"We geven onze (kleine) kinderen niet de voeding die ze nodig hebben." Dat is de conclusie uit een onderzoek van Prof. dr. Yvan Vandenplas, hoofd pediatrie aan het Universitair Kinderziekenhuis in Brussel. Op die manier zadelen we onze kinderen al heel jong op met allerlei overschotten en tekorten, wat op termijn wel degelijk schadelijk kan zijn.
Prof. Dr. Y.Vandenplas: “In de eerste maanden gaat het betrekkelijk goed, maar na één jaar loopt het mis.”
Na de eerste verjaardag worden kinderen vaak meegenomen aan de familietafel, maar het zijn juist die maaltijden die vaak niet zijn afgestemd op hun behoeften. "Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen grote gevolgen hebben. Een tekort aan vezels kan de darmwerking verstoren. Te weinig ijzer zorgt voor vermoeidheid, verminderde fysieke capaciteiten of een verhoogd risico op infecties. In ergere mate kan dat leiden tot concentratie-problemen en apathie. Zelfs de motorische ontwikkeling kan in gevaar komen.", zegt de professor.
Te veel:
Te weinig:
“Met dit eetpatroon verhoogt men later het risico op diabetes, obesitas, hart- en vaatziektes… terwijl in de eerste levensjaren de basis moet gelegd worden voor een gezond leven”, waarschuwt professor Y. Vandenplas. “Tot de leeftijd van twee jaar wordt het immuniteitsysteem opgebouwd. Goede eetgewoontes zijn daarbij van groot belang, en die zijn veel gemakkelijker te ontwikkelen dan achteraf slechte gewoontes af te leren.”