Babyboom
Babyboom
Baby

Mijn peuter slaat! Hoe leer ik dit af?

2 min
Opvoeding
Baby

Mijn peuter slaat! Hoe leer ik dit af?

2 min
Éveil, Santé
<p>Mijn peuter slaat andere kinderen. En soms ook mij of mijn man. Hoe kan ik dit afleren?

Lezeres Mila schrijft: "Mijn zoontje van 3, Benjamin, slaat andere kinderen. En soms ook mij of mijn man. Hoe kan ik hem dit afleren?"

Kinderen kunnen niet vroeg genoeg leren hoe het voelt om in andermans schoenen te staan; om door de ogen van een ander naar een situatie te kijken, mee te voelen en mee te denken met die ander.

Help! Mijn kind slaat anderen!

Als jouw kind zich eenmaal goed voelt tussen vriendjes en vriendinnetjes, durft het ook al wel eens wat moediger te worden... Er wordt geslaan en misschien zelfs eens gebeten... Hoe kan je je kind duidelijk maken dat anderen slaan en bijten niet kan?

Kleine kinderen kunnen hun woede nog noet onder controle houden. Jouw reactie is dan ook erg belangrijk. Om met anderen te kunnen meevoelen, moet je kindje zich in die ander kunnen verplaatsen. Kleine kinderen kunnen dit nog niet. Wat ze wel kunnen, is zich gevoelsmatig inleven in andere mensen. Dit soort meevoelen neemt toe vanaf het einde van het tweede levensjaar.

Opvoedingstips: Maak van je kind een menslievend persoontje!

Jij kunt op verschillende manieren de ontwikkeling van het inlevingsvermogen van je kinderen stimuleren en zo de krijtlijnen uitzetten voor andere vaardigheden zoals ‘delen' en ‘zich verontschuldigen':

  • Slaat je kind anderen? Stel je dan op ooghoogte van je kind en stel de vraag : ‘Hoe zou jij dat vinden?'. Zorg ervoor dat je kindje moet nadenken. Verwacht een antwoord. Hij of zij moet zich leren inbeelden wat hij of zij daarvan zou vinden.
  • Vertel je kind dat emoties van welke aard dan ook oké zijn, maar leer hem ook er op de gepaste manier mee om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik begrijp dat je boos bent op je zusje omdat ze jouw koek heeft opgegeten, maar dat betekent niet dat je haar mag slaan.”
  • Benoem gevoelens, zelfs wanneer je niet zeker bent of je kind je wel helemaal begrijpt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “Wat heb jij een grote lach op je gezicht! Je bent zeker blij dat je me ziet.” Hiermee ontwikkel je zijn register van emoties.
  • Maak je kinderen attent op de gevoelens van anderen. Personages in boeken zijn een ideaal begin. “Kijk, de prins ziet er droevig uit, want iemand is er met zijn favoriete paard vandoor.” Met oudere kinderen kan je de stad in, naar het park, of een plaats waar je mensen tegenkomt die andere dingen doen dan in je eigen omgeving. Observeer die anderen een tijdje, ga dan bij elkaar zitten en laat ieder om beurt een verhaaltje bedenken over hoe ze zich het leven van een van die mensen voorstelt. Misschien zien jullie wel een oude gierigaard die in een kast van een huis woont of een chique dame met wel vijf poedels die de hele dag thee drinkt en pralines snoept.
  • Minimaliseer de gevoelens van je kind niet. Neem zijn gevoelens en gedachten serieus en wimpel ze niet af. Dingen zeggen zoals “Jij bent toch helemaal niet bang. Alles is oké.” kan verwarrend zijn voor een bang kind. Het voelt zich hierdoor niet beter, leert zich ook niet beter voelen op die manier en gaat zijn emoties op den duur misschien wel verbergen.

Maak je verder geen zorgen als je kind soms vergeet dat anderen ook gevoelens hebben. Het duurt immers jaren vooraleer zijn inlevingsvermogen volledig ontwikkeld is.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Opvoeding