Babyboom
Babyboom
Zwanger

Witte afscheiding en zwangerschap: wat kan je doen?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Witte afscheiding en zwangerschap: wat kan je doen?

2 min
Éveil, Santé
Witte afscheiding en zwangerschap zijn tijdens deze zwangerschapsmaanden onafscheidelijk. Hoewel het fenomeen natuurlijk is, kan het een schande zijn voor de zwangere vrouw.

Witte afscheiding en zwangerschap, wat is het?

Veel zwangere vrouwen hebben nogal overvloedige vaginale afscheidingen. Door zwangerschapshormonen produceren de klieren in de vagina en baarmoederhals een slijmerige, heldere substantie. Deze afscheiding is terugkerend en niet alarmerend.

Als de witte afscheiding echter gepaard gaat met jeuk of een slechte geur, kan het een schimmelinfectie zijn, een infectie veroorzaakt door een schimmel. Als dat zo is, moet je actie ondernemen.

Witverlies, waar komt het nu juist vandaan?

De witte afscheiding is schuimig of slijmerig van consistentie. Het geeft geen irritatie, roodheid of andere tekenen van ongemak in de intieme zone.

Deze vaginale afscheidingen worden veroorzaakt door celvernieuwing. De cellen van de vaginawand zijn op elkaar gestapeld. De meest oppervlakkige worden geëlimineerd en vervangen door de cellen eronder. De geëlimineerde cellen vormen wat vaginale afscheiding wordt genoemd.

Witte afscheiding, een symptoom van zwangerschap?

Omdat de zwangere vrouw onder invloed is van hormonen, heeft deze afscheiding een functie: ze vormen de slijmprop, een klonter samengeklonterd slijm die de baarmoederhals tijdens de zwangerschap afsluit. Meer overvloedige witte afscheiding is echter geen symptoom van zwangerschap, maar komt eerder overeen met een fysiologische verandering.

Wat kan je doen bij overvloed?

Het is belangrijk alert te blijven op tekenen van verandering. Een significante toename van afscheiding, geur, kleur (geelachtig of groenachtig), een ongebruikelijke consistentie of zelfs tekenen van ontsteking (roodheid, jeuk, irritatie) zijn allemaal waarschuwingen.

Het is dan noodzakelijk om te overleggen om er zeker van te zijn dat het geen vaginale infectie is die verband houdt met de schimmel Candida albicans, beter bekend als "vaginale mycose".

Helemaal aan het einde van de zwangerschap is het gebruikelijk om dikke vaginale afscheiding waar te nemen, in de vorm van slijm dat met bloedstrepen kan verkleurd zijn. Het kan de slijmprop zijn die, onder invloed van het zacht worden van de baarmoederhals voor de bevalling, beetje bij beetje afbrokkelt.

Als je vloeibare, transparante, geurloze en continue afscheiding constateert, raadpleeg je dokter. Het kan een scheur in de waterzak zijn, een zwangerschapscomplicatie die onmiddellijke behandeling vereist.

Mogelijke complicaties

Vaginale infecties zijn meestal mild. Je moet echter voorzichtig zijn en bij de minste ongewone verschijnselen onmiddellijk contact opnemen met je arts.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
14.07
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
14.07
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen