Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Een kindje maken is kinderspel. Of niet?

2 min
Psycho
Kinderwens

Een kindje maken is kinderspel. Of niet?

2 min
Éveil, Santé
Jullie besluit staat vast. Jij en je partner willen samen een kindje! Als je van elkaar houdt, is een gezinnetje stichten immers de volgende logische stap. Wat echter op het eerste gezicht zo vanzelfsprekend lijkt, kan de nodige tijd vragen en misschien is wat extra hulp in min of meerdere mate hierbij nodig. Een kindje maken blijft tenslotte toch wel een avontuur.

Een kindje maken begint logischerwijze bij de conceptie. Wat voor het ene koppel momenten van puur genot zijn, kan voor andere paartjes een echt hindernissenparcours worden. Naast de bijzonder complexe processen die spelen in de relatie tussen elk koppel, spelen ook nog vele andere factoren een rol. 


Hoeveel tijd vraagt het om in verwachting te raken? 

Het duurt gemiddeld 7 maanden tot een jaar om in verwachting te raken. Dit zal uiteraard verschillen van het ene koppel tot het andere, afhankelijk van hun vruchtbaarheidspotentieel, maar ook van fysieke, psychologische en omgevingsfactoren. 

Allereerst moet de vruchtbaarheidscyclus van de toekomstige mama weer een zekere regelmaat teruggevonden hebben na het stoppen van de anticonceptie. Daarnaast wacht je ook best niet tot je 40ste om aan een 1ste kindje te denken, aangezien de vruchtbaarheid afneemt met het ouder worden. Maar je moet niet meteen panikeren; er is meer dan voldoende speelruimte zodat je je niet moet overhaasten. Tot de leeftijd van 35 jaar is het doorgaans geen probleem om zwanger te worden.


Het belang van omgevingsfactoren

Om een baby te maken moeten hoofd én lichaam mee willen. De omstandigheden moeten meewerken en naast een gezonde levensstijl verhogen ook de juist mindset en een bevredigende partnerrelatie de kansen op conceptie. 

Gezonde voeding is hierbij zeer belangrijk en sigaretten en alcohol zijn natuurlijk absoluut te weren. Onderzoek toont duidelijk aan dat de vruchtbaarheid aanzienlijk afneemt bij mannen en vrouwen die roken.

Lichte lichaamsbeweging helpt ook om in vorm te blijven, te ontspannen en de negatieve impact van stresssituaties op jullie project te verminderen.

We moeten je waarschijnlijk niet meer vertellen dat een kindje maken vooral niet gezien mag worden als een middel om in onze maatschappij aanvaard te worden. Het is op de eerste plaats een daad van liefde, waarbij je elkaar als koppel absoluut niet onder druk mag zetten of door buitenstaanders onder druk mag laten zetten, of het nu gaat om familie, vrienden of collega’s. 

Als de zwangerschap toch op zich laat wachten ondanks jullie gemotiveerde pogingen, kan een gynaecoloog jullie helpen de redenen hiervan te achterhalen en samen met jullie naar oplossingen zoeken. 

 

7 tips die kunnen helpen om zwanger te worden:

  1. Zorg voor een gezonde levensstijl en een evenwichtige voeding.
  2. Stop met drinken en roken.
  3. Wees lief voor jezelf en vermijd stress.
  4. Laat je niet beïnvloeden door mogelijke sociale druk.
  5. Heb regelmatig seks tijdens de vruchtbare periode van de vrouw.
  6. Een gezond gewicht is belangrijk: probeer niet te veel maar ook niet te weinig te wegen.
  7. Vermijd milieucontaminanten en hormoonverstoorders die een negatieve impact op de vruchtbaarheid hebben.

 

Borstvoeding is de ideale voeding voor baby's.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Ontdek nu in onze shop !
Lyre's
Italian Spritz 0%
22.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Lyre's
Italian Spritz 0%
22.99
Kopen
Dr. Brown's
Melkpoedermixer
21.99
Kopen
Vintense
Mousserende Fines Bulles rosé wijn 20cl
2.29
Kopen
En nog meer ...
Psycho