Paddenstoelen worden meestal gezien als groenten, maar ze zijn eigenlijk de vruchtlichamen van schimmels. Er bestaan eetbare en giftige paddenstoelen. Van alle eetbare paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende. Champignons en andere eetbare paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen en weinig calorieën en passen daardoor goed in een gezond eetpatroon.
In heel wat menu's voor zwangeren vind je paddestoelen als bron van vele voedingsstoffen. Zelf plukken in het bos wordt afgeraden: de kans op giftige soorten is groot. Maar paddestoeldeskundigen waarschuwen ook voor de paddestoelen die men in de winkel kan kopen. Hun regel geldt; kinderen en zwangeren moeten uiterst voorzichtig zijn om paddestoelen te eten en kunnen best enkel champignons eten.
Een extra voordeel van champignons; er werden geen of slechts heel weinig restanten van pesticiden op zijn aangetroffen bij testen.
Dat is niet verstandig. In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof agaritine voor. Deze stof is vooral in grotere hoeveelheden giftig voor de mens en is daarnaast mogelijk kankerverwekkend.
Enkele plakjes rauwe champignon, bijvoorbeeld in een salade, kunnen geen kwaad. Maar bij grotere hoeveelheden geldt het advies paddenstoelen te verhitten. Door paddenstoelen te verhitten, zoals bij smoren, stoven en bakken, wordt de agaritine gedeeltelijk afgebroken.
Ook door paddenstoelen te bewaren in de koelkast daalt het gehalte agaritine.