Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe verzorg je een te vroeg geboren baby?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Hoe verzorg je een te vroeg geboren baby?

2 min
Éveil, Santé

Een prematuurtje verwelkomen

Een baby brengt heel wat emoties en veranderingen met zich voor je nieuwe gezin. Wanneer je baby rond de geschatte datum ter wereld komt, zijn die eerste weken samen een echte lifechanger voor jullie als koppel. Maar als je baby te vroeg geboren wordt, tussen de 24 en 37 weken zwangerschap, bekruipt je een heel ander gevoel. Dan zorgen die eerste weken vooral voor stress en bezorgdheid. Je voelt je machteloos tegenover dit kwetsbare wezentje en stelt jezelf vragen over zijn ontwikkeling en groei. Dat is allemaal heel normaal, want prematuurtjes hebben echt andere behoeften en vereisen speciale aandacht en zorg. Wat kunnen jullie als ouders doen?

Laat je baby je huid voelen

Huid-op-huidcontact is erg belangrijk voor alle baby's om een band met hun ouders op te bouwen. Maar het is nog belangrijker voor te vroeg geboren baby's. Huid-op-huidcontact heeft een positief effect op de nog niet volgroeide lichaamsfuncties van een baby. Het is bewezen dat het de hartslag, de temperatuur, de bloedsuikerspiegel en de ademhaling van je baby reguleert en stabiliseert. Neem dus de tijd om deze mooie momenten samen met je baby te delen.

Borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor je baby, omdat het van nature alle mineralen bevat die nodig zijn om zijn immuunsysteem te helpen ontwikkelen. Als je baby niet genoeg kracht heeft om aan de borst te drinken, kun je hem moedermelk geven door te kolven. Van een paar druppels tot enkele milliliters, je kunt geleidelijk aan afkolven wat je baby nodig heeft. Een premature baby drinkt vaak niet rechtstreeks aan de borst omdat hij niet genoeg kracht heeft om te zuigen. Maar je kunt hem je melk geven via een sonde of flesje. En zodra je baby begint te zuigen, te likken en je borst te zoeken, kan de echte borstvoeding het overnemen.

Zorg voor zijn huidje

Prematuurtjes hebben een heel dunne en kwetsbare huid. Ze zijn ook heel gevoelig voor elke vorm van druk en contact. Gebruik bij voorkeur kleding van zachte, natuurlijke stoffen zoals katoen. Zoek ook naar kleding zonder knopen of drukknopen om wrijving en irritatie zoveel mogelijk te vermijden.

Voor zijn verzorging denk je het best aan hypoallergene verzorgingsproducten, zonder parfum en alcohol, geschikt voor te vroeg geboren baby's. Bij het verschonen van je baby, kun je Bepanthol® Baby Liniment gebruiken: dit product is perfect geschikt om zijn billetjes te reinigen en ze te beschermen. Als de babybillen geïrriteerd zijn, kan Bepanthol® Babyzalf de eerste tekenen van roodheid verzachten. En mama dan? Jij kunt de Bepanthol® Babyzalf ook gebruiken om je tepels te verzorgen tijdens de borstvoedingsperiode.

Geduld!

Je baby heeft heel wat weken in het ziekenhuis doorgebracht en je bent waarschijnlijk erg blij dat je eindelijk met je kindje naar huis kunt gaan wanneer je baby er klaar voor is. Dit is een grote stap, want in het ziekenhuis was er altijd iemand die je kon helpen. Eenmaal thuis wordt je baby nog vaker wakker en huilt hij soms zonder dat je begrijpt waarom. Vraag zeker om hulp en zoek iemand om mee te praten als je bezorgd bent, of om je te helpen met huishoudelijke taken. Je baby heeft jou nodig om te wennen aan zijn nieuwe omgeving!

Ontdek nu in onze shop !
92%
MultiMam
Tepelverzorging balm
9.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
92%
MultiMam
Tepelverzorging balm
9.99
Kopen
78%
Lansinoh
Verzorgingscrème
16.00
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby