Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe leer je je kind zijn neusje snuiten?

2 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

Hoe leer je je kind zijn neusje snuiten?

2 min
Éveil, Santé

Heeft jouw kind ook regelmatig last van een verkoudheid met bijhorend snotneusje? En heeft jouw kindje hele andere oplossingen dan neussnuiten?

Het neussnuiten verlost je kleintje niet alleen van de overtollige slijmpjes, waardoor hij weer beter kan ademen, maar voorkomt verder ook dat een banale verkoudheid uitmondt in een oorontsteking. De neus en de oren zijn immers rechtstreeks met elkaar verbonden.

Het is dan ook belangrijk het correct snuiten van de neus te stimuleren. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zelfs als je jouw kind voordoet hoe het moet of het vertelt dat het gewoon door zijn neusje moet blazen; gegarandeerd trekt het zijn snot in eerste instantie gewoon weer op.

Tips om je kind te leren zijn neusje goed te snuiten:

Oefen ter voorbereiding op het correct neussnuiten het ademen langs de neus. Je kind moet zich bewust worden van de neus als in- en uitademweg. Vraag je kind zijn mondje dicht te doen en gewoon verder te ademen. Doe mee, maar doe het blazend; houd zijn vingertje onder je neus om hem te laten voelen dat er lucht uit je neus komt. Je kunt het oefenen met beide neusgaten tegelijk en daarna met elk neusgat afzonderlijk.

Maak er een spelletje van en

  • boots de wind na
  • zucht, alsof je heel moe bent
  • adem diep in en uit zoals een reus.

Daarna kunnen jullie aan het echte werk beginnen:

  • Leg stukjes tissue, veertjes of een pingpongbal op tafel of op een bordje voor zijn neus en laat je kind ze eraf blazen met zijn neusje.
  • Houd een lintje of tissue voor zijn neusje en laat het hem door de lucht in zijn neus bewegen.
  • In bad kan hij proberen een rubberen eendje weg te blazen.
  • Laat hem proberen een koude ruit of spiegel (steek hiervoor een zakspiegeltje een tijdje in de koelkast) te bedampen met zijn neusje. In die condensvlek kan hij/zij dan een tekeningetje maken.

Droge lucht in huis verergert een verkoudheid

Vergeet niet dat droge en vervuilde lucht het risico op neus- en luchtweginfecties verhogen. Nu de winter voor de deur staat en we de radiator aanzetten, wordt het al snel droog in huizen en appartementen. Een luchtbevochtiger kan helpen die droge lucht te bestrijden en draagt dan ook bij tot een betere ademhaling van je kind tijdens het slapen.

Een ideale vochtigheidsgraad ligt tussen 35 en 60% voor een kamer van 10 - 20m2. Slijmvliesirritaties nemen af waardoor je kindje minder zal hoesten als hij slaapt.

Veel snuitsucces!

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen