Babyboom
Babyboom
Baby

De pijn van doorkomende tandjes verlichten

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

De pijn van doorkomende tandjes verlichten

2 min
Éveil, Santé
Je baby’s eerste tanden verschijnen vaak tussen de vierde en zevende maand, soms zelfs vroeger. Is je baby humeurig en huilt hij veel? Het ongemak dat met het doorkomen van de tanden gepaard gaat, kan enkele dagen of zelfs weken duren. Hoe verlicht je best de pijn van die doorkomende tandjes?

Het doorkomen van de tanden zorgt voor serieus wat ongemak

Is je kindje prikkelbaar, heeft het last van overvloedige speekselvorming en gezwollen tandvlees en kauwt het op zijn vuistjes? Dan zijn vast zijn eerste tanden aan het doorkomen. Want door die doorkomende tanden gaat het tandvlees zwellen of zelfs irriteren. Dat kan allemaal heel pijnlijk zijn voor je kleintje. En dan te bedenken dat er maar liefst 20 tanden moeten doorkomen.

Je kindje zal het ongemak en de pijn die met het verschijnen van die eerste tanden gepaard gaat op verschillende manieren uiten: het is prikkelbaar, humeurig en huilt vaker. Ook eetlust en slaap kunnen ernstig verstoord worden. Andere veelvoorkomende symptomen: overmatige speekselproductie, rode wangen, gevoelig tandvlees, maar ook luieruitslag of zelfs milde diarree. Soms kunnen baby's lichte koorts en neus-, keel- en oorproblemen hebben.

Hoe de pijn van doorkomende tandjes verlichten

Het doorkomen van de tanden vraagt geen speciale behandeling als dusdanig. Het is gewoon een kwestie van het ongemak te verlichten. Hier zijn enkele manieren om je baby’s ongemak bij het doorkomen van zijn tandjes te verlichten:

  • Om het pijnlijke tandvlees van je baby te verzachten, kan je hem een bijtring geven om op te kauwen. Soms verlicht eenvoudig kauwen en bijten de pijn al. Voor een nog verzachtender effect kan je de bijtring eerst even een tijdje in de koelkast leggen. Een gekoelde bijtring verdooft het tandvlees als het ware, wat voor extra verlichting zorgt. Bovendien kan kauwen de tand helpen het tandvlees te doorboren.
  • Heeft je baby de behoefte om veel te bijten en kwijlt hij veel, geef hem dan eens een proper washandje, dat in koud water werd gedoopt, om op te kauwen.
  • Als je baby oud genoeg is om te eten, dan kan je hem onder toezicht bevroren fruit en groenten geven om op te zuigen; zoals bijvoorbeeld komkommer of banaan.
  • Je kan het ontstoken tandvlees verder masseren met een kalmerende balsem. Deze gels zijn over het algemeen gebaseerd op de helende en verzachtende eigenschappen van kamille of saffraan. Masseer het tandvlees van je baby zachtjes met een klein beetje gel.
  • Gebruik een homeopathisch geneesmiddel om de pijn te verlichten, zoals de homeopathische unidoses van Camillia®. Deze enkelvoudige doses moeten 2 tot 3 keer per dag oraal worden toegediend. Vraag je apotheker om advies.
  • Ontspanningsmomenten helpen je kleintje zijn zinnen te verzetten. Een warm badje bijvoorbeeld helpt je kindje te ontspannen wanneer de pijn te intens wordt. Warm water is ideaal om pijn te vergeten. Masseer je kleintje na zijn badje met een massageolie die geschikt is voor baby's.
  • Paracetamol kan de koorts of NKO-ontstekingen verlichten die gepaard gaan met het doorkomen van de tanden. Maar raadpleeg steeds een arts en zorg ervoor dat je een aangepaste versie specifiek voor zuigelingen geeft. Hou daarnaast wat de dosis betreft steeds rekening met het gewicht (60 mg/kg per 24 uur of 15 mg/kg per dosis) en laat telkens 6 uur tussen elke dosis.
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Dr. Brown's
Vingertop tandenborstel
3.98
Kopen
Dr. Brown's
Tandenborstel eerste tanden roze
6.80
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby