Babyboom
Babyboom
Baby

Wat geef je als tussendoortje voor je baby?

5 min
Voeding
Baby

Wat geef je als tussendoortje voor je baby?

5 min
Éveil, Santé
Tot 6 maanden heeft je kindje genoeg aan moedermelk of zuigelingenmelk als enige voedselbron. Daarna echter kan je beginnen met je baby op een ontdekkingstocht te sturen van allerlei smaken.

Deze tocht zal beginnen met verschillende soorten fruit maar na een jaar kan je een heus dagschema opstellen voor je kindje met als bouwstenen een lekker ontbijt, een middagmaal, een heerlijk tussendoortje en een avondmaal. Deze momenten zijn per-fect om je baby te laten kennismaken met tal van smaken, zorg dus ook zeker om je baby een varieteit van smaken te laten en er vooral samen plezier mee te hebben, al zullen de keukenmuren af een toe nieuwe laag krijgen ;).

Fruit als de bouwsteen van het tussendoortjes 

Omwille van de vele vitamines, mineralen en vezels blijft fruit een niet weg te denken element bij het tussendoortje. Belangrijk is om in acht te houden dat nieuwe smaken ontdekken opperst belangrijk is, de goede eetgewoonten die je op dit moment aanleert zullen meegaan tot je baby volwassen is. 

Heb dus plezier in het uitproberen van tal van verschillende smaakjes! 

Een paar tips die je kan gebruiken als leidraad, al moet je natuurlijk steeds de evoltie van je eigen baby en tandjes als belanrgijkste factor nemen: 

  • Vanaf zes maanden is het het beste om het fruit even te koken alsook te mengen, dit vergemakkelijkt het verteringprocess.
  • Vanaf 8 maand kan je alvast wat meer stukjes laten.
  • Vanaf 12 maanden kan je beginnen met het fruit gewoon in stukjes te snijden. Je baby kan deze dan gewoon opeten met de vingertjes of met een lepel.

Nu het zomerperiode is staan er ongetwijfeld tal van leuke uistapjes gepland waardoor je niet steeds tijd hebt om zelf een homemade papje te maken, helemaal normaal! De compotjes die je in de winkel vindt zijn dan ook zeker een perfect alternatief. 

Waar moet je op letten bij het kopen van fruitcompotes? 

Zoals aangehaald zijn de producten in de winkel een perfect alternatief voor je baby als je zelf geen tijd hebt, geen zorgen, je kleintje krijgt dezelfde goede vitaminen en mineralen binnen via deze producten. Al zijn er natuurlijk een paar dingen waar je op kan letten om je baby enkel het beste te geven. 

  • Geen toegevoegde suikers: normaal staat dit zeker aangegeven op de verpakking maar kijk ook even op de ingrediëntenlijst, als je hier enkel fruit terugvindt zit je goed (fruit bevat van nature aanwezige suikers dus het is normaal dat je deze zal terugvinden tussen de voedingswaardes)
  • Formaat: typisch bestaan er knijpzakjes en potjes. Knijpzakjes zijn perfect voor een daguitstapje aangezien deze niet koel hoeven bewaard te worden én je geen lepel nodig hebt. Potjes kan je perfet gebruiken als extra toevoeging in je fruitpapje maar ook om mee te nemen, ook de potjes hoeven doorgaans niet koel bewaard te worden.

Of je nu zelf een fruitpapje maakt of klaargemaakte potjes gebruikt maakt niet zoveel uit,het belangrijkste is dat je leuke momenten beleeft met je baby tijdens de vakantie en je samen op smaakontdekkingstocht kan gaan!

Enkel fruit als tussendoortje? 

Hoewel we willen benadrukken dat elke dag fruit voor je baby essentieel is begrijpen we volledig dat je je van tijd tot tijd je baby eens wat anders wilt geven. Een nieuwe textuur, nieuwe smaakjes maar ook gewoon eens een beloning van tijd tot tijd. Verandering van spijs doet eten, toch? :-)

Alvast een vuistregel is om echt te kijken naar producten in het babyrayon (dit geldt zeker voor kindjes tot en met 3 jaar) , deze zijn namelijk specifiek aangepast naar de behoeftes van je kleintje en bevatten minder suikers en doorgaans minder eiwitten. Deze producten zullen dus kortom beter voldoen aan de behoeften van je kleintje dan de producten die je zal terugvinden voor volwassenen of al iets oudere kinderen. 

In het babyrayon kan je koekjes terugvinden, gepofte snacks alsook yoghurts en dessertjes. Waar moet je op letten? 

  • Suikers, hoe minder suiker voor je baby, hoe beter. Probeer de tussendoortjes te nemen die minder suikers bevatten of zelfs helemaal geen toegevoegde suikers. Bekijk hiervoor zeker even de ingrediëntenlijst en of er ergens op de verpakking “zonder toegevoegde suikers” staat aangegeven.
  • Als je je baby yoghurt wenst te geven mag dit zeker en vast, het is immers een goede bron van calcium en een leuke manier om eens wat andere smaakjes te introduceren. Let ook hier even op het suikergehalte alsook eiwitten.

Voor beide geldt, hoe minder hoe beter! Kies daarom voor producten uit het babyrayon, deze bevatten doorgaans minder suiker en eiwitten dan die voor volwassenen of al wat oudere kinderen. Deze regel geldt tot en met 3 jaar.

Maar vooral! Geniet en laat je baby ook genieten, het is belangrijke om je baby juiste voeding te geven maar om af en toe eens wat lekkers als beloning te geven kan absoluut geen kwaad. Met mate is hier het sleutelwoord! :)

 

Wat zomerse verkoeling als inspiratie 

De zomer, typisch gekenmerkt door stralende zon, stralende snoetjes, zanderige mondjes en lekker ijsjes. Van die ijsjes kan je natuurlijk zelf smullen maar wist je dat je ook op een heel eenvoudige manier ook je baby hiermee verrassen? 

Alles wat je nodig hebt zijn enkele baby yoghurts, ijsjesvormpjes en een diepvries. 

Bekijk hier het recept:

Veel smulplezier! 

Het Nestlé Baby Team

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
Nestle
Baby Fruit Banaan Appel
2.54
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Nestle
Baby Fruit Banaan Appel
2.54
Kopen
Nestle
Groenteschotel met zoete aardappel
2.09
Kopen
Nestle
Baby Fruit Appel Banaan Aardbei
5.60
Kopen
En nog meer ...
Voeding