Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe bescherm je baby’s huid tegen agressie van buitenaf?

3 min
Gezondheid van de baby
Baby

Hoe bescherm je baby’s huid tegen agressie van buitenaf?

3 min
Éveil, Santé
De babyhuid is kwetsbaar en het evenwicht ervan kan snel verstoord worden door omgevingsfactoren. Hieronder lees je hoe je de gevoelige huid van je kleintje kan beschermen tegen irritatie.

Als iemand een ‘babyhuidje’ heeft, betekent dit dat zijn of haar huid zo fijn en zo teer is als die van een baby. De nog onvolgroeide babyhuid verschilt immers van die van volwassenen doordat de lederhuid dunner is en de hydrolipidenlaag minder bescherming biedt. Dit maakt de babyhuid een stuk doorlatender en minder bestand tegen omgevingsfactoren zoals zon, koude, wind, vervuiling of uitdrogende producten... 

Wanneer het delicate evenwicht van je baby’s huid is verstoord, kan hij last krijgen van roodheid, droogheid en jeuk, wat zeer onaangenaam aanvoelt. Gelukkig kan dit soort irritatie tot een minimum worden beperkt of zelfs worden vermeden door een paar eenvoudige hygiënische maatregelen.

Huidirritaties en -allergieën

Huidproblemen komen vaak voor bij de allerkleinsten. Een baby is vaak supergevoelig voor omgevingsinvloeden en loopt dan ook meer kans om contactdermatitis te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om te weten of het gaat om een banale irritatie, wat zeer vaak voorkomt, of om een allergie, wat veel minder vaak voorkomt. 

Huidirritatie is een plaatselijke ontstekingsreactie van niet-immunologische oorsprong. De huid wordt rood, droog, zelfs gebarsten en trekkerig met een branderig gevoel. De grenzen van de geïrriteerde zone zijn meestal vrij scherp afgebakend en bevinden zich op de wrijvingsplekken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij irritatie veroorzaakt door contact met wol, waarvan de vezels min of meer prikkerig kunnen zijn.

Bij allergie gaat het om een reactie van het immuunsysteem die jeuk veroorzaakt die soms hevig kan zijn. De huid is rood en gezwollen en er kunnen kleine blaasjes ontstaan die eczeemplekken vormen. In dat geval moet je vermijden dat je baby opnieuw in contact komt met de allergene stof. 

Hoe kan je baby’s huid beschermen?

Om je baby en zijn tere huid tegen deze aandoeningen te beschermen, is het belangrijk producten te kiezen die geschikt zijn voor hem. Controleer of de producten die je gebruikt hypoallergeen zijn, d.w.z. dat ze het risico op allergische reacties tot een minimum beperken en pH-neutraal zijn, zodat ze geen schade kunnen toebrengen aan de huid van je kleine engel. 

Smeer geen overdaad aan producten op de huid van je baby en laat hem niet te lang in zijn badje, want water bevat vaak veel kalk en zou zijn tere huid kunnen uitdrogen en fragieler maken.

Je kan droge plekjes ook insmeren met een vochtinbrengende zalf of een cold cream zonder parfum en schadelijke stoffen.

Het ABC van baby’s badje

Het is aangetoond dat sommige huidreacties worden veroorzaakt door oppervlakte-actieve stoffen, enzymen, bleekmiddelen, optische witmakers, antikalkmiddelen en andere additieven of geurstoffen die in wasmiddelen worden aangetroffen.

Pas gewassen kleding kan irritatie veroorzaken door de aanwezigheid van wasmiddelresten. Door te kiezen voor een huidvriendelijk wasmiddel beperk je het risico op irritatie dus tot een minimum.

En hoe zit dat met wasverzachters? Zij werden ontwikkeld om textielvezels te omhullen en ze hierdoor zachter en aangenamer te maken om te dragen. Zij kunnen dus een positieve rol spelen in gevallen van irritatiedermatitis veroorzaakt door kleding. Voor jonge kinderen moet echter de voorkeur worden gegeven aan een wasverzachter met een hypoallergeen parfum*.

Zo was je baby’s spulletjes in alle veiligheid: 

  • Kies bij voorkeur een wasproduct met een hypoallergeen* parfum, zoals Le Chat, dat is samengesteld met respect voor de meest kwetsbare huid. De formule van Le Chat Bébé met een hypoallergeen* parfum is dermatologisch getest en werd ontwikkeld in samenwerking met kinderartsen.
  • Voorkom overdosering van het wasmiddel en houd je aan de dosering die voorgeschreven wordt op de verpakking.
  • Prop de wastrommel niet te vol om efficiënt wassen en spoelen mogelijk te maken.
  • Vermijd korte of zuinige wascycli, die minder water verbruiken en de kwaliteit van de spoeling verminderen. Je kan ook een extra spoelbeurt instellen. 
  • Gebruik een hypoallergene* en dermatologisch geteste wasverzachter. 
  • Als je baby allergisch is voor pollen, droog zijn spulletjes dan niet buiten op een moment dat zich veel pollen in de lucht bevinden.

Geef de nieuwe kleertje van je baby altijd een eerste wasbeurt voordat hij ze voor het eerst draagt om eventuele sporen van chemicaliën te verwijderen. 

Als de baby zijn/haar gevoelige huid van papa of mama heeft geërfd, kan het hele gezin gebruikmaken van hypoallergene producten. Voor de gevoelige huid kan het wasmiddel van Le Chat met vertrouwen worden gebruikt voor het hele gezin. Het Sensitive-assortiment is een geschikte oplossing voor alle huidtypes.

* zo samengesteld dat het risico op allergische reacties tot een minimum wordt beperkt

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Le Chat.

Ontdek nu in onze shop !
Philips Avent
Natural Response zuigfles Glas 240ml
13.30
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Philips Avent
Natural Response zuigfles Glas 240ml
13.30
Kopen
NAN
OPTIPRO 1 6x500ml
15.60
Kopen
MAM
Easy Start Anti-Colic 260ml zuigfles vis
11.49
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby