Volgens Europese wetenschappers is 1 baby op 4 een huilbaby; een kindje wat onafgebroken huilt, zonder dat ouders hem of haar getroost krijgen. Heel wat ouders voelen zich mislukt, lijden aan slaapgebrek en zijn teneergeslagen. Net daarom worden er steeds meer hulpdiensten voor huilbaby's in het leven geroepen.
Een huilbaby: ik kan niet meer!
In Vlaanderen zijn de hulpdiensten voor ouders met een huilbaby lang niet zo goed uitgebouwd als in het buitenland. Toch kan je ook hier je laten helpen.
- Eerst en vooral is het slaapritme erg belangrijk. Huilbaby's laten je niet merken dat ze moe zijn; hun ogen staan wijd open, ze huilen luid. Toch zijn ze doodmoe en willen enkel met rust gelaten worden. Laat hen maximum 1,5 uur wakker zijn, leg hen daarna opnieuw te slapen - zonder te wiegen, zonder met hen te praten. Geef hen rust. In de momenten dat je baby wakker is, is het belangrijk lichaamscontact te hebben en hen te wiegen. Ook het schommelen van de de auto helpt voor deze baby's erg goed.
- Elke mama heeft recht op een vroedvrouw na de bevalling die haar enkele uren komt helpen. Vraag de vroedvrouw even voorbij te komen. Misschien ziet zij meteen welke prikkels je kleintje aan het huilen brengen?
- Blijf de situatie onhoudbaar, stap je best naar de kinderarts. Je kindje heeft te eten, een droge luier en wordt in de armen gewiegd maar blijft huilen. Een opname in het ziekenhuis kan uitsluitsel geven dat er wat mis is. Profiteer ervan dat verpleegsters - en eventueel je zus, moeder of vriendin - even voor je baby zorgen en jij twee dagen kan bijslapen.
- Vergeet niet even hulp te vragen aan je moeder, schoonmoeder of zus. Het is belangrijk dat jij even enkele uurtjes vrije tijd krijgt en kan bijslapen.