Babyboom
Babyboom
Zwanger

Wat als je navel naar buiten plopt in je zwangerschap?

2 min
Zwangerschap gezondheid, Speciaal voor Mama
Zwanger

Wat als je navel naar buiten plopt in je zwangerschap?

2 min
Éveil, Santé
Plop! Van de ene op de andere dag puilt je navel uit je zwangere buik. Gaat dat nog wel weg?

Je buik groeit natuurlijk enorm tijdens je zwangerschap. Door de druk die er van binnenuit op je buikwand komt te staan, kan tijdens je zwangerschap je navel uitpuilen. Het moment waarop je navel eruit plopt is voor iedere zwangere vrouw verschillend. Bij de ene vrouw is dit al bij 23 weken zwangerschap en bij de andere past bij 35 weken zwangerschap. Er zijn ook vrouwen waarbij de navel er niet uitkomt maar zich eerder lijkt te verdiepen of platter lijkt te worden.

Pijnlijke, uitpuilende navel

Soms voelt de navel pijnlijk aan tijdens de zwangerschap. Dit is normaal, maar kan wel vervelend zijn, zeker als de pijn heftig is. Als je navel pijnlijk aanvoelt dan kan het helpen om het in te smeren met wat vaseline of een andere zalf. Door de huid van je navel soepel te houden, heb je meestal minder last van het pijnlijke gevoel. Toch zijn er veel vrouwen waarbij het zeer doet als de baby tegen de navel aan schopt. Dit is als het ware een soort spierpijn.

Als je navel erge pijn doet, de pijn zich verergert bij hoesten of niezen of als er een duidelijke uitstulping bij je navel zit dan moet je in ieder geval naar de huisarts. De kans is dan aanwezig dat je een navelbreuk hebt. Een navelbreuk wordt tijdens je zwangerschap niet verzorgd. Een navelbreuk is een breuk in de buikwand, ter hoogte van de navel. Bij de navel is dan een bultje te zien, welke in grootte kan variëren.

Er zijn twee verschillende operaties die uitgevoerd worden om een navelbreuk te herstellen na de bevalling. Bij de ene operatie sluiten ze de breuk primair en bij de tweede methode maken ze gebruik van een mesh, een kunststof matje.

Opgelet, een navelbreuk is geen diastase (buikspieren die niet meer mooi aansluiten na de bevalling).

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Babypoeder
10.64
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Babypoeder
10.64
Kopen
Nuby
Tandgel
4.03
Kopen
87%
Pampers
Premium protection Jumbo Maat 2
17.34
Kopen