Babyboom
Babyboom
Zwanger

Hoe je ideale borstkolf kiezen?

4 min
Borstvoeding
Zwanger

Hoe je ideale borstkolf kiezen?

4 min
Éveil, Santé
Je hebt besloten om je baby de borst te geven? Dan wacht je een bijzonder avontuur! De WHO beveelt borstvoeding aan tot je kindje 6 maanden oud is. Maar je kan niet altijd en overal borstvoeding geven. Op die momenten kan een borstkolf je beste bondgenoot worden!

Je kindje is al wat groter en je wilt weer een stapje in de wereld zetten, of misschien wil papa ook wel een speciaal papa-kind moment beleven en zelf zijn spruit een flesje geven. Borstvoeding geven wordt ook moeilijker als je opnieuw aan het werk gaat of als je tepels letsel opgelopen hebben. De borstkolf biedt je ook de mogelijkheid om borst- en flesvoeding met elkaar af te wisselen, en mama’s van een prematuurtje kunnen dankzij een borstkolf tóch moedermelk aan hun kindje te geven.
 

Welke borstkolf voor welke mama?

Een eerste criterium waarmee je rekening moet houden bij de keuze van een borstkolf, is hoe vaak je er gebruik van zal maken. Een ander criterium is hoeveel euro’s je aan een borstkolf wil uitgeven…

Handkolf of elektrische kolf

Je kan kiezen uit twee hoofdtypes borstkolven: handkolven en elektrische kolven.
 

Voor- en nadelen van de handkolf

De handkolf is handig als je slechts af en toe borstvoeding wilt geven. Dit kleine lichtgewicht is gemakkelijk overal mee naartoe te nemen en je bepaalt eigenhandig de afkolfsnelheid. Bovendien is dit toestelletje minder duur dan een elektrische borstkolf. Het nadeel is wel dat je langer bezig bent met het afkolven dan dit bij een elektrische kolf het geval zou zijn. Bovendien duurt het wat langer voordat je opgestart bent en om het ritme en de zuigkracht te vinden waar je je goed bij voelt.
 

Voor- en nadelen van de elektrische kolf

De elektrische kolf daarentegen zal vooral superhandig blijken als je zeer regelmatig wil afkolven. De elektromotor imiteert het zuigritme van je baby, waardoor je melk vlotter zal stromen. Het toestel werkt ook sneller en vraagt minder inspanning dan het handmatig afkolven.

Minpuntje is het groter volume en gewicht dat je mee op verplaatsing moet nemen.

Hou rekening met je eigen persoonlijke situatie als je een elektrische borstkolf kiest:

  • De plek waar je gebruik zal maken van je borstkolf: als je de borstkolf op kantoor wil gebruiken, kies je best voor een stil model, wat minder belangrijk is als je de kolf enkel thuis gebruikt. Als je geen stopcontact ter beschikking hebt op de plek waar je borstvoeding zal geven, is bovendien een kolf op batterijen te verkiezen.
  • De gewenste afkolfsnelheid: elektrische borstkolven zijn vaak bedoeld voor enkelvoudige afkolving (afkolving van 1 borst tegelijk), maar je hebt ook kolven met dubbele afkolving, wat je kostbare tijdwinst kan opleveren.

Een borstkolf huren of kopen?

Het antwoord op deze vraag hangt – opnieuw – af van het gebruik dat je van je borstkolf wilt maken. Huren (bij een apotheek bijvoorbeeld) kan voordelig zijn als je slechts een korte tijd je melk wil afkolven: deze formule is zeer goedkoop, want veel ziekenfondsen betalen een deel van de kosten terug. Als je van plan bent langere tijd borstvoeding te geven, is de aankoop van een borstkolf meestal de betere optie.
 

Een borstkolf leren gebruiken

Een borstkolf vlot gebruiken vergt enige oefening en geduld. Neem de tijd om thuis, op een rustige plek, de techniek onder de knie te krijgen. Als je de kolf vlot weet te hanteren, helpt dit je borstvoedingstijd maximaal te verlengen.
 

Afkolven moet prettig zijn

Comfort is heel belangrijk: hoe prettiger het afkolfmoment voor je wordt, hoe langer je de borstvoeding zal volhouden. Immers, als het je niet lukt een borstkolf te gebruiken als je niet bij je baby bent, dan zal je melkproductie afnemen.

Kies een tepelhoedje dat past bij de grootte van je tepel. Voel je pijn, verminder dan de zuigkracht van de borstkolf. Probeer je kolf zo af te stellen dat je geen pijn ondervindt bij het afkolven. Als het ongemak aanhoudt, raadpleeg dan een lactatiedeskundige.
 

Stimuleer de toeschietreflex van je melk

Om je melk zo optimaal mogelijk af te kolven, zoek je best een rustige plek, waar je je kan ontspannen. De toeschietreflex van je melk kan immers volledig tenietgedaan worden door stress. Vergeet ook niet dat je melkstroom op natuurlijke wijze wordt gestimuleerd door de aanwezigheid van je baby. Als je baby niet in de buurt is, kun je trucjes gebruiken om de toeschietreflex van je melk te stimuleren: bekijk een foto van je baby, ruik aan textiel waar zijn geur in zit, denk aan leuke momenten samen met hem… 
 

Onmisbaar toebehoren

Weten hoe je een borstkolf moet kiezen en hoe je moet afkolven vormt slechts een deel van het werk: het is ook belangrijk je melk op de juiste manier te bewaren.  Gelukkig zijn er heel wat toebehoren die ook hier soelaas brengen: aangepaste zuigflesjes voor baby’s die borstvoeding krijgen, bewaarzakjes voor in de ijskast of vriezer (let op de bewaartijd en -temperatuur), tepelhoedjes op maat van je tepels…

Een juist flesje en correcte speen zijn vooral belangrijk als je naast het flesje je baby ook de borst wil blijven geven. De vormgeving van sommige speentjes imiteert immers de moederborst zodat baby minder verward zal raken bij het wisselen tussen borst en flesje.

Er bestaan ook melkopvangsystemen waarin je de melk uit de ene borst kan opvangen terwijl je de melk uit de andere borst afkolft.

Een echte ‘must’ voor als je altijd handen te kort komt? Een borstvoedings-beha waarmee je je melk handsfree kan afkolven!

Ontdek nu in onze shop !
Avril
Gezicht & lichaamscrème
4.45
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Avril
Gezicht & lichaamscrème
4.45
Kopen
67%
Nippes
Veiligheidsnagelknipper
9.79
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Borstvoeding