Babyboom
Babyboom
Baby

Mijn kind slaat op de crèche!

2 min
Opvoeding
Baby

Mijn kind slaat op de crèche!

2 min
Éveil, Santé
De onthaalmoeders spreken je er voortdurend op aan; jouw kind bijt, slaat en trekt aan de haren van anderen. Hoe komt dat toch?

Je wordt er nu al voor de derde keer op aangesproken; jouw kind heeft een agressieve aard naar andere kinderen toe. Jouw kind bijt, slaat en trekt aan de haren van anderen als het zijn zin niet krijgt. Hoe kan dat toch? En hoe ga je er mee om?

Bespreek met de onthaalmoeder hoe jullie samen te werk gaan

Het is belangrijk te laten horen aan de onthaalmoeder dat je hier iets aan wil doen, en dat je ook van hen verwacht dat ze je daarbij helpen. Door samen een techniek te bespreken, kan je kind snel leren wat kan en wat niet kan. Maar als thuis op een andere manier gereageerd wordt dan in de crèche, zal je kind verward geraken.

Waar komt het probleem vandaan?

Bewegen de kinderen genoeg op de crèche? Heel wat Vlaamse crèches gaan te weinig naar buiten met de kinderen. Vooral in de stad is het vaak moeilijk; er is onvoldoende groen in de buurt, het is slecht weer... Maar kinderen hebben er behoefte aan zich veel te bewegen in de buitenlucht. Het helpt om te ontspannen en ze kunnen hun energie kwijt. Als je ontdekt dat er te weinig bewogen wordt, is het belangrijk dat jij en je partner met je kind naar buiten gaan na het ophalen; ga voetballen, rennen, maak een avondwandeling. Breng je kind niet opnieuw naar een sportklas. Het lijkt er op dat je kind jouw aandacht nodig heeft...

Verder kan het zijn dat jouw kindje in een bepaalde ontwikkelingsfase zit. Zo tussen de 18 maanden en 2 jaar vinden kinderen het nog moeilijk om te communiceren over hun behoeftes. Sommige kunnen zich niet goed verstaanbaar maken en raken gefrustreerd. Dat uit zich in slaan, bijten of schoppen. Zo maakt jouw kind duidelijk dat het er niet mee eens is.

Geef je zelf het goede voorbeeld? Jij wilt dat jouw kindje niet slaat of schreeuwt. Doe het dan zelf ook niet. Jij bent immers hun voorbeeld. Verhef je stem niet als je jouw kind corrigeert, maar verlaag juist je stem. Ook al is je uk nog zo jong, je kunt tegen hem zeggen dat je ook wel boos bent en uitleggen wat er aan de hand is.

Screen-time. Laat televisie en i-pad wat vaker liggen en speel aandachtig met je kind. Schermtijd maakt drukke kinderen agressiever. Het is jouw aandacht en de mogelijkheid om te vertellen hoe je kind zich voelt, waardoor je kind leert wat goed en slecht is.

Laat de gevolgen zien

Doet jouw kindje anderen pijn op de crèche? En ging je weer met lood in je schoenen je spruit ophalen? Praat er thuis rustig over en maak duidelijk wat er gebeurt met een ander kindje wanneer jouw kindje boos wordt. De ander wordt bijvoorbeeld bang, verdrietig of ook boos. Haal boeken over die emoties en wijs je kind erop als hij zich ook zo voelt.

 

Ontdek nu in onze shop !
Cattier
Liniment - Baby reinigingsmelk
8.41
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Cattier
Liniment - Baby reinigingsmelk
8.41
Kopen
Weleda
Baby liniment reinigingsmelk voor luierverschoning
10.79
Kopen
Corine de Farme
Reinigende waterdoekjes
2.65
Kopen
En nog meer ...
Opvoeding