Babyboom
Babyboom
Zwanger

Werken als je zwanger bent

2 min
Organisatie/Administratie
Zwanger

Werken als je zwanger bent

2 min
Éveil, Santé
Als je in loondienst bent, is het raadzaam om je werkgever onmiddellijk of uiterlijk 7 weken voor de verwachte bevallingsdatum ter verwittigen

Als je in loondienst bent, is het raadzaam om je werkgever onmiddellijk (of uiterlijk 7 weken voor de verwachte bevallingsdatum) en bij voorkeur per aangetekende brief met of zonder medisch attest op de hoogte te stellen van je zwangerschap, want vanaf dat moment geniet je een dubbele bescherming:

  • in het belang van jouw gezondheid en die van je toekomstige baby, want het is nu verboden voor je werkgever om je overuren te laten presteren of arbeid te laten verrichten die schadelijk kan zijn voor jou of je kind (dragen van lasten, werken met afval of giftige producten, trillingen of schadelijke stralingen...). Als het onmogelijk is om je andere taken te laten uitvoeren, zal de bedrijfsarts je rustverlof voorschrijven.
  • tegen ontslag, die loopt tot 1 maand na je bevallingsverlof. In deze periode kan je werkgever je contract van onbepaalde duur niet opzeggen tenzij wegens grove nalatigheid of als hij/zij een reden aanvoert die niets te maken heeft met je zwangerschap of als je nog in de proefperiode zit.

 

Zwangerschapsverlof

Voor werknemers bedraagt het zwangerschapsverlof 15 weken (verlenging tot 19 weken bij meerlingen). Je moet uiterlijk 7 dagen voor de verwachte bevallingsdatum stoppen met werken en rust nemen tot 9 weken na de geboorte. Het verlof kan worden opgenomen vanaf 6 weken voor de verwachte bevallingsdatum. Vergeet niet om je ziekenfonds van bij het begin op de hoogte te stellen, zodat het je een vergoeding kan uitbetalen.

Vaderschapsverlof

Je partner heeft bij de geboorte van zijn kind recht op 10 werkdagen verlof, dat hij in 1 keer of gespreid kan opnemen binnen de 30 dagen na de geboorte van het kind. Gedurende de eerste 3 dagen wordt hij volledig betaald door zijn werkgever. De resterende 7 dagen worden betaald door het ziekenfonds.

 

Borstvoedingsverlof

In sommige cao's of arbeidsreglementen is onbetaald borstvoedingsverlof voorzien, maar dit is vrij zeldzaam.

Je hebt sowieso recht op borstvoedingspauzes tot 9 maanden na de geboorte van je baby. Je mag per 7 werkuren 2 x een halfuur borstvoedingspauze inlassen om je kindje te voeden of melk af te kolven.  Het tijdstip van deze pauzes bepaal je in overleg met je werkgever. 

Ontdek nu in onze shop !
67%
Yogolino
Perzik Banaan
3.34
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Yogolino
Perzik Banaan
3.34
Kopen
Pampers
Premium Protection Maxi Pack Maat 6
25.99
Kopen
Pampers
Harmonie Mega Cube Maat 1
16.31
Kopen