Babyboom
Babyboom
Baby

Baby’s huid hydrateren in de winter

4 min
Gezondheid van de baby, Hygiëne
Baby

Baby’s huid hydrateren in de winter

4 min
Éveil, Santé
De winter is een zware tijd voor je huid, maar ook voor je kleintjes tere babyhuid is de winter geen pretje. Koude kan leiden tot een jeukende huid, irritatie en kloofjes. Je baby’s huid verdient dan ook een goede bescherming om volop van de winter te kunnen genieten.

Algemeen gesproken moet je de dagelijkse verzorging van je baby afstemmen op het winterseizoen om zijn huid zoveel mogelijk te beschermen. 

In eerste instantie moet je ervoor zorgen dat je in het leven van alledag met je kleintje geen schade toebrengt aan zijn huid en moet je bepaalde gewoontes misschien aanpassen. Zo verdient zijn badje bijzondere aandacht en moet je voorkomen dat te warm water of een te lange tijd in het bad de huid van je kleintje beschadigt. 

Hieronder enkele tips voor de dagelijkse bescherming van je baby’s huid tijdens de winter: 

 • Hydrateer je baby’s huid na ieder badje om deze voldoende gehydrateerd te houden en te wapenen tegen bijtende winterkou.
 • Zorg voor een constante kamertemperatuur van 19°C.
 • Hou de luchtvochtigheid binnenshuis in de gaten. Vind je de lucht te droog of te vochtig, plaats dan luchtbevochtigers of –ontvochtigers.
 • Geef je baby voldoende te drinken. Koude dehydrateert immers net zo goed als warmte, waardoor de huid droger kan worden. Als je baby voldoende drinkt, blijft zijn huid op natuurlijke wijze gehydrateerd.

Je baby’s huid beschermen tijdens de winter met een badje dat goed is voor de huid

Het badje maakt deel uit van de dagelijkse babyverzorgingsroutine. Dit moment van plezier en intimiteit met je baby kan ook zeer behulpzaam zijn in de strijd tegen schadelijke invloeden op baby’s huid tijdens de wintermaanden. 

 • De duur en temperatuur van baby’s winterbadje

Een té warm badje of een te lange tijd in het water kan je baby’s huid uitdrogen en irritatie veroorzaken, waardoor de beschadiging van je baby’s huid als gevolg van koude alleen maar erger wordt. 

Daarom is het belangrijk dat je met een badthermometer ervoor zorgt dat het badwater nooit warmer is dan 36°C. Een lauw badje is het best. 

Hou de badtijd ook zo kort mogelijk. Laat als je kan ruim wat tijd tussen de badmomenten en wissel af met ‘kattenwasjes’ waarbij je je baby wast met een washandje. Zo krijgt je baby’s huid de tijd om te herstellen. 

 • Je baby’s huid hydrateren tijdens het wassen

Zeker in de winter moet je zoveel mogelijk natuurlijke wasproducten met een neutrale pH-waarde gebruiken. Deze zijn lief voor je baby’s huid. 

Was je baby met een crème, reinigingsolie of badolie die de huid beschermt en hydrateert. Gebruik liever geen zeep die zijn huid uitdroogt. 

Onze favorieten: 

 • Galenco reinigingsmelk vrijwaart het natuurlijke huidevenwicht dankzij de pH-neutrale formule voor babyhuidjes.
 • Cattier reinigingsmelk voor gezicht en lichaam verzorgt en hydrateert de babyhuid op zachte wijze dankzij de formule verrijkt met zoete amandelolie en calendula-extract, beiden van biologische herkomst.
   
 • Baby’s huid verzorgen na het badje

Masseer je baby's huid met een hydraterende crème. Zo zorg je voor een dagelijkse bescherming tegen de kou. Let in de winter vooral op de verschillende actieve stoffen in de crèmes die je gebruikt voor je baby. Zo hydrateren karitéboter en cold cream een stuk beter dan andere crèmes. 

Onze favorieten: 

 • De voedende crème Naïf is bestemd voor een zeer droge huid. Zij voedt de huid met essentiële oliën en gaat uitdroging tegen.
 • Galenco lichaamsmelk met zijn zuivere formule van zoete amandelen verzorgt de babyhuid door het hydrateren van de bovenste lagen van de opperhuid.

Baby’s huid beschermen in de buitenlucht

Om van winterwandelingen te kunnen genieten is het belangrijk dat baby het warm heeft en dat zijn huid zo veel mogelijk beschermd is. Bedek dus zoveel mogelijk je baby’s huid met bijvoorbeeld wanten, een muts of beter nog, de zogenaamde ‘bivakmuts’, die ook zijn oortjes en nek bedekt. 

Het gezichtje en de lippen van je baby zijn het meest onderhevig aan de kou omdat ze niet door kleding beschermd worden. Daarom is het des te belangrijker deze gevoelige zones te beschermen met vochtinbrengende producten.

 • Baby’s gezichtje beschermen

Je kan de huid van je baby’s gezichtje beschermen met crèmes die bestand zijn tegen koude buitentemperaturen en een hydraterende werking hebben. 

Let erop dat je een crème kiest die weinig of geen water bevat, omdat water bij vrieskou kan bevriezen, wat kan leiden tot irritatie, roodheid of uitdroging.

Crèmes die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik buitenshuis vrijwaren het vetlaagje op baby’s huid en zorgen voor extra bescherming. 

Breng de crème in ieder geval ruim van tevoren aan, zodat deze de tijd heeft gehad om in de huid te dringen voordat je naar buiten gaat. 

Onze favorieten: 

 • De weer-en windbalsem met calendula van Weleda beschermt de gevoelige gezichtshuid tegen de koude en de weerelementen dankzij een samenstelling zonder water en is ideaal voor uw uitstapjes in de buitenlucht omdat ze niet bevriest.
 • De huidbeschermingscrème Dodie met cold cream zorgt voor een beschermend vetlaagje op baby’s huid.
   
 • Baby’s lippen beschermen

Als zijn lippen schraal worden, zal je baby eraan willen likken, wat het probleem alleen maar erger maakt. Vergeet dus niet de lipjes te hydrateren zodat ze niet uitdrogen door de kou. Lippenbalsems en -crèmes hebben een vetrijke samenstelling en beschermen de gevoelige lippen van je kleintje.

De winter is een goed moment om de dagelijkse huidverzorging van je baby onder de loep te nemen en ervoor te zorgen dat hij goed gehydrateerd is. Koud weer mag geen belemmering zijn om op stap te gaan met je baby en hem de wereld om hem heen te laten ontdekken. Pas daarom je verzorgingsritueel aan zodat ook het winterseizoen een mooie tijd wordt!

Ontdek nu in onze shop !
67%
Babybio
Fruitlekkernij (vanaf 4 maanden)
2.28
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Babybio
Fruitlekkernij (vanaf 4 maanden)
2.28
Kopen
67%
Vitabio
Coolfruits Appel - Aardbei - Bosbes
3.72
Kopen
Good Gout
Wortelen, zoete aardappel en oranje linzen
3.70
Kopen