Babyboom
Babyboom
Zwanger

Het kinderbed

2 min
Baby uitrusting
Zwanger

Het kinderbed

2 min
Éveil, Santé
Het eerste kinderbed van je kind moet niet alleen mooi zijn, maar vooral veilig. Babyboom geeft je tips voor het kopen van een veilig kinderbed.

Het kinderbed

Het eerste kinderbed voor je baby moet er natuurlijk niet alleen mooi uitzien. Het kinderbed moet vooral veilig zijn, en een gezonde slaapplaats voor je baby worden. Babyboom geeft je tips voor het kopen van een veilig kinderbed.

Tips voor het kopen van een veilig kinderbed

Zonder de poten van het bed mee te tellen, is een kinderbed ongeveer 60 cm hoog. Hou deze hoogte als een minimum aan, want anders kan je last krijgen van je rug. Je zal immers vaak gebukt staat om je baby te troosten of in slaap te sussen. Poten op wieltjes moeten zeker geblokkeerd worden.

De spijlen van het kinderbed mogen niet meer dan 7 cm uit elkaar staan. Sommige systemen laten toe een aantal spijlen weg te nemen. Je kindje kan dan zijn bedje in en uit via de opening die vrij komt. Het is zeker geen slecht idee om een bedje met wegneembare spijlen aan te schaffen; je baby wordt immers snel groot! Als je kindje ouder wordt, moet je de regelbare zijkant van een kinderbed volledig naar beneden kunnen laten. Zo kan je kindje gemakkelijk uit zijn bedje komen zonder eerst te moeten gaan klauteren. Deze kinderbedden noemt men ook meegroeibedden.

De matras moet het bed volledig bedekken en dus precies passen. Een te zachte matras kan verstikking veroorzaken; de keuze van je matras is dus erg belangrijk! Als het bedje een lattenbodem heeft, mogen de latten niet verder dan 7 cm uit elkaar staan. Als de bodem bestaat uit een paneel met kleine gaatjes, moet je de stevigheid van het geperforeerde paneel nagaan.

Er zijn ondertussen ook heel wat innovatieve kinderbedden op de markt, die meegroeien met je kind en tegelijkertijd extra veilig en praktisch zijn tijdens die eerste maanden.

Wat hoort er wel en niet in het kinderbed? 

Een bedje dat te vol ligt met allerhande voorwerpen is minder veilig! Beschermende netten, systemen om dekens op hun plaats te houden en alle andere bevestigingsmiddelen zijn gevaarlijk want een kindje dat zich er uit wil bevrijden, kan erin verstrengeld raken en stikken. 

Kettinkjes en touwtjes allerhande, en de voorwerpen waar ze aan hangen, horen niet thuis in een kinderbedje want al spelende kan een kindje zich eraan verhangen. Slabbetjes, muziekdozen of ander speelgoed met een touwtje aan mogen dus niet in het bedje komen. Gebruik ook geen hoofdkussen en kies eerder voor een slaapzak dan voor een dekbed of deken.

Een tweedehands kinderbed

Je wil jouw oude kinderbed hergebruiken? Wat leuk! Ga na of het kinderbed nog stevig genoeg is en of alle schroeven en bouten goed vast zitten. Controleer de spijlen en lattenbodem zoals hierboven beschreven. Als je eraan denkt het bedje op te frissen met wat verf of een streepje vernis, gebruik dan loodvrije, niet-toxische producten. Kleine kinderen gaan wel vaker likken of bijten aan het houtwerk van hun bedje. Je moet daarom ook één maand wachten vooraleer een pas geschilderd bedje mag gebruikt worden.

Een leuke discussie om verder te lezen: waarom moeten onze baby's alleen slapen in bed?

Ontdek nu in onze shop !
Philips Avent
Natural 2.0 starterset Glas
47.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Philips Avent
Natural 2.0 starterset Glas
47.99
Kopen
67%
Bojungle
Dinner set maïs - roze eenhoorn
14.16
Kopen
Doomoo
Buddy Classic Light Grey
57.00
Kopen
En nog meer ...
Baby uitrusting