Babyboom
Babyboom
Baby

Leer je kind de juiste ademhaling aan!

2 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

Leer je kind de juiste ademhaling aan!

2 min
Éveil, Santé
<p>Heb je eigenlijk al eens gelet of je kind wel op de juiste manier ademhaalt? Dit wordt immers vaak over het hoofd gezien, maar kan op termijn toch enkele negatieve gevolgen hebben...

Heb je er ooit al eens op gelet of je kind wel juist ademhaalt? Veel kinderen ademen immers door hun mond. Dit heeft niet meteen dramatische gevolgen, maar kan op lange termijn toch nadelig zijn.

Hoe ontstaat de verkeerde ademhaling?

Wanneer je door je mond ademt worden de lipspieren minder gebruikt, waardoor ze slapper worden. Ook de tong wordt slapper. Op lange termijn kan dit de articulatie beïnvloeden waardoor je kind minder verstaanbaar zal worden wanneer hij praat.

Bij een verstopte neus kan je kind niet anders dan door zijn mond te gaan ademhalen. Als dit lange tijd aansleept zal het al snel een gewoonte worden en voor je het weet ademt je kind op de verkeerde manier. Let er dus steeds op dat je kind zijn neus goed snuit. Jonge kinderen hebben immers de gewoonte het snuiten van hun neus zo lang mogelijk uit te stellen en verder te spelen.

Ook door het duimzuigen kan je kind de verkeerde ademhaling aanleren. Door de duim gaan de voortanden immers meer naar voren staan waardoor de mond na verloop van tijd moeilijker sluit. Houd je kind dus nauwlettend in de gaten en zorg ervoor dat hij deze gewoonte zo snel mogelijk afleert.

Waarom is neusademhaling beter dan mondademhaling?

De ingeademde lucht wordt in de neus gezuiverd, verwarmd en vochtig gemaakt. Hierdoor ben je beter beschermd tegen ontstekingen aan de luchtwegen. Bovendien kan je ook neusverstoppingen voorkomen als je door je neus ademt.

Wanneer je door je neus ademhaalt wordt ook het slikken geregeld. Dit is belangrijk om afwijkingen aan gehemelte, kaak en tanden te voorkomen. Ook heb je minder last van een droge mond en keel.

Hoe voorkomen dat je kind de verkeerde ademhaling aanleert?

Eerst en vooral moet nagaan of beide neusgaten van je kind vrij zijn. Dit doe je door één neusgat dicht te knijpen zodat hij enkel door het andere kan ademen. Zorg er ook voor dat je kind zijn neus voldoende snuit. Om je kind door zijn neus te leren ademen kan je hem ook door een rietje laten drinken. Ook moet je ervoor zorgen dat hij met gesloten mond eet en zijn eten goed kauwt. Observeer je kind ook regelmatig wanneer hij speelt, knutselt, televisie kijkt… Let er dan op dat zijn mond bij het uitvoeren van deze handelingen steeds gesloten is.

De juiste ademhaling moet je al van kleins af aanleren. Bij baby’s moet je dus ook steeds nauwlettend hun ademhaling in het oog houden en zorgen dat hun neus vrij is. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Voor enkele tips om je baby’s neus vrij te houden, neem je best eens een kijkje in ons artikel over het snuiten van een baby’s neus.

Meer informatie over de juiste ademhaling vind je op www.st-anna.nl

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen