Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe help je baby groeien en geef je hem een gezonde darmflora?

4 min
Gezondheid van de baby, Voeding
Baby

Hoe help je baby groeien en geef je hem een gezonde darmflora?

4 min
Éveil, Santé
Een baby in volle groei heeft soms nood aan een duwtje in de rug voor de versterking van zijn immuniteit en een goede botontwikkeling. Een vitamine D-supplement kan hierbij helpen.

Doorgaans bieden moedermelk en een evenwichtige voeding alles wat baby nodig heeft. Niettemin worden voor een goede groei voedingssupplementen zoals vitamine D aanbevolen. Ook kunnen omstandigheden zoals een verandering van voeding of de toediening van antibiotica de goede werking of balans van zijn nog fragiele spijsverteringsstelsel verstoren. De kans bestaat dat het natuurlijke afweersysteem van je baby afneemt en je kleintje zich slecht gaat voelen. 

Vitamine D versterkt baby’s immuniteit en is goed voor zijn botontwikkeling

Belgen krijgen doorgaans te weinig vitamine D binnen en baby's vormen daarop geen uitzondering.

Deze vitamine is nochtans noodzakelijk voor een normale botontwikkeling en een goede werking van het immuniteitssysteem bij kinderen. 

Waar vind je vitamine D?

Een natuurlijke bron van vitamine D zijn bepaalde voedingsproducten zoals vette vis en eigeel, die een kleine hoeveelheid van deze vitamine bevatten. Deze voedingsmiddelen worden echter slechts zeer geleidelijk aan baby’s menu toegevoegd en dekken niet al zijn behoeften. 

Ook onder invloed van de zon is ons lichaam in staat om vitamine D aan te maken. De allerkleinsten dienen in de zon echter steeds beschermd te worden door kleding of een goede zonnecrème voor baby’s. 

De inname van een vitamine D-supplement verdient aanbeveling

Aangezien je kleine kinderen beter niet zonder bescherming blootstelt aan de zon, dienen baby’s hun vitamine D uit voeding te halen. 

Daarom verdient een vitamine D-supplement voor jonge kinderen en baby’s aanbeveling, ongeacht de voeding die zij krijgen.

De Belgische Hoge Gezondheidsraad beveelt een vitamine D-inname van 10 µg (400 IE) per dag aan tot de leeftijd van 6 jaar. Na deze leeftijd moet de dosis verhoogd worden. 

Welk type vitamine D-supplement is geschikt voor baby’s? 

Baby's moeten vanaf hun geboorte elke dag een vitamine D-supplement krijgen. Natuurlijk wordt dit aangepast aan hun leeftijd, want supplementen voor volwassenen zijn veel te geconcentreerd. Idealiter kies je een supplement dat geen suiker of additieven bevat. Als je baby lijdt aan gluten- of lactose-intolerantie, kies je uiteraard een supplement dat deze zaken niet bevat . Een toedieningsvorm in druppels is gemakkelijk doseerbaar en dus ideaal voor baby’s, ook als ze borstvoeding krijgen. In dit laatste geval druppel je het supplement op mama’s borst of op baby’s tong.

SOS verstopping

Naast voedingssupplementen als vitamine D blijven moedermelk en een gevarieerde en evenwichtige voeding het belangrijkst. Je baby kan echter last krijgen van constipatie omdat zijn  spijsverteringsstelsel nog niet ten volle ontwikkeld is, door een vertraging van de kolonisatie van de darm als gevolg van bijvoorbeeld een keizersnede, of door veranderingen in zijn voeding, bij de overgang van borst- naar flesvoeding of als gestart wordt met de diversifiëring van baby’s menu.

In dergelijk geval zal een aanpassing van baby’s dieet zijn ontlasting weer zachter helpen maken.

Herstelling van baby’s verstoorde darmflora 

De darmflora van baby’s kan ook verslechteren door omstandigheden zoals vroeggeboorte, een keizersnede, een atopische aandoening, de inname van maagzuurremmers of antibiotica.

Bij inname van antibiotica of bij maag-darmontsteking of diarree is het belangrijk het evenwicht van de darmmicrobiota te herstellen. 

Vraag je kinderarts of apotheker om advies

Een evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levenswijze zijn van kapitaal belang voor je baby’s groei.

Nestlé, al meer dan 150 jaar toonaangevend qua innovatie op het gebied van kindervoeding, biedt sinds kort NANCARE aan, een reeks voedingssupplementen die de gezondheid van de allerkleinsten ten goede komen. 

  • NANCARE Vitamine D is een vitamine D-supplement zonder suiker, smaakstoffen of additieven, met als enige ingrediënten vitamine D en zonnebloemolie. Dit supplement werd speciaal ontwikkeld voor baby’s en jonge kinderen en bevat de aanbevolen hoeveelheid vitamine D voor een goede botontwikkeling en immuniteit van je baby. Twee druppeltjes per dag volstaan, maar het aantal druppels mag worden aangepast op advies van je gezondheidsspecialist;
  • NANCARE Vezels is een GOS/FOS vezelsupplement, uniek op de markt; 
  • NANCARE Flora Support, ten slotte, is een supplement met L.Rhamnosus + HMO (vanaf 1 jaar).

NANCARE-producten zijn gemakkelijk toe te dienen, bevatten geen toegevoegde suikers (sacharose) of smaakstoffen en zijn geschikt voor baby’s van bij de geboorte, met uitzondering van Flora Support, dat je pas mag toedienen vanaf 1 jaar. 

Vraag raad aan je kinderarts of apotheker, die je helpt het juiste supplement op maat van je baby te kiezen.

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
89%
NAN
OPTIPRO 4
13.89
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
89%
NAN
OPTIPRO 4
13.89
Kopen
89%
Good Gout
Mini rijstwafel met appel
2.10
Kopen
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen