Babyboom
Babyboom
Baby

Jouw kindje - en jezelf - voorbereiden op de kinderopvang

2 min
Organisatie/Administratie
Baby

Jouw kindje - en jezelf - voorbereiden op de kinderopvang

2 min
Éveil, Santé

Tips om van opvang een succes te maken:

Jij zorgt er samen met de opvang voor dat het een leuke tijd wordt voor je kind. Deze wederzijdse verantwoordelijkheid en communicatie kan het toezicht van Kind en Gezin niet vervangen. Jij kan het best beoordelen of het goed loopt. Het gaat over je eigen kind en je komt heel vaak in de opvang. Natuurlijk hou je als ouder mee een oogje in het zeil en ben je alert voor mogelijke wantoestanden.

  • Maak duidelijke, schriftelijke afspraken om problemen achteraf zoveel mogelijk te vermijden.
  • Geef op voorhand alle belangrijke informatie over je kind en zijn specifieke gewoonten (bv. Bij het eten of slapen gaan).
  • Geef de telefoonnummers van de plaatsen waar jij (of iemand die je kan vervangen) bereikbaar bent in geval van nood. Vergeet niet eventuele medische informatie en de naam van je huisarts door te geven.
  • Een goede start is een investering in een prettige tijd in de kinderopvang. Voor veel kinderen is het kinderdagverblijf het eerste langdurige contact met onbekende volwassenen en andere kinderen. Ieder kinderdagverblijf of onthaalouder heeft ideeën hoe jij en je kind het beste kennis maakt en went. Het kan soms enkele weken duren voor jullie je echt helemaal op je gemak voelen.
  • Ook voor jou is het vaak niet gemakkelijk om je oogappel achter te laten. Maak het afscheid hartelijk maar kort, anders wordt het verwarrend voor je kind.
  • Zorg ervoor dat je je kind op tijd haalt. Heb je toch vertraging, bel dan even. Haalt iemand anders je kind soms af, geef dat dan duidelijk door.
  • Door goede informatie verloopt de overgang tussen thuis en de kinderopvang vlot. Van de begeleiders mag je verwachten dat ze je informeren over het wel en wee van je kind. Ook jij kan bijdragen aan een goede overgang door te vertellen over je kind. Wanneer je bijvoorbeeld vertelt dat je kind slecht geslapen heeft, kan de opvang hiermee rekening houden en je kind eventueel wat meer laten rusten.
  • Wil je starten met vaste voeding of met de zindelijkheidstraining, doe het dan samen. Een gezamenlijke aanpak werkt beter.
  • Vraag een afrekening van de opvangkosten en kijk na of het correct is. Vraag ook steeds een betalingsbewijs.
  • Wanneer je kind jonger is dan 3 jaar en de opvang erkend is of een attest van toezicht heeft, moet de opvang je een fiscaal attest geven. Dit fiscaal attest heb je nodig om je opvangkosten te bewijzen voor de belastingen.
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
84%
NAN
OPTIPRO 3
13.55
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen