Babyboom
Babyboom
Baby

Groenten eten met kinderen. Doe de test!

2 min
Voeding
Baby

Groenten eten met kinderen. Doe de test!

2 min
Éveil, Santé
De Vlaming eet gemiddeld maar half zoveel groenten als aanbevolen. Een gezond kind moet nochtans genoeg groenten eten. Hoeveel is genoeg voor een kind?

Gezond kind: groenten eten

Een nieuw Amerikaans onderzoek komt met vreselijke resultaten; slechts 1 Amerikaan op 10 eet elke dag fruit en groenten. De anderen eten gemiddeld slechts 12% van de aanbevolen hoeveelheid fruit en 9% van de aanbevolen hoeveelheid groente.

De redactie van Babyboom vroeg zich meteen af of wij Vlamingen beter scoren. Niet echt... De Vlaming eet gemiddeld maar half zoveel groenten als aanbevolen. Een gezond kind moet nochtans genoeg groenten eten.

Maar hoeveel is genoeg? Hoe kan je kind groenten leren eten?

Hoeveel is genoeg?

Groenten leveren belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Het is belangrijk om iedere dag voldoende van deze stoffen in te nemen. De aanbevolen hoeveelheid groenten per dag is afhankelijk van de leeftijd. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten bedraagt 300 gram voor volwassenen.

Slechts vijf procent van de Belgische bevolking haalt deze aanbeveling. Gemiddeld nemen we dagelijks ongeveer 145 gram groenten op. Bij de tieners (10 tot 17 jaar) eet maar liefst 99% veel minder groenten dan wordt aanbevolen. De belangrijkste reden; we overschatten ons groenteverbruik. Als je echter je groenteverbruik begint af te wegen op een weegschaal, besef je pas hoeveel 300 gram effectief is. Het gaat doorgaans over veel meer dan we zouden denken.

Wat fruit betreft, haalt 36% van de leeftijdsgroep 3-5 jaar niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Oudere kinderen doen het nog slechter: 93,6% van de 6- tot 9-jarigen en 97,5% van de 10- tot 13-jarigen eet te weinig fruit (amper de helft tot een derde van de aanbevolen portie).

Door een groentetest in te vullen, krijg je als zwangere, of als mama zicht op jouw groenteverbruik en dat van je kinderen. Daar zijn ook tips te vinden om het groenteverbruik te doen stijgen.

Groenten eten voor kinderen

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten per leeftijd:

  • Peuters (1,5-3 jaar): 50-100 gram groenten (1-2 groentelepels)
  • Kleuters (3-6 jaar): 100-150 gram groenten (2-3 groentelepels)
  • Kinderen (6-11 jaar): 250-300 gram groenten
  • Jongeren (12-18 jaar): 300 gram groenten
  • Volwassenen (18+): 300 gram groenten

Tips om kinderen groenten te laten eten

  1. Serveer soep. Zo kunnen ze smaken leren kennen, ook van minder populaire groenten.
  2. Eet zelf ook groenten en fruit. Als je kind ziet dat jij wat eet, zal het zelf ook willen proeven. Jij bepaalt of het chocolade of een sinaasappel is ;)
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
14.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
14.99
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
159.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding