Babyboom
Babyboom
Zwanger

Paddestoelen in de zwangerschap

0 min
Zwangerschap gezondheid, Voeding
Zwanger

Paddestoelen in de zwangerschap

0 min
Éveil, Santé
Herfst! Het seizoen met wild en paddestoelen staat voor de deur. Maar hoe zit het met jou, nu je zwanger bent?

Mag ik paddestoelen in de zwangerschap eten?

Paddenstoelen worden meestal gezien als groenten, maar ze zijn eigenlijk de vruchtlichamen van schimmels. Er bestaan eetbare en giftige paddenstoelen. Van alle eetbare paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende. Champignons en andere eetbare paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen en weinig calorieën en passen daardoor goed in een gezond eetpatroon. 

Maar hoe zit het nu als je zwanger bent?

In heel wat menu's voor zwangeren vind je paddestoelen als bron van vele voedingsstoffen. Zelf plukken in het bos wordt afgeraden: de kans op giftige soorten is groot. Maar paddestoeldeskundigen waarschuwen ook voor de paddestoelen die men in de winkel kan kopen. Hun regel geldt; kinderen en zwangeren moeten uiterst voorzichtig zijn om paddestoelen te eten en kunnen best enkel champignons eten.

Een extra voordeel van champignons; er werden geen of slechts heel weinig restanten van pesticiden op zijn aangetroffen bij testen.

Mag ik paddestoelen rauw eten?

Dat is niet verstandig. In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof  agaritine voor. Deze stof is vooral in grotere hoeveelheden giftig voor de mens en is daarnaast mogelijk kankerverwekkend.  

Enkele plakjes rauwe champignon, bijvoorbeeld in een salade, kunnen geen kwaad. Maar bij grotere hoeveelheden geldt het advies paddenstoelen te verhitten. Door paddenstoelen te verhitten, zoals bij smoren, stoven en bakken, wordt de agaritine gedeeltelijk afgebroken.

Ook door paddenstoelen te bewaren in de koelkast daalt het gehalte agaritine.

Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.17
Kopen