Babyboom
Babyboom
Zwanger

Borstvoeding: een weldaad voor baby’s gezondheid… en die van mama!

5 min
Borstvoeding, Voeding
Zwanger

Borstvoeding: een weldaad voor baby’s gezondheid… en die van mama!

5 min
Éveil, Santé
Baby komt nog maar net kijken en je breekt reeds je hoofd over zijn voeding. Hoe voed je baby het best zodat hij alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt die noodzakelijk zijn voor zijn ontwikkeling? Het antwoord hierop is: met melk en liefde.

De natuur zit goed in elkaar en moedermelk is uitstekend geschikt om baby te voeden vanaf zijn geboorte. Het colostrum, de melk van de 1ste dagen, bevat de juiste hoeveelheid eiwitten, aminozuren en immuunstoffen om baby’s immuniteit op te bouwen.

Moedermelk is van nature rijk aan melkeiwitten, die noodzakelijk zijn voor de groei en gezonde ontwikkeling van de lichaamscellen, spieren en beenderen…. Bovendien evolueert het eiwitgehalte in de moedermelk mee met de veranderende behoeften van baby tijdens zijn groei. Borstvoeding is dus de beste manier om de aanvoer van eiwitten in goede banen te leiden.

Bij voortzetting van de borstvoeding na 3 maanden vermindert deze laatste ook sterk het risico op spijsverterings-, KNO- of luchtweginfecties en allergieën


Praktisch en gratis

Borstvoeding biedt tal van voordelen op nutritioneel vlak: 

  • de samenstelling van de moedermelk past zich aan de behoeften van baby aan;
  • omdat mama de melk aanmaakt, is deze gratis en is geen bijzondere apparatuur vereist;
  • moedermelk is gebruiksklaar en dus op ieder moment beschikbaar. Flesjes steriliseren en bereiden is overbodig;
  • borstvoeding biedt bijzondere momenten van intimiteit met je baby;
  • moedermelk vermindert het risico op zwaarlijvigheid bij kinderen, evenals het risico op infecties en ziekten.

Om al deze goede redenen raadt de ONU aan om tot de leeftijd van 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. 

En wat zijn de voordelen voor mama?

Mama moet weliswaar tijd vrijmaken voor borstvoeding, maar ook haar gezondheid vaart er wel bij! Borstvoeding bevordert immers het hormonaal evenwicht, met volgende voordelen:

- een sneller herstel vlak na de bevalling;

- zwangerschapskilo’s die gemakkelijker verdwijnen;

- een betere bescherming tegen depressies en minder risico op babyblues;

- een vermindering van het risico op osteoporose of borstkanker.


Borstvoeding of geen borstvoeding. That’s the question… 

Vergis je niet! Het geven van borstvoeding is niet altijd gemakkelijk en kan bij momenten best lastig zijn. De eerste voedingen kunnen pijnlijk zijn. Vooral in het begin is dat zo voor de meeste mama’s. Het is ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, want overmatige vermoeidheid kan het goede verloop van de borstvoeding dwarsbomen.

Bovendien hebben niet alle mama’s de drang of de mogelijkheid of zelfs de keuze om hun baby borstvoeding te geven. In dit geval komt flesvoeding goed van pas om aan de voedingsbehoeften van baby te voldoen. Er bestaan verschillende soorten flesvoeding, waaruit je een keuze kan maken volgens de aanbevelingen van je kinderarts. 

Wanneer je beslist borstvoeding te geven, is het ook mogelijk dat een bepaalde situatie, een bepaalde levensstijl of een terugkeer naar het werk een overstap naar het flesje nodig maakt. Of het nu gaat om een aanvulling op de borstvoeding of om de hoofdvoeding, je kan ervoor kiezen om je melk af te kolven of gebruik te maken van aangepaste flesvoeding.

5 tips voor een vlotte borstvoeding

Je beslissing om borstvoeding te geven kan alleen maar toegejuicht worden. Aarzel niet om je hierin te laten bijstaan met goede raad. We geven je alvast een paar tips mee:

1. Start onmiddellijk na de geboorte

Je bent net bevallen en daar ligt dan je baby op je buik... Dit immense geluksmoment speelt een grote rol bij het starten van de borstvoeding. Behalve in uitzonderlijke situaties zal baby van dit lijfelijke contact gebruik maken om je borst te zoeken en te zuigen. Dit gebeurt reeds vanaf de eerste uren na de geboorte. Zodra je baby begint te zuigen, zal je melkproductie starten. Maak je geen zorgen als sommige dagen daarna moeilijker zijn dan andere: dit is normaal in de opstartperiode.

2. Vind de houding die voor jou de beste is

De ene houding is niet beter dan de andere om de borst te geven. Een goede houding, of je nu zit, ligt of zelfs rechtstaat, is de houding die zowel voor jou als baby het beste werkt. Ideaal is om je kindje bij je borst te houden en zijn hoofdje er zachtjes naartoe te draaien. Baby moet gemakkelijk je volledige tepel in zijn mondje kunnen nemen. Tracht een ongemakkelijke houding en spierpijn te voorkomen. Gebruik een kussen, een draagdoek, een babydraagzak enz. als je je daar lekker bij voelt of niet zonder kan.

3. Houd het hygiënisch

Moedermelk is steriel en je tepel is 100 % geschikt voor de voeding van je baby. Een goede hygiëne, de juiste producten om je borsten proper te maken zonder ze uit te drogen en een vette crème of olie tegen tepelkloven volstaan doorgaans om problemen te voorkomen.

4. Plezier met zijn tweetjes

Borstvoeding is een intiem moment tussen jou en je baby. Probeer stress en mogelijk gepieker van je af te zetten en ontspan je, geniet van dit bijzondere moment. Je kan ook je partner erbij betrekken, die je kan helpen je goed te installeren, je gezelschap kan houden, kan praten tegen baby of hem zachtjes kan strelen tijdens je borstvoedingsmomenten.

5. Draag gepaste kleding 

Borstvoeding wordt nog gemakkelijker met de gepaste kleding hiervoor. Naast borstvoedingsbh's en -lingerie heb je ook blouses, cache-cœurs, hemdjurken, vestjes enz. waarmee je gemakkelijk bij je borsten kan zonder dat je je in allerlei bochten moet wringen…

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
67%
Lässig
Slabbetjes met lange mouwen Little Forest Fox
20.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Lässig
Slabbetjes met lange mouwen Little Forest Fox
20.90
Kopen
Lässig
Zwemluier - lichtblauw 7-12 maanden
21.95
Kopen
Lässig
Slabbetjespak Little Forest Rabbit
23.85
Kopen
En nog meer ...
BorstvoedingVoeding