Babyboom
Babyboom
Baby

Is kleur belangrijk voor kleuters?

2 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

Is kleur belangrijk voor kleuters?

2 min
Éveil, Santé

Dyslexie lijkt tegenwoordig een modeverschijnsel. Zodra een kind niet mee kan op school, roepen ouders en leraars dat het dyslexie heeft. Een Nederlandse wetenschapster heeft nu ontdekt dat dyslexie een erfelijke aandoening is die al bij kleutertjes vastgesteld kan worden. De snelheid waarmee kinderen bijvoorbeeld kleuren en plaatjes kunnen benoemen, is een belangrijk element bij het vaststellen van dyslexie.

Leer jij jouw kindje kleuren noemen, of is dat eerder de taak van de onthaalmoeder? Kan jouw kind al vlot kleuren noemen?

Dyslexie is erfelijk

De kleuters uit het onderzoek hebben allemaal een of twee ouders met dyslexie en lopen daardoor een vergroot risico om deze handicap zelf ook te krijgen.

De ouders van de onderzochte kleuters werden in het onderzoek eerst getest. "Dan hoor je de verhalen hoe ouders vroeger op school dom en lui werden gevonden. Sommige ouders wisten niet eens dat ze zelf dyslexie hadden. Ook nu komt het nog te vaak voor dat kinderen pas op hun tiende of elfde jaar de diagnose dyslexie krijgen. Dan hebben ze vaak al veel problemen gehad die voorkomen hadden kunnen worden. Dyslexie is echt geen modeverschijnsel, maar een hardnekkige handicap waar je je hele leven last van hebt." zegt de Nederlandse wetenschapster.

Hoe kan je dyslexie herkennen?

Dyslexie bij kleuters is te voorspellen door het fonologisch bewustzijn te testen. Dat is het bewustzijn van de verschillende spraakklanken in een taal en de vaardigheid om daarmee te werken. Op eenvoudig niveau gaat het bijvoorbeeld om het rijmen, op hoger niveau gaat het om het analyseren ('hakken') en synthetiseren ('plakken') van woorden.

 

Dyslexie taalgebonden?

Haar trainingsprogramma voor kleuters heeft enkele opmerkelijke resultaten opgeleverd. Zo is het mogelijk om op zeer jonge leeftijd te voorspellen of een kleuter een risico voor dyslexie heeft door te testen hoe snel kinderen kleuren en plaatjes kunnen benoemen.

"Let wel," waarschuwt de wetenschapster, "het gaat hier over het Nederlands. Blijkbaar spelen fonologische vaardigheden in onze taal een kleinere rol dan bij complexere talen zoals het Engels. In andere talen zal dit eerst onderzocht moeten worden."

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen