Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties. De ontlasting van een pasgeborene is immers vochtig, wat uitslag kan geven.
Oudere baby hebben 5 à 7 verse luiers per dag nodig. De geur en het gejammer van je baby verraden meestal een volle luier. Wil je de nachtrust van je baby beschermen, kies dan voor een goede nachtluier. Het hoge absorptievermogen overbrugt makkelijk 8 uur.
In je luiertas zitten een aantal verse luiers, schone kleertjes voor ongelukjes, vochtige doekjes, tissues om de billetjes droog te deppen en luierzalf om uitslag te voorkomen.
Een alternatief voor vochtige doekjes is liniment, een mengsel van kalkwater en olijfolie om babybilletjes te reinigen. Je gebruikt het met behulp van babywatjes en hoeft het niet af te spoelen.
Om huiduitslag en bijhorende huilserenades te voorkomen, gebruik je luierzalf, -crème of -balsem. Belangrijker dan de benaming, zijn de ingrediënten en of die jou(w baby’s) noden tegemoetkomen. Zo beschermt zinkoxide de huid tegen vocht en heeft lanoline (of wolvet) een helende werking. En er bestaan ook heel wat natuurlijke ingrediënten die de babybilletjes kalmeren, hydrateren en beschermen. Sommige luierzalven zijn bovendien parfumvrij, kleurloos of hypoallergeen. Voor ieder wat wils!
Kleed je baby uit op het verzorgingskussen en open voorzichtig de vuile luier. Veeg met de bovenflap de meeste smurrie weg en plooi de luier toe tot onder de billen.
Wrijf de liezen en geslachtsdelen schoon met vochtige doekjes of liniment en watjes. Reinig altijd van voren naar achteren om infecties te voorkomen:
Om te billetjes volledig schoon te maken, til je de enkeltjes in één hand omhoog en reinig je de huid tot aan het ruggetje. Alles proper? Haal de toegevouwen luier weg en werp die in de luieremmer.
Neem de enkels van je baby weer in je hand en schuif de achterkant van de luier (de kant met de plakstrips) onder de billetjes. Dep vervolgens de gereinigde babyhuid droog met een katoenen billendoekje of droog washandje en breng luierzalf aan. Zijn de billetjes rood? Kies dan een helende luierzalf.
Plooi de voorkant van de luier tussen de benen van je baby, over de buik. Bevestig de plakstrips aan de voorkant de luier. Als het goed is, zit de tailleband rond jouw baby’s middel.
Check of de tailleband niet te strak of te los zit: er moet één vinger rondom langs kunnen. Plak de plakstrips indien nodig opnieuw. Wijzen de randjes rond de beentjes naar buiten? Prima, kleed je baby dan terug aan!
… je altijd één hand op de baby moet houden zodat die niet van de verzorgtafel rolt? Of leg het verzorgingskussen op de grond. Speelgoed functioneren trouwens prima als afleiding.
… jongetjes je weleens verrassen met een plasfontein? Leg daarom altijd een doekje over het piemeltje.
… rompertjes met een enveloppehals gemakkelijk over de schouders van je baby naar beneden schuiven? Zo hoeft de smurrie niet langs het hoofdje.