Babyboom
Babyboom
Baby

Je baby op correcte wijze en met de juiste middelen verschonen

2 min
Hygiëne
Baby

Je baby op correcte wijze en met de juiste middelen verschonen

2 min
Éveil, Santé
De baby is er bijna! In de eerste maanden van zijn leven zul je hem ontelbare keren een nieuwe luier moeten aandoen. Gemiddeld zes keer per dag… Tel maar uit! Het verschonen van je baby is een uitgelezen moment om contact met hem te maken, maar is ook van essentieel belang voor een goede hygiëne. Daarom volgen hier enkele tips.

Zo doe je het goed

Een goede hygiëne van baby's billetjes zorgt voor een blije baby. Zo ga je te werk om van de luierwissel een fijn moment te maken voor baby én voor jou. 

Zorg er eerst voor dat je alles bij de hand hebt: wattenschijfjes, propere kleertjes, een verse luier, verzorgingsproducten... 

Was je handen en leg baby vervolgens op zijn rug op de luiertafel, waarop je eerst een badhanddoek gelegd hebt. Verwijder de vuile luier door baby met de voetjes lichtjes omhoog te tillen.  Heb je geen vuilnisbak bij de hand? Gooi de luier dan later weg, maar laat baby nooit onbewaakt alleen, zelfs niet voor enkele seconden. Het risico is te groot dat hij  van de luiertafel valt. 

Maak de billetjes schoon met water of een natuurlijk verzorgingsproduct zoals een reinigingscrème, en vergeet hierbij de huidplooien niet, net zomin als de geslachtsdelen.

Reinig bij een meisje vanaf de vulva  naar het rectum en niet andersom, om infecties te voorkomen.

Reinig bij een jongetje de penis en de testikels zonder de voorhuid terug te duwen als de voorhuid aan de eikel vastzit; je zou hem pijn kunnen doen.

Maak baby’s billetjes goed droog om roodheid te voorkomen en doe een schone luier aan.  Let er bij een jongetje op dat de piemel naar beneden gericht is voordat je de luier dichtmaakt, zodat hij zijn buik of kleertjes niet nat maakt bij het plassen.  

Vergeet niet je handen te wassen nadat je baby weer veilig terug ligt .

Als de baby ongeduldig wordt tijdens de luierwissel, zeg dan een paar lieve woordjes tegen hem of, beter nog, zing een liedje. Maak gebruik van de luierwissel om je baby te knuffelen. Als hij ouder is, geef je hem een stuk speelgoed als afleiding.

Welke verzorgingsproducten zijn geschikt voor baby’s tere billetjes?

Je kiest best zoveel mogelijk natuurlijke producten. Zonder alcohol of parfum. 

De fragiele huid van baby is erg dun en produceert nog te weinig talg voor een voldoende beschermende werking. Daarom is de huid bijzonder gevoelig voor invloeden van buitenaf die onaangenaam kunnen zijn voor baby.

Er bestaat vandaag een natuurlijk alternatief voor de traditionele zepen, reinigingsmelk of reinigingsdoekjes, die soms dergelijke huidreacties veroorzaken: een liniment op basis van  olie en kalkwater.  Dit is een eigentijds verzorgingsproduct dat reinigt en beschermt in alle zachtheid, het natuurlijk huidherstel ondersteunt en gebruiksvriendelijk, praktisch en hygiënisch is.

Dit product is zeer zacht en wordt goed verdragen. Je mag het gebruiken bij elke luierwissel, vanaf de geboorte van je kindje. 

Rode billetjes

Als je kleintje ondanks je goede zorgen toch rode billetjes krijgt en zijn huid geïrriteerd is, wat echt pijn kan doen, hoef je nog niet te panikeren. Meer dan 50% van de baby's heeft tijdens de eerste 20 levensmaanden minstens één keer last van rode billetjes. 

Deze roodheid wordt veroorzaakt door de wrijving van de luier, urine, vocht, vloeibare ontlasting of diarree. 

Verschoon baby dan vaker en vermijd reinigingsdoekjes met parfum, alsook zeep en talkpoeder. Spoel de billetjes bij voorkeur met lauw water, droog ze voorzichtig af en breng vervolgens een goede beschermende zalf aan. 

Je baby heeft dan snel weer zachte billetjes.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Bayer.

Ontdek nu in onze shop !
Bepanthol
Hydraterende crème
10.42
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bepanthol
Hydraterende crème
10.42
Kopen
78%
Bepanthol
Herstellende Lippencrème 7,5ml
4.80
Kopen
En nog meer ...
Hygiëne