Tijdens de zwangerschap zijn veel aanstaande moeders (en ook wel vaders) bezorgd dat seksueel contact de baby schade zou kunnen berokkenen. Er doen hierover trouwens heel wat fabeltjes de ronde dus het is niet eens zo verwonderlijk dat aanstaande ouders zich die vraag stellen.
Ondanks hun bezorgdheid voor de baby, blijven de meeste paren gewoon seksuele betrekkingen hebben. En ze hebben gelijk ook! Seksueel verkeer tijdens de zwangerschap is veilig en mogelijk. Slechts in bepaalde gevallen bestaan er medische redenen voor onthouding.
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen de frequentie van seksuele betrekkingen en vroeggeboorte. Er kunnen wel problemen ontstaan wanneer een vaginale infectie die reeds voor de zwangerschap bestond, blijft aanhouden door seksuele betrekkingen.
Sommige onderzoekers zijn nagegaan of seksuele betrekkingen aan het einde van de zwangerschap een invloed kunnen hebben op de duur van de zwangerschap en op het vroegtijdig breken van de vliezen. Ze hebben echter geen verband hiertussen kunnen aantonen. Wanneer je baarmoedermond rijp is, kan de geslachtsgemeenschap wel eens het laatste zetje zijn dat nodig is om de bevalling op gang te brengen. Hetzelfde geldt voor het vrouwelijke orgasme: als de baarmoeder samentrekt als gevolg van het orgasme, dan kan dat net het zetje zijn dat de weeën op gang brengt.
Je kan dus je lustgevoelens tijdens je zwangerschap gerust uitleven want geslachtsgemeenschap heeft geen invloed op de groei van de foetus! Het kan alleen maar een positieve invloed hebben op jullie relatie.
Naarmate je zwangerschap vordert, zal je wel zelf merken dat je je seksuele gewoontes soms moet wijzigen. Zo zal je misschien andere standjes moeten zoeken als je buik op een bepaald moment te dik wordt.
Als de arts je om een bepaalde reden seksuele onthouding aanraadt, dan is het wel uiterst belangrijk dat je je daaraan houdt. Het is dus even op de tanden bijten, maar voor de goede zaak alles hé!