Babyboom
Babyboom
Zwanger

Welke autostoel voor je baby?

2 min
Baby uitrusting
Zwanger

Welke autostoel voor je baby?

2 min
Éveil, Santé
<p>Babyboom geeft je tips welke autostoel voor je baby te kiezen. Welke is de veiligste autostoel? En welke autostoel is juist voor jouw baby, peuter of kleuter?

Welke autostoel voor je baby?

Het aanbod autostoelen voor baby's en kleuters is in de laatste jaren zo uitgebreid geworden, dat we als ouder vaak niet meer weten welke autostoel je kan kiezen voor je baby. Wat is de veiligste autostoel en wat is de juiste autostoel voor jouw baby, peuter of kleuter? Moet je veel geld uitgeven voor de autostoel van je kind of kan je ook kiezen voor een autostoel die met je kind meegroeit?

Welke groep autostoel voor je kind?

We maken hier het onderscheid tussen verschillende groepen autostoelen. Welk autostoeltje je moet kopen hing steeds af van het gewicht of de lengte van je kind. Voor iedere gewichtsgroep was er ook een leeftijdsindicatie, maar sommige kinderen zijn op dezelfde leeftijd groter en zwaarder dan andere. Vandaar dat de nieuwste autostoelen niet meer ingedeeld worden in gewichtsklassen maar een lengte-indicatie hebben. Welke autostoel kies je voor je baby?

Babystoeltjes:

 • Groep 0
 • Groep 0+
 • i-Size ± 40 - 75 cm

Baby-/peuterstoeltjes:

 • Groep 0/1
 • Groep 0+/1
 • i-Size ±40 - 105 cm

Peuterstoeljes:

 • Groep 1
 • i-Size ±60 - 105 cm

Peuter-/kinderstoeltjes:

 • Groep 1/2
 • Groep 1/2/3

Kinderstoeltjes:

 • Groep 2/3
 • i-Size 100-135 cm

De juiste autostoel voor je kind

Over het algemeen mag je overschakelen naar een hogere groep van autostoelen wanneer het hoofdje van je kind boven de autostoel uitkomt of wanneer het maximale gewicht voor deze stoel bereikt is. Het is niet erg dat de voeten van je kind onder de stoel uitkomen want een stoel uit een lagere groep zal dan nog steeds de beste bescherming voor je kind.

Bepaalde autostoelen zijn geschikt voor overlappende groepen. Deze autostoelen kunnen langer gebruikt worden en zijn dus voordeliger. Ze beantwoorden aan alle voorgeschreven normen. Helaas zien we vaak dat dit soort autostoeltjes tekortkomingen hebben; ze zijn minder specifiek aangepast aan de leeftijd en lichaamsbouw van je kind. Vaak zijn de autostoelen uitgerust met verkleinkussens of uitneembare zitkussens voor de jongere kinderen. Voor minder vaak voorkomende ritjes, zoals in de auto van oma en opa, zijn deze autostoelen een goed alternatief.

Jaarlijks bekijkt de consumentenbond TESTAANKOOP welke autostoelen het veiligst zijn voor kinderen. Vergeet niet deze belangrijke evaluatie even door te nemen voor je jouw autostoel bestelt!

Let op: je kind achteruitkijkend vervoeren is veiliger!

Door de grote overlap in gewichtsklasse tussen groep 0+ en groep 1, worden kleine kinderen vaak te vroeg in een 'vooruitkijkend' autostoeltje geplaatst. Het is veiliger als het kind tegen de rijrichting in zit. In deze positie worden het hoofd en de nek van het kind bij een frontale botsing aan veel lagere krachten blootgesteld. Wacht zeker met overstappen tot je kind zwaarder dan 13 kg is of wanneer het hoofdje boven het stoeltje uitkomt.

Ontdek nu in onze shop !
Philips Avent
Natural 2.0 starterset Glas
38.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Philips Avent
Natural 2.0 starterset Glas
38.43
Kopen
67%
Bojungle
Dinner set maïs - roze eenhoorn
14.16
Kopen
Doomoo
Buddy Classic Light Grey
70.00
Kopen
En nog meer ...
Baby uitrusting