Babyboom
Babyboom
Zwanger

Hoe reageert jouw partner op seks met een zwangere?

3 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Hoe reageert jouw partner op seks met een zwangere?

3 min
Éveil, Santé

De zwangerschap zal de aanstaande vader zeker doen terugdenken aan het beeld dat zijn moeder hem van het moederschap heeft gegeven. Ook het beeld van zijn vader is een referentie. Hij zal het gedrag van zijn vader analyseren en bestuderen.

Het feit dat hij zelf vader zal worden, verplicht hem ook zichzelf in vraag te stellen. Zeker als het gaat om een eerste kind moet hij evolueren van zoon van zijn vader naar vader van zijn eigen kind. Zo wordt hij de gelijke van zijn eigen vader. Deze verplaatsing in de stamboom brengt een nieuwe en vooral definitieve verantwoordelijkheid met zich mee.

Het is dus niet meer als normaal dat de aanstaande vader tegenstrijdige gevoelens kan hebben en dat hij het even moeilijk kan hebben om zijn plaats te vinden. Des te meer omdat hij zijn partner ziet veranderen.

Iedere man reageert anders op de zwangerschap van zijn vrouw en past zich op zijn eigen ritme aan aan het vaderschap

.

Het gedrag van je partner kan je tijdens je zwangerschap blij maken maar kan je ook verwarren. Dikwijls komt jouw ritme of jouw standpunt niet overeen met dat van je partner. Het is in deze periode dus van essentieel belang om niet uit elkaar te drijven. Dit kan je voorkomen door veel met je partner te praten over hoe hij zich voelt als aanstaande vader.

Mannen kunnen op allerlei manieren reageren op de zwangerschap. Enkele voorbeelden:

  • Sommige aanstaande vaders gedragen zich alsof er niks gaande is en veranderen bijgevolg ook niets aan hun levensstijl. Ze willen de zwangerschap echter niet ontkennen. Dat zou trouwens ook moeilijk zijn terwijl jouw buik steeds ronder wordt. Ze voelen eenvoudigweg niet al deze veranderingen die de vrouw ondergaat en zijn zich minder bewust van alle veranderingen die gaande zijn. Voor hen is de baby m.a.w. nog een "abstract concept". Deze mannen zien dus ook niet in waarom de zwangerschap, zeker in de beginfase, iets zou moeten veranderen aan jullie seksuele gewoontes.
  • Andere aanstaande vaders beleven de zwangerschap als een erotisch geladen periode. Zij vinden hun vrouw nog aantrekkelijker met haar mooie borsten, haar glanzend haar, haar ronde vormen en haar sensualiteit.
  • Dan zijn er ook aanstaande vaders die last hebben van het couvadesyndroom.

Dit is de eigenaardige situatie waarbij de man, als reactie op zijn emoties rond de zwangerschap, bijna dezelfde lichamelijke zwangerschapssymptomen gaat vertonen als zijn vrouw. Zo kan hij misselijk en moe worden, rugpijn krijgen en zelfs zwaarder worden. Het lijkt bijna of hij zelf zwanger is. Dit wordt "couvade" genoemd, naar analogie met het Franse woord "couver" dat "broeden" betekent. Het oorsprong van het couvadesyndroom is in vele gevallen iets wat de aanstaande vader bij voorkeur verdringt, bijvoorbeeld het feit dat hij zich verloren of in de steek gelaten voelt sinds zijn vrouw zwanger is en zo al de aandacht opeist. Wat ook de reden is, als je man last heeft van het couvadesyndroom zal dat zeker zijn weerslag hebben op jullie liefdesleven.

  • Mannen kunnen ook angst hebben om de baby pijn te doen. Het gaat hier om een irrationele angst die niet gegrond is omdat de baby goed beschermd wordt door het vruchtwater dat de als stootkussen fungeert. Dat neemt niet weg dat deze angst gevolgen kan hebben op de frequentie en de kwaliteit van de seksuele betrekkingen. Als de man zich voortdurend inhoudt uit bezorgdheid, is er al snel geen sprake meer van erotiek.

Mannen kunnen de baby zien als een indringer die de intieme relatie met hun vrouw komt verstoren. Daardoor zal hij ook minder aanstalten maken om seksuele betrekkingen te hebben.

  • Ander mannen plaatsen hun zwangere vrouw dan weer op een voetstuk omdat zij "een moeder in wording" is. Zij hebben daarbij duidelijk het idee in het achterhoofd dat een moeder iets "onschendbaars" is. Deze mannen hebben het moeilijk om hun seksuele verlangens te verenigen met het feit dat ze hun vrouw als toekomstige moeder moeten respecteren. Bij dit respect is er volgens hen geen plaats voor seksueel contact.
  • Bij andere mannen zijn er lichamelijke kenmerken te zien. Er wordt van deze mannen gezegd dat ze "somatiseren". Zij verliezen gewicht, krijgen om de haverklap een keelontsteking en zijn niet te vinden voor veel geknuffel of seksueel contact.

De wijziging van het beeld dat je van jezelf hebt, zal ook een invloed hebben op je relatie. Als je je mooi voelt en je verzorgt, dan zal je man je aantrekkelijk blijven vinden. Als je je daartegen dik en lelijk voelt en als je op de koop toe je lichaam verwaarloost, dan spreekt het vanzelf dat hij je minder aantrekkelijk zal vinden.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen