Babyboom
Babyboom
Baby

Baby groeit en wordt actief. Hoe je een luier probleemloos ververst

3 min
Gezondheid van de baby, Ontwikkeling van de baby, Hygiëne
Baby

Baby groeit en wordt actief. Hoe je een luier probleemloos ververst

3 min
Éveil, Santé
Baby verschonen is niet altijd gemakkelijk, vooral als je schatje actiever en beweeglijker wordt. Baby’s van drie maanden en ouder beginnen immers geleidelijk hun omgeving te ontdekken en blijven niet langer stil liggen op de luiertafel. Hierbij alvast enkele tips om de luierwissel voor jou en baby vlotter te laten verlopen:

1. Een goede voorbereiding is het halve werk 

Plaats de luiertafel op een veilige, rustige plek, zonder afleiding of geluiden, zodat baby kalm blijft wanneer hij een verse luier aankrijgt en zich minder zal bewegen, zodat alles voor iedereen gemakkelijker zal verlopen.  

De plaats voor de luiertafel dient zo gekozen te worden dat baby’s veiligheid verzekerd is, met alle spullen voor de luierwissel binnen handbereik: schone luiers, parfum- en alcoholvrije doekjes, een rompertje, propere kleren voor het geval er een ongelukje gebeurt tijdens het verschonen en andere zaken die je mogelijk nodig hebt. Zoals de zalf van Bepanthen Baby, die dankzij provitamine B5 de babyhuid beschermt maar ook het natuurlijke herstel ondersteunt* bij irritatie. Bepanthen Baby kalmeert baby's billetjes bij de eerste tekenen van roodheid en ondersteunt het natuurlijke herstel van de huid. Je kunt deze zalf bij elke luierwissel aanbrengen om de tere huid van je baby te hydrateren en te beschermen. 

Als je alle spullen binnen handbereik hebt, moet je baby minder lang op de luiertafel liggen én ben je de hele tijd vlakbij, waardoor de kans dat je schatje van tafel dondert zo goed als onbestaande is. 

2. Gebruik kleertjes die gemakkelijk aan en uit te doen zijn  

Koop vooral praktische babykleertjes waardoor het gemakkelijker wordt om de luier te verversen, zoals kleding met drukknopen aan de voorkant of in het kruis, zodat je gemakkelijk bij de luier kunt. Met kleertjes die je gemakkelijk kunt aan- en uittrekken verloopt alles gemakkelijker, sneller en minder stressvol voor jou en je baby. 

3. Gebruik producten voor een gevoelige huid 

Baby’s hebben een gevoelige huid die gemakkelijk geïrriteerd geraakt. Gebruik daarom producten voor een gevoelige huid. Producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de bijzondere noden van een babyhuid zijn het best geschikt voor baby’s dagelijkse verzorging. 

Bij overvloedige stoelgang kan je baby’s billetjes proper maken met proper, lauw water. In dergelijke situaties is de wasgel Bepanthen SensiControl een goede keuze omdat zijn samenstelling speciaal ontwikkeld werd voor de zachte reiniging van een gevoelige babyhuid en deze ook beschermt en hydrateert. Zijn hypoallergene en niet geparfumeerde formule maakt van deze gel een veilige keuze voor de tere huid van je baby. 

Je kan baby’s verzorging afronden met de hydraterende crème Bepanthen Hydra om de hydratatie van je baby’s huid op peil te houden. De lichte en vetvrije formule ondersteunt het natuurlijke herstel van de huid, die zacht en soepel blijft. 

Blijf steeds alert voor tekenen van huidirritatie en pas je verzorgingsroutine aan indien nodig. Je kan hiervoor de zalf Bepanthen Baby gebruiken, die zoals reeds gezegd rode babybilletjes verzacht/beschermt en het natuurlijk herstel* van de huid ondersteunt. Deze zalf legt een beschermlaagje op de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf en kalmeert baby’s billetjes vanaf de eerste tekenen van roodheid.  

4. Verwissel de luier op strategische tijdstippen 

Baby’s luier moet regelmatig gewisseld worden zodat hij zich prettig blijft voelen. Profiteer van de momenten waarop baby rustig of alleszins minder actief is om zijn luier te wisselen. Doe dit zeker niet als je schatje te moe is of honger heeft, want dit maakt hem onrustiger en minder bereid tot samenwerking. Stop een grotere baby ter afleiding een speeltje in de hand, wat ook goed is voor jullie vertrouwensband. Als je het juiste moment weet te kiezen, verminder je de stress en zal alles vlotter verlopen.  

5. Bewaar je geduld en blijf rustig 

Dat baby’s bewegen tijdens de luierwissel is normaal, vooral wanneer ze groter worden. Blijf rustig en bewaar je geduld, ook als je baby constant beweegt. Praat zacht en probeer het eens met een liedje! Er bestaat niets beter om je kleintje te amuseren en dit intieme moment voor jullie beiden zo fijn mogelijk te maken. 

 

Kortom, het wisselen van je baby’s luier kan tricky zijn, maar onze tips helpen vast om er een aangenaam en rustig moment van te maken. Je hebt immers alleen maar het beste met baby voor, niet? 

*Pro-vitamine B5 ondersteunt het natuurlijk huidherstel

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Bayer.