Babyboom
Babyboom
Baby

Zo help je je baby van rode billetjes of luieruitslag af

4 min
Gezondheid van de baby, Hygiëne
Baby

Zo help je je baby van rode billetjes of luieruitslag af

4 min
Éveil, Santé
Zijn de billetjes van je baby of peuter rood en geïrriteerd? Dan heeft je kindje waarschijnlijk last van luieruitslag. Een vrij onschuldig kwaaltje, maar leuk is anders. Gelukkig kan je rode billetjes makkelijk voorkomen én genezen. Ontdek hier alles wat je moet weten over luieruitslag en hoe je je kleintje ervan afhelpt.

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag staat ook wel bekend als rode billetjes en is een kwaaltje waar heel wat jonge kindjes mee te maken krijgen. De huid van baby's is namelijk erg gevoelig en kwetsbaar, waardoor luiers weleens tot irritatie kunnen leiden. Dat is heel normaal en dus niets om je zorgen over te maken, maar het is wel erg vervelend voor je kleintje.

Je kan luieruitslag herkennen aan de rode billen van je baby en de geïrriteerde huid aan de randjes van de luier. Denk aan rode vlekjes, blaasjes, bultjes of wondjes in de schaamstreek en liezen. Al hoef je de billetjes van je kindje niet voortdurend te controleren: je kindje zal misschien wat huileriger zijn dan anders en dus zelf wel laten merken dat er iets niet pluis is.

 

De oorzaken van luieruitslag

Luieruitslag bij jonge kindjes ontstaat wanneer de huid geprikkeld wordt, bijvoorbeeld omdat de luier schuurt. Meestal is dat het gevolg van urine en ontlasting die de huid van je baby extra zacht en kwetsbaar maken. Pas rond de leeftijd van twee jaar zal de huid van je kindje sterker worden en makkelijker gehydrateerd blijven.

Ook kan je baby last krijgen van rode billetjes als de eerste tandjes doorkomen of als je overschakelt op andere voeding. De ontlasting kan in dat geval dunner en zuurder zijn, waardoor de huid geïrriteerd kan raken.

 

Hoe kan je rode billetjes voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat is niet anders in het geval van rode billetjes. Met deze tips kan je de kans op luieruitslag verkleinen:

  • Kies luiers met een ademende buitenlaag, die goed absorberen. Zorg ook dat ze goed aansluiten en niet schuren: de juiste maat is heel belangrijk.
  • Is de luier van je kindje nat of vies? Verschoon hem dan zo snel mogelijk. Beter te veel dan te weinig.
  • Maak het gebied rond de geslachtsdelen goed schoon als je baby een volle luier heeft. Doe dat met lauw water, zonder zeep, en laat de billetjes drogen aan de lucht.
  • Probeer niet te wrijven als je de billetjes van je kindje reinigt. Zachte, deppende bewegingen zijn beter om te voorkomen dat de huid geïrriteerd raakt.
  • Doe na elke verschoning wat talkpoeder op de billetjes om de huid te beschermen tegen de effecten van urine en ontlasting.
  • Bij mooi weer hoef je je kindje geen luier aan te doen. Zo kan de huid even lekker ademen en zitten de billetjes niet ingepakt in een warme luier: het zal je baby deugd doen!
  • Merk je dat de billetjes toch een beetje rood worden? Voorkom erger met een laag zinkzalf. Dat werkt verzachtend en zorgt voor onmiddellijke verlichting.

Rode billetjes behandelen in 7 stappen

Zit je kleintje toch met luieruitslag? Volg dan ons zevenstappenplan om de billetjes van je kindje te verzorgen:

  1. Verschoon de luier iets vaker dan anders. Zo krijgen vocht en vuil minder kans om de huid van je baby te irriteren.
  2. Haal geschikte verzorgingsproducten in huis. De kwetsbare babyhuid heeft nood aan zachte producten, zonder parfum. Zoek daarom naar producten die speciaal ontwikkeld zijn voor baby's.
  3. Gebruik geen zeep. Wil je de billen van je baby schoonmaken, gebruik dan enkel lauw water. Heeft je baby een grote boodschap gedaan, grijp dan naar een zachte en zeepvrije wasgel, speciaal voor de babyhuid.
  4. Dep de billetjes voorzichtig droog. Laat de huid nadien eventjes ademen op een droge ondergrond. Gebruik de tijd om gezellig met je baby te spelen, te babbelen of een liedje te zingen.
  5. Bescherm de huid met zinkzalf. Zo creëer je een beschermende laag tussen de luier en de schadelijke stoffen in de stoelgang van je kindje. De zalf werkt verzachtend en zal de huid helpen om sneller te herstellen.
  6. Verkoel de huid met talkpoeder. Vocht dat achterblijft in de huidplooien, zal op die manier goed geabsorbeerd worden.
  7. Hydrateer de huid regelmatig. Houd de huid van je baby zacht en soepel met een hydraterende crème of lotion. Als de huid van je baby erg droog is, zal ze ook gevoeliger zijn voor urine en ontlasting.

 

Wat als niets lijkt te helpen?

Heb je al onze tips goed opgevolgd, maar blijft je kindje toch met rode billetjes zitten? Dan zit de oorzaak van het probleem misschien ergens anders. Zo kan het zijn dat je baby een schimmel- of bacteriële infectie heeft opgelopen. Ook dat kan best onschuldig zijn, maar het is een goed idee om in dat geval je kinderarts te raadplegen. 

Indien nodig schrijft de kinderarts je een antibacterieel middel of schimmeldodende crème voor. In ernstigere situaties kan het zijn dat je de huid van je baby met een lichte hormoonzalf zal moeten behandelen. Je arts weet hoe dan ook de beste oplossing.

Ontdek nu in onze shop !
Babee Nature
Luierbalsem
9.93
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Babee Nature
Luierbalsem
9.93
Kopen
89%
Cattier
Baby luier beschermende crème
12.60
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen