Wittte, bruine paddestoelen, oesterzwammen, shiitakes of portobello’s zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor jou én je baby.
🍄 Voor vegetarische of flexitarische mama’s zijn paddestoelen bovendien een goede bron van plantaardige eiwitten – een smakelijk en licht alternatief voor vlees.
Tijdens de zwangerschap is je weerstand wat lager, dus het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn met alles wat je eet.
Voor paddestoelen geldt:
liever niet. In rauwe paddestoelen (zoals shiitakes) komt van nature de stof agaritine voor.
🍄 Een paar plakjes in een salade? Dat kan - na het spoelen.
Maar als je er meer van eet, verhit ze dan altijd goed.
Je hoeft paddestoelen dus zeker niet te vermijden, integendeel!
Enkele lekkere ideeën voor mama’s in verwachting:
🥣 Champignonsoep: liefst zelfgemaakt, zo beperk je zout en vet.
🍚 Risotto met champignons : zonder witte wijn, maar met gepasteuriseerde parmezaan.
Heb je zwangerschapsdiabetes? Let dan even op: witte rijst wordt daarbij meestal afgeraden omdat ze je bloedsuikerspiegel snel kunnen laten stijgen. Kies liever voor volkorenrijst of zilvervliesrijst. Net zo lekker, en beter voor jou en je baby.
🍳 Omelet met oesterzwammen : snel, voedzaam en perfect voor lunch of diner.
Paddestoelen passen perfect in een gezond zwangerschapsmenu, zolang je ze goed wast en kookt.
Ze zijn voedzaam, licht en heerlijk veelzijdig. Dus geniet van elk herfstgerecht met champignons. Een vleugje paddenstoelen fever hoort er helemaal bij🍄.