Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe combineer je je gezinsleven met avond- en weekendwerk?

3 min
Familie, Organisatie/Administratie
Baby

Hoe combineer je je gezinsleven met avond- en weekendwerk?

3 min
Éveil, Santé
Ben jij een ouder die ‘s avonds en tijdens het weekend uit huis moet voor het werk? Dit maakt de situatie ingewikkelder, maar biedt ook mogelijkheden voor je gezinsleven.

Een goed gezinsleven, geld verdienen en een carrière uitbouwen zijn vaak moeilijk verenigbare zaken. Vooral als je werkt met een wisselend, atypisch werkrooster, aangezien de openingsuren van kinderdagverblijven zelden flexibel zijn. 

Om het befaamde evenwicht tussen werk en privéleven te bereiken, wat al geen evidentie is met kleine kinderen, moet je in dit bijzondere geval jezelf opnieuw uitvinden.

Kiezen is niet altijd verliezen!

Nancy en Benoit hebben veel gereisd voordat ze besloten kinderen te krijgen. Hoewel ze allebei voltijds werken realiseerden ze toch hun gezinswens en werden ze ouders van William, nu 4,5 jaar oud, en Alanna, nu 1 jaar oud. Zij genieten vandaag van het leven met hun viertjes.

Benoit is nochtans verpleegkundige en heeft een baan met wisselende uren. Hij werkt vaak 's avonds en 's nachts. Zoals veel andere ouders liggen de vreugden en verantwoordelijkheden van het vaderschap hem na aan het hart, maar hij wilde hiervoor zijn werk niet opgeven, dat hij net als zijn partner voltijds uitoefent.

Werkroosters die niet altijd passen

Jonge ouders met een klassieke baan hebben vaak af te rekenen met crèche- of schooltijden die niet overeenstemmen met hun eigen werkrooster en het vergt kunst- en vliegwerk om alles georganiseerd te krijgen. Maar wanneer een of beide ouders 's avonds of in het weekend werkt, ondervindt het hele gezinsleven de gevolgen hiervan.

Nancy en Benoit zien elkaar soms alleen in het voorbijgaan en het gebeurt dat ze elkaar een hele week nauwelijks zien. Dit legt best wel druk op Nancy, die aan het eind van de dag, als Benoit aan het werk is, voor de kinderen en het huishouden zorgt. "We hebben een goede organisatie uitgewerkt wat betreft crèche, school en kinderopvang, maar ik heb soms het gevoel dat ik mezelf een beetje verlies bij dit alles," zegt ze. Een situatie die ook bij Benoit enige frustratie opwekt: "Als ik verschillende nachten achter elkaar moet werken, heb ik het gevoel dat onze relatie hierbij inboet en dat we hier achteraf extra aandacht voor moeten hebben. Dit vraagt iedere dag opnieuw een inspanning," voegt hij eraan toe.

Prioriteiten stellen om tot een evenwicht te komen

Toch kunnen deze atypische werkuren ook voordelen opleveren voor de kinderen omdat hun ouders vaak meer belang hechten aan de tijd die ze doorbrengen met het gezin. Soms kan een ouder met een flexibel werkrooster zelfs genieten van de luxe van een speciaal moment met zijn of haar gezin op een moment dat de meeste andere ouders werken. Ook Nancy vindt dit een pluspunt: "Als Benoit thuis is, zorgt hij echt voor de volle 100% voor de kinderen. " 

Je kan ook fijne contactmomenten in de dagelijkse routine inbouwen, zoals de korte videofilmpjes die Benoit vanaf zijn werk naar zijn kinderen stuurt om hen een goede nacht te wensen, of de momenten waarop hij zijn zoon over zijn schooldag hoort vertellen en hem op zijn beurt vertelt over zijn werk.

Ontdek hoe Nancy en Benoit zich dagelijks organiseren ondanks Benoits job waardoor hij 's nachts moet werken.

Soms moet je vindingrijk zijn om tot goede oplossingen te komen. Maar laat vooral je schuldgevoelens niet met je aan de loop gaan en bewaak je mentale gezondheid. Zo hoeft een atypisch werkrooster geen belemmering te zijn voor een fijne relatie met je partner en kind(eren). 

Een paar minuutjes spelen met je baby volstaan soms om hem happy te houden. Overdrijf hierin niet, want hoeveel tijd je met je kindje doorbrengt is minder belangrijk dan de kwaliteit van jullie samenzijn en de aandacht die je exclusief aan hem besteedt.

Wees flexibel als ouder 

Ook al heb je gezorgd voor een bijna feilloze organisatie, een goede voorbereiding en een goede communicatie, niets belet je om voor praktische zaken ook de hulp in te roepen van grootouders, vrienden en zelfs buren als dit mogelijk is.

Als jullie je rol van ouder kunnen delegeren naar anderen vind je gemakkelijker oplossingen om atypische werkschema's succesvol te combineren met jullie leven als koppel én ouders. 

Het is ook een manier om tijd te maken voor jezelf en je partner, want voor een leven in balans is het belangrijk dat elk lid van het gezin zich kan ontplooien. 

Maar elke gezinssituatie is uiteindelijk uniek en het heeft geen zin te proberen te voldoen aan het beeld van het ideale gezin dat ons in de media wordt voorgehouden. Voor ouders die geen normale werkuren hebben is het vooral belangrijk dat zij ook in deze bijzondere situatie blijven vasthouden aan waarden die zíj belangrijk vinden.

Borstvoeding is de ideale voeding voor baby's.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Ontdek nu in onze shop !
Medela
Keep Cool zwangerschaps- en voedingsbeha zwart XXL
25.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Medela
Keep Cool zwangerschaps- en voedingsbeha zwart XXL
25.99
Kopen
MAM
Easy Start Anti-Colic fles 320ml olifant
11.99
Kopen
MAM
Antilek speentje
7.49
Kopen