Babyboom
Babyboom
Baby

De juiste maat luier kiezen

4 min
Hygiëne
Baby

De juiste maat luier kiezen

4 min
Éveil, Santé
Het klassieke verhaal: sinds de geboorte van je baby vraag je je af of je hem wel de juiste luier aandoet, of hij zich er wel goed in voelt en of de maat juist is.

We weten allemaal dat baby’s snel groeien. Dus ook de maat van hun luiers! Hier volgen enkele tips die je helpen de juiste maat luier te kiezen, zodat je baby zich comfortabel voelt, zonder risico op lekken of irritaties.

Hoe kies je nu de juiste maat luier?

Het is niet altijd gemakkelijk om de juiste maat luier voor je kleintje te kennen, die zorgt voor een droge en blije baby! Het kan een echte uitdaging zijn om de juiste keuze te maken tussen de vele modellen, absorptiegraden en maten van luiers die vandaag te koop zijn. Daarom doen we je enkele eenvoudige trucjes aan de hand, zodat je gemakkelijk het juiste pak luiers kiest. En met ‘hét’ juiste pak bedoelen we ook maar één pak! Het heeft echt geen zin om een hele voorraad luiers in te slaan. Wil je toch een voorraadje in huis, hou er dan rekening mee dat je baby zo snel groeit dat hij in geen tijd een nieuwe maat nodig zal hebben. Daarom is het best handig om ook steeds een pak luiers in huis te hebben in een maatje meer. Zo word je niet verrast als je baby op zekere dag een grotere maat nodig heeft.

Om wegwijs te geraken in de verschillende luiermaten houd je best één basisprincipe voor ogen: de leeftijd van je baby speelt hierbij geen (of slechts een zeer kleine) rol. Het zijn immers vooral zijn gewicht en lichaamsbouw die bepalen welke maat hij nodig heeft.

Tip 1: Raadpleeg de maattabel

Luiermaten kunnen licht verschillen naargelang het luiermerk. Daarom raadpleeg je best de maattabel om te zien welke maat luier jouw kleintje volgens zijn gewicht nodig heeft. 

De maattabellen van de verschillende merken zijn doorgaans gelijklopend: 

  • Van 2 tot 5kg: maat 1
  • Van 3 tot 6kg: maat 2
  • Van 4 tot 9kg: maat 3
  • Van 7 tot 18kg: maat 4
  • Van 9 tot 20kg: maat 4+
  • Van 11 tot 25kg: maat 5

Tip 2: Neem je baby’s maten

Sommige merken hebben een maattabel die rekening houdt met meerdere lichaamsmaten van je baby. Dit kan handig zijn als je baby bijvoorbeeld een buikje heeft en de luier al snel te strak zit zonder dat het absorptievermogen van de luier zich hieraan aanpast. Neem daarom meerdere maten en vergelijk deze met die van de maattabel.

Al gedacht aan luierbroekjes?

Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen baby's zo actief zijn dat ze de klittenband van hun luiers losscheuren of zoveel bewegen dat deze van plaats verandert. Met luierbroekjes is dit verleden tijd! Deze luiers kunnen worden aangetrokken als een broekje en hebben geen sluitingen, zodat baby de wereld om hem heen zonder risico kan verkennen! 

Luierbroekjes zijn ook een goede manier om je baby op weg te helpen naar meer zelfstandigheid. Hij kan je immers makkelijk helpen bij het aandoen van zijn luierbroekje!

Hoe weet je of je de juiste maat gekocht hebt?

Denk je dat je de perfecte match hebt gevonden? Je kan dit eenvoudig checken. Steek twee vingers tussen de luier en de huid van je baby. Lukt dit gemakkelijk zonder dat de luier te los zit, dan heb je de juiste maat gevonden, althans voor een tijdje!

Het is ook handig om te weten of de luier te groot of te klein is omdat dit je helpt bij het zoeken van de juiste maat. 

Een te kleine luier laat sporen na op de huid van je baby ter hoogte van zijn buikje en billetjes. Je kleintje geeft een opgeblazen indruk en de luier kan gaan lekken. 

Een te grote luier daarentegen zit te los en zal gemakkelijk verschuiven. 

Als je kleintje zich echter tussen twee luiermaten in bevindt, kan je toch beter kiezen voor de grotere maat. Zo voorkom je alvast lekken en andere ongemakken.

Wanneer schakel je naar een grotere maat?

Hoe weet je nu wanneer je baby toe is aan een andere maat luiers? Maak je daar geen zorgen over; je merkt het onmiddellijk wanneer de luier te klein wordt voor je kindje.

Een eerste signaal hierbij is lekkage. Een te kleine luier absorbeert immers onvoldoende en zal je baby’s billetjes niet langer droog houden. Bovendien blijft de luier niet goed zitten of laat hij afdrukken achter op de huid van je baby.

En als je je baby de luier wil aandoen, zal je hem niet meer zo goed kunnen sluiten.

Schakel over op een grotere maat en al deze ongemakken zullen meteen ook verdwenen zijn! De wereld van de babyluiers lijkt dan misschien wel een echte doolhof, met onze twee, drie wegwijzers geraak je hier vast doorheen. Met als resultaat een droge en blije baby, overdag en ‘s nachts!

Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
En nog meer ...
Hygiëne