Babyboom
Babyboom
Baby

10 tips voor alleenstaande mama's

3 min
Organisatie/Administratie
Baby

10 tips voor alleenstaande mama's

3 min
Éveil, Santé
Of je nu een gescheiden moeder bent, een bom of een weduwe, als eenoudergezin sta je voor een unieke uitdaging: het balanceren tussen aandacht en zorg voor de kinderen, werk, sociaal leven en huishouden.

Een emotionele en praktische evenwichtsoefening die in de realiteit vaak zwaar en stresserend is. Wil jij ook graag een vrolijke single mama zijn? Hopelijk verlichten onze tips de stress en wordt mama zijn weer leuk!

1. Financiën op orde

Een gezin onderhouden met één inkomen of afhankelijk zijn van het onderhoudsgeld van je ex, is vaak een van de zwaarste aspecten van het alleenstaande ouderschap. Daarom is het ook zo belangrijk om financiële orde op zaken te stellen en inzicht te krijgen in inkomsten (loon, uitkering, kinderbijslag, premies, onderhoudsgeld) en uitgaven (vaste kosten, verzekeringen, gezondheidszorg, belastingen). Aan de hand van al deze gegevens kan je een budget op maken en zo alle kosten beter beheren. Heb je financiële problemen of moeilijkheden om je budget onder controle te krijgen, aarzel dan niet om raad te vragen in de onthaalpunten van het CAW of OCMW.

2. Uitgebreid familiaal vangnet

Alle alleenstaande moeders hebben hulp nodig! Of het nu iemand is die op de kinderen let wanneer jij boodschappen doet of iemand die naar je luistert wanneer je het even moeilijk hebt. Hoe verleidelijk het ook is om alles alleen proberen te doen, vraag je familie en vrienden om hulp. Hulp vragen is geen teken van zwakte. In tegendeel! Laten je financiën het toe, dan kan je ook beroep doen op een babysitter of huishoudhulp.

3. Dagdagelijkse routine

Plan maaltijden, karweitjes, bedtijd en activiteiten op vaste tijdstippen. Zo weet je kind elke dag weer wat het kan verwachten. Routine is belangrijk! Vaste routines geven kinderen een gevoel van veiligheid. Routines zijn er om duidelijkheid te geven en vooral om tijd te besparen.

4. Consequente discipline

Kinderen bloeien in een opvoeding onderbouwd met redelijke en consequente discipline. Kinderen moeten weten welk gedrag van hen verwacht wordt en welke regels ze moeten volgen. Ze hebben die houvast nodig. In gescheiden gezinnen is het belangrijk dat zowel moeder als vader dezelfde regels hanteren. Niets is meer stresserend dan ouders die mekaars gezag ondermijnen.

5. Kinderen verdienen eerlijke antwoorden

Je kinderen hebben onvermijdelijk vragen over de gezinsveranderingen of afwezigheid van hun vader. Beantwoord die vragen open en eerlijk. Op een manier die aan hun leeftijd is aangepast. Leg hen zo goed mogelijk uit wat er eventueel zal veranderen en voeg er vooral ook aan toe wat er niet zal veranderen. Je kind zal je hulp nodig hebben in het verwerkingsproces. Dat kan soms wat tijd vragen, wees dus geduldig.

6. Kinderen blijven kinderen

Zonder partner ga je soms te hard op je kinderen rekenen wat gezelschap en sympathie betreft, maar kinderen hebben nog niet de levenservaring, noch de emotionele vermogens om een partner te vervangen. Zoek volwassen gesprekspartners om je hart te luchten. Of ga in therapie, mocht dat nodig zijn.

7. Stop met je schuldig te voelen

Schrap het werkwoord ‘zich schuldig voelen' uit je woordenboek! Het is te gemakkelijk om je altijd maar weer schuldig te voelen. Voor je eigen welzijn is het beter om je te focussen op alle goede dingen in je leven en alle liefde, aandacht en zorg die je dag na dag geeft. Kan je het schuldgevoel toch niet van je afschudden? Denk dan eens aan een zelfhulpgroep voor alleenstaande of gescheiden ouders. Zorg ervoor dat jullie als gezin de hulp krijgen die jullie nodig hebben.

8. Neem tijd voor je kinderen

Trek elke dag wat extra tijd uit voor je kinderen. Laat de vuile vaat of bergen vuile was even voor wat ze zijn. Geniet van rustig samen spelen, lezen, naar muziek luisteren of een wandelingetje maken. Jullie band kan hierdoor alleen maar sterker worden.

9. Neem tijd voor jezelf

Maar het is belangrijk dat je ook jezelf niet vergeet te verwennen! Al is het maar iets simpel als een boek lezen, een warm bad nemen of even bijkletsen met een vriendin. Tijd voor jezelf zorgt voor nieuwe energie!

10. Positief denken

De druk van alle verantwoordelijkheden en eisen van het alleenstaande ouderschap kunnen zwaar doorwegen. Vooral wanneer je nog in een verwerkings- of rouwproces zit. Ondanks alles is het belangrijk om positief te blijven, want je kinderen voelen met je mee en lijden onder jouw gemoedstoestand. De beste manier om met dit soort stress om te gaan, is door regelmatig te bewegen, gezond te even en een balans in je leven te vinden. Als je droevig bent, kan je daarover met je kinderen praten, maar maak hen duidelijk dat zij geen schuld hebben aan jouw verdriet en dat het alleen maar beter wordt.

Veel sterkte!

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
14.07
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
14.07
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
159.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen