Babyboom
Babyboom
Baby

De grote stappen in de psychomotorische ontwikkeling van het kind

2 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

De grote stappen in de psychomotorische ontwikkeling van het kind

2 min
Éveil, Santé
Dankzij waarnemingen in de vorige eeuw bij duizenden baby’s door met name Jean Piaget , weet men voortaan dat de ontwikkeling van een kind in fases verloopt. Vanaf de geboorte tot aan de eerste stapjes, vanaf de zuigeling tot het eerste grijpen, groeien onze kleine mensjes harmonieus op en verwerven nieuwe vaardigheden in een welbepaalde volgorde.

Elk kind is een individu op zichzelf en zijn ontwikkeling zal afhangen van meerdere factoren, aangeboren of verworven, genetisch of omgevingsfactoren. Men is het er over eens dat het leerproces het hele lichaam beslaat. Zo zal een baby eerst leren zijn hoofdje te draaien, daarna pas zijn borstje. Op dezelfde manier zal hij beginnen het centrale deel van zijn lichaam te beheersen (de romp) en daarna pas de uiteinden (de handen). Maar elk kind evolueert op zijn eigen ritme en de volgende gegevens zijn dus gemiddelden en geen absolute regels.

De eerste maanden van een kind tonen dat zijn inspanningen zich op het hoofd richten. Het hoofd goed op zijn schouders te houden, vraagt hem immers een zekere spiertonus die hij geleidelijk zal verwerven. Tijdens de eerste twee maanden is het hoofd zacht en de ledematen altijd gebogen. Tegen 3 maanden kan een baby zijn hoofdje en zijn rug recht houden en kan beginnen op zijn zijde te rollen. Vanaf 6 maanden lukt het hem te blijven zitten als je hem helpt. Hij kan op zijn handjes steunen en van zijn rug op zijn buikje rollen. Hij begint ook al te kruipen.

Tegen 8 maanden kan hij zelfstandig blijven zitten, kan met zijn voetjes spelen en proberen zich op handjes en voetjes voor te bewegen.

Over het algemeen zet een kindje tussen 11 en 15 maanden zijn eerste stapjes en zijn gang zal tot zijn 18e maand steeds verbeteren. Tot aan zijn 3e jaar zal hij de vaardigheden verwerven zoals rechtop staand een trap opgaan of ter plaatse sprongetjes maken.  

Aangezien het welzijn van de kleintjes en de jongeren ook onze prioriteit heeft, willen wij ze helpen nieuwe vaardigheden te verwerven. Daarom stelt de Aspria Academy lessen voor alle smaken … en alle leeftijden voor. Zwemmen voor baby’s vanaf 4 maanden, dans en karate voor peuters van 3 tot 5 jaar, gevechtskunst, voetbal of yoga voor de 6 tot 11-jarigen, fitness of tennis voor de jongeren; de hele familie vindt er voor elk wat wils!

Ontdek de lessen voor de kinderen en alle zomerstages op www.aspria.com

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen