Babyboom
Babyboom
Baby

Borstvoeding, jouw keuze als jonge mama

6 min
Borstvoeding, Voeding
Baby

Borstvoeding, jouw keuze als jonge mama

6 min
Éveil, Santé
Is je baby net geboren of komt de geboorte er bijna aan? Je wilt de hechte band die tijdens die negen maanden tussen jullie gegroeid is ook na de grote dag in stand houden. Daarom wil je borstvoeding geven en dat wil je goed doen… Of misschien aarzel je nog en moeten eerst nog wat twijfels worden weggenomen… Hieronder lees je alles wat je moet weten over borstvoeding. Zowel voor jou als je baby.

Het dilemma of de pasgeborene de borst of de fles zal krijgen, was duizenden jaren lang natuurlijk helemaal niet aan de orde, maar vandaag kun je wel kiezen. Borst- of flesvoeding wordt dus een van de eerste beslissingen die je als jonge mama moet nemen. Misschien staat je besluit al lang vast, of misschien aarzel je nog en wil je eerst beter begrijpen wat borstvoeding allemaal inhoudt?

 

Het belangrijkste voor jou en je baby is dat je rustig nadenkt en beslist. Het gaat om een uiterst persoonlijke keuze die alleen voor jou en je partner relevant is, maar die in elk geval moet worden gerespecteerd. 

De meeste jonge mama’s zien borstvoeding als een natuurlijke verlenging van de zwangerschap. Bijna 64% van de Belgische baby’s krijgt bij vertrek uit de kraamkliniek trouwens borstvoeding, na 3 maanden geven nog 25% van de Belgische mama’s borstvoeding. De laatste jaren is er een overvloed aan informatie over de heilzame eigenschappen van moedermelk beschikbaar, wat een toename wellicht verklaart.

Op enkele zeldzame uitzonderingen na kunnen alle vrouwen hun baby borstvoeding geven. Ben je al overtuigd of twijfel je nog? Vergeet in elk geval niet dat borstvoeding een heleboel positieve effecten inhoudt voor jou en je pasgeborene als het correct en in alle rust gebeurt, ook al kunnen er soms enkele regels aan verbonden zijn. Raadpleeg gerust je vroedvrouw of een lactatiedeskundige om de juiste beslissing te kunnen nemen.

 

Een bron van voordelen voor jou en je baby 

Je moedermelk is ongelofelijk goed aangepast aan de voedingsbehoeften van je baby, te meer omdat de samenstelling mee evolueert met de groei van je kleintje en zelfs tijdens de voedingen doorheen de dag. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en Kind & Gezin pleiten er zelfs voor om tot de leeftijd van 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Maar ook voor een kortere periode blijft borstvoeding raadzaam want de in de handel verkrijgbare flesvoeding kan nooit de eigenschappen van moedermelk evenaren. Bij dat biologische aspect komt uiteraard nog de exclusieve band die de mama met haar baby opbouwt tijdens het liefdevolle lichaamscontact van het voedingsmoment...

Voor je baby

  • is borstvoeding de allereerste duurzame bescherming voor de gezondheid van je baby en de garantie dat je kleintje alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om goed te groeien. De exacte samenstelling van de moedermelk is bij elke mama anders, maar er zitten precies de juiste hoeveelheid vetstoffen, eiwitten en koolhydraten in en net voldoende vitamines en minerale zouten.
  • bevat je melk ontzettend veel antistoffen en biedt je baby een natuurlijke bescherming tegen niet alleen besmettelijke ziektes (bronchiolitis, bronchitis, oorontsteking, neusverkoudheid, ...), maar ook bepaalde allergieën en vooral voedselallergie.
  • zou volgens recent onderzoek borstvoeding ook een gunstige invloed hebben op het gewicht van het kind: het gevaar voor obesitas in de kindertijd en puberteit zou aanzienlijk kleiner zijn.

 

Voor jou

  • is de borst geven en je baby tegen je buik voelen een unieke ervaring die niet alleen het ontstaan van een hechte band tussen jou en je kind bevordert, maar die je ook tussen de voedingen een aangenaam gevoel geeft door de afscheiding van het gelukshormoon.
  • doen de zuigbewegingen van de baby de baarmoeder samentrekken waardoor die sneller herstelt en weer haar oorspronkelijke vorm aanneemt.
  • Verschillende studiestudies aangetoond dat het geven van borstvoeding een echte troef is voor de gezondheid van de jonge mama: de risico’s op het ontwikkelen van osteoporose zouden veel lager zijn.
  • Door borstvoeding te geven, krijg je sneller je vroegere figuur terug door borstvoeding te geven, want voor de productie van één liter melk heeft je lichaam 800 kcal nodig.
  • Tot slot maakt borstvoeding het leven eenvoudiger: geen flesjes bereiden, nooit in allerijl op zondagavond melkpoeder gaan kopen.

De allereerste voedingen? Maak je geen zorgen

Je bent overtuigd van de voordelen, maar worstelt net als alle andere jonge mama’s nog met een heleboel vragen over de start en het verloop van de borstvoeding? Wees gerust, er zijn maar enkele dingen die je moet onthouden voor een vlotte start...

 

Ja, je hebt voldoende melk

De melkproductie hangt in de eerste plaats af van de vraag van je baby. Door het zuigen worden de twee belangrijkste hormonen voor de melkafscheiding aangemaakt, namelijk prolactine en oxytocine. Je borsten bereiden zich al van bij het begin van de zwangerschap voor om melk te geven, dus wees niet bang: je zult wel melk hebben. En hoe vaker de baby drinkt, hoe meer melk er zal zijn.

Bij de geboorte en tot drie dagen daarna produceren je borsten echter nog geen melk, maar colostrum: die dikke geeloranje vloeistof heeft een uitzonderlijk hoge voedingswaarde en bevat extra veel beschermende stoffen. Er zit dus alles in dat je baby tijdens die eerste dagen nodig heeft en vooral alle anti-stoffen die bescherming moeten bieden tegen de ontelbare microben waarmee je kleintje in aanraking komt zodra hij de baarmoeder verlaat!

Tijdens die allereerste periode is het dus essentieel dat je je baby de borst aanbiedt zodra hij wakker wordt. Laat hem drinken tot hij vanzelf stopt en controleer of hij efficiënt drinkt door te kijken of hij regelmatig slikt. 

Door vaak borstvoeding te geven, wordt de melkproductie gestimuleerd en wordt 48 tot 72 uur na de geboorte de eerste overgangsmelk aangemaakt. Je borsten zwellen op, zijn hard en doen een beetje pijn. Door je kindje aan te leggen zodra de melkproductie op gang komt en ook heel regelmatig tijdens de daaropvolgende dagen, voelen je borsten minder gespannen en zorg je voor een vlotte natuurlijke start van de borstvoeding.

 

Ja, de baby vindt zelf je borst

Je baby wordt vlak na de geboorte indien mogelijk meteen op je buik gelegd en krijgt binnen twee uur na de bevalling zijn allereerste voeding. Je zult hem dan spontaan naar de borst zien zoeken: hij probeert over je borstkas te kruipen en draait zijn hoofdje naar links en rechts tot hij een tepel gevonden heeft. Die natuurlijke reflex is er omdat je tepels dezelfde geur afscheiden als het vruchtwater waarin je baby negen maanden lang ondergedompeld was.

Laat je baby ongestoord op zoek gaan. Houd zijn hoofdje niet vast of druk hem niet tegen je borst want zo kan hij zich wegtrekken. Laat het hoofdje gewoon ontspannen liggen zodra je kleintje de borst heeft gevonden en haal hem er niet af.

Maak je geen zorgen als je die allereerste vroege voeding omwille van een keizersnede of andere complicaties niet kunt geven. De reflex om de tepel te zoeken, zal niet meer zo krachtig zijn, maar je kunt je baby gewoon zachtjes naar de borst leiden en hem de tepel aanbieden voor zijn mond zodat hij even later kan happen en drinken.

Net zoals je er vertrouwen in mag hebben dat je kleintje zelf de borst vindt, mag je er ook zeker van zijn dat hij zelf het aantal voedingen per dag kan bepalen. Die verschillen per baby. Pasgeborenen vragen per etmaal gemiddeld 7 tot 8 keer de borst, maar dat kan evengoed oplopen tot 12 keer of zelfs meer. Vertrouw op je baby en ga gewoon in op elke kleine en grote honger!

Ontdek nu in onze shop !
Babyboom
Geschenkpakket 18-24 maanden - Frans
0.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Babyboom
Geschenkpakket 18-24 maanden - Frans
0.00
Kopen
67%
Pampers
Premium Protection Mega Maat 4
41.99
Kopen
Babyboom
Babyboom Geschenkpakket 11-17 maanden - Nederlands
0.00
Kopen
En nog meer ...
BorstvoedingVoeding