Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe help je baby groeien en geef je hem een gezonde darmflora?

3 min
Gezondheid van de baby, Voeding
Baby

Hoe help je baby groeien en geef je hem een gezonde darmflora?

3 min
Éveil, Santé
Je baby kan bij het groeien best wat hulp gebruiken. Vooral als hij uit balans geraakt door diarree of de inname van antibiotica.

Hoewel borstvoeding en een evenwichtige voeding in het algemeen volstaan om aan alle behoeften van je baby te voldoen, kan het gebeuren dat hij onvoldoende binnenkrijgt van bepaalde voedingsstoffen die essentieel zijn voor zijn ontwikkeling, zoals vitamine D. Ook kunnen factoren zoals een verandering van voeding of het gebruik van antibiotica de goede werking of het evenwicht van zijn nog fragiele spijsverteringsstelsel verstoren. Allemaal omstandigheden die je baby’s natuurlijke afweersysteem kunnen verzwakken of die je baby zich slecht doen voelen. 

Vitamine D ondersteunt de immuniteit en botontwikkeling

De inname van vitamine D is in België onvoldoende en baby's vormen daarop geen uitzondering.

Deze vitamine is nochtans noodzakelijk voor een goede groei van jonge kinderen. Zij draagt bij tot de goede ontwikkeling van hun botten en tanden. 

Bovendien is vitamine D ook belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. 

De inname van een vitamine D-supplement wordt aangeraden

Bronnen van vitamine D zijn onder meer zonlicht en bepaalde voedingsmiddelen. Aangezien je kleine kinderen beter niet zonder bescherming blootstelt aan de zon, vormt onze voeding de aangewezen bron van vitamine D voor baby’s. 

Moedermelk bevat echter onvoldoende vitamine D, net zoals zuigelingenmelk. Daarom wordt tot de leeftijd van 6 jaar een vitamine D-supplement voor jonge kinderen aanbevolen.

De Belgische Hoge Gezondheidsraad beveelt een vitamine D-inname van 400 IE per dag aan. Baby's moeten daarom vanaf hun geboorte elke dag een vitamine D-supplement krijgen. Natuurlijk wordt dit aangepast aan hun leeftijd, want supplementen voor volwassenen zijn veel te geconcentreerd. Idealiter kies je een supplement dat geen suiker of additieven bevat.

SOS verstopping

32% van de consulten bij de kinderarts omwille van maagklachten houdt verband met constipatie. De meest voorkomende oorzaken van constipatie zijn een onvolgroeid spijsverteringsstelsel bij zuigelingen, een late kolonisatie van de darm als gevolg van bijvoorbeeld een keizersnede, of veranderingen in de voeding, zoals de overgang van borst- naar flesvoeding of als gestart wordt met de diversifiëring van baby’s menu.

In dit geval zal een aanpassing van baby’s dieet helpen om de ontlasting zachter te maken 

Baby’s verstoorde darmflora herstellen

De darmflora van baby’s kan ook verslechteren door omstandigheden zoals vroeggeboorte, een keizersnede, een atopische aandoening, de inname van maagzuurremmers of antibiotica.

Bij inname van antibiotica of bij maag-darmontsteking of diarree is het belangrijk het evenwicht van de darmmicrobiota te herstellen. 

Vraag je kinderarts of apotheker om advies

Een evenwichtig voedingspatroon is van kapitaal belang voor je baby’s groei.

Bovendien bracht Nestlé, al meer dan 150 jaar toonaangevend wat innovatie op het gebied van kindervoeding betreft, onlangs een nieuw product op de markt: NANCARE staat voor een reeks voedingssupplementen die de gezondheid van de allerkleinsten ten goede komt. 

  • NANCARE Vitamine D is een vitamine D-supplement zonder suiker of additieven;
  • NANCARE Vezels is een GOS/FOS vezelsupplement, uniek op de markt; 
  • NANCARE Flora Support, ten slotte, is een supplement met L.Rhamnosus + HMO (vanaf 1 jaar).

NANCARE producten zijn gemakkelijk te consumeren, bevatten geen toegevoegde suikers (sacharose) of smaakstoffen en kunnen vanaf de geboorte aan baby worden aangeboden, met uitzondering van Flora Support, dat geschikt is voor baby’s vanaf 1 jaar. 

Vraag je kinderarts of apotheker om raad bij je keuze van een voedingssupplement dat geschikt is voor je baby. 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
81%
Pampers
Premium protection Jumbo Maat 2
29.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
81%
Pampers
Premium protection Jumbo Maat 2
29.00
Kopen
75%
MultiMam
Kompressen
8.89
Kopen
Babyboom
Babyboom Geschenkpakket 11-17 maanden - Nederlands
0.00
Kopen