Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Ovulatieberekening en innesteling: tips en trics die u moet weten

3 min
Kinderwens

Ovulatieberekening en innesteling: tips en trics die u moet weten

3 min
Éveil, Santé
Wil je zwanger worden? We helpen u bij het begrijpen van ovulatieberekening en de innesteling, het beginpunt van zwangerschap.

De zwangerschap begint pas echt op de dag van innesteling,  waar de moeder voor het eerst haar kind beschermt en voedt.

Bevruchting: deling, tussen 30 tot 50 uur na bevruchting

Bevruchting is het allereerste moment van zwangerschap. Daarna begint het ontvouwen van een echte odyssee!

Na de bevruchting zal de eerste cel van uw baby zich delen. Deze deling resulteert in de vorming van twee cellen van dezelfde grootte, genaamd blastomeren. Deze twee cellen produceren er 4 op het 50e uur en vervolgens 8 op het 60e uur. De volgende keer dat u deelt, bestaat uw ongeboren baby uit 16 cellen. Het ei ziet eruit als een ronde massa die lijkt op een braam, vandaar de naam "morula" ("braam" in het Latijn).

Bevruchting: migratie, tussen het 72ste uur en de vierde dag na de bevruchting

Het ei zal een deel van het pad dat de spermatozoa afleggen omkeren, zodra de bevruchting in de stam is voltooid. Hij gaat op een driedaagse reis naar de baarmoederholte. De baarmoederstam helpt hem door zijn samentrekkingen en de bewegingen van deze trillende trilharen de paar centimeters af te leggen die naar de baarmoeder leiden. Drie dagen waarin de afdelingen elkaar opvolgen na de bevruchting. Gedurende deze tijd neemt het aantal cellen in de morula toe. Maar pas na de zesde celdeling, in het 64-celstadium, begint het ei in omvang toe te nemen.

In dit stadium van deling na bevruchting is er al een zichtbaar verschil tussen de cellen van de morula. Perifere cellen, klein van formaat, omringen grotere centrale cellen. De centrale cellen, groter, zullen daarom de embryonale knop vormen. De randapparatuur, gescheiden van de embryonale knoop door een holte gevuld met vloeistof (behalve op een punt waar de twee delen gelast blijven), bevinden zich aan de oorsprong van de envelop die deze zal beschermen. Deze envelop genaamd "trophoblast", zal helpen bij het vormen van de placenta. De morula is in dit stadium van het proces na de bevruchting een blastocyst geworden.

Bevruchting: aankomst in de baarmoeder, tussen 4 en 5 dagen na bevruchting

Aangekomen in de baarmoeder, 5 dagen na de bevruchting, nestelt het ei niet onmiddellijk. Het heeft nog niet het noodzakelijke ontwikkelingsstadium bereikt en het baarmoederslijmvlies (het nest) is nog niet klaar om het te ontvangen. Het ei drijft vrij in de baarmoederholte. Op dit moment verdwijnt de zona pellucida die het ei omringt en klampt het zich met zijn embryonale pool vast aan het baarmoederslijmvlies, waarbij het de plaats kiest waar het de meeste zuurstof zal vinden om zich te ontwikkelen.

Na de eisprong wordt het baarmoederslijmvlies inderdaad dikker, worden de bloedvaten steeds talrijker, evenals de klieren die voedingsstoffen afscheiden. Het baarmoederslijmvlies zit vol met voedingsstoffen, het is vruchtbaar, klaar om te ontvangen en te voeden. Deze transformatie vindt plaats onder invloed van hormonen die worden afgescheiden door de ovariële follikel waaruit het ei komt.

Zodra de eicel is uitgedreven, verandert de eierstokfollikel in een klier die door zijn pigmentatie het "corpus luteum" wordt genoemd. Het maakt oestrogeen en een aanzienlijke hoeveelheid progesteron aan. Progesteron voorkomt dat de baarmoeder samentrekt, zoals tijdens de menstruatie, en zorgt zo voor de overleving van het ei. Het bevruchte ei, eenmaal geïmplanteerd in de baarmoederholte, scheidt een hormoon af, choriongonadotrofine (HCG), dat het corpus luteum actief houdt. Dit is wat de bevruchting bewijst.

Bevruchting: ovulatieberekening en innesteling

De implantatie vindt 7 dagen na de bevruchting plaats, dat wil zeggen 21 of 22 dagen na het begin van de menstruatie. Het bevruchte ei dringt volledig door de baarmoederslijmvlies, waar het letterlijk zijn nest zal maken. Boven hem ontmoeten de weefsels elkaar en binnenkort zal de inbraak van het embryo geen spoor achterlaten.

Door deze innesteling kan het ei zijn energiesteun vinden vanuit de maternale vaten. Perifere trofoblastcellen ontmoeten maternale bloedvaten en maken zo uitwisseling mogelijk tussen het moederorganisme en het kleine embryonale organisme.

Vanaf dit stadium van innesteling, dat zeven dagen na de bevruchting plaatsvindt, kunnen we effectief spreken van bevruchting in de zin van een toekomstige zwangerschap.

Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen