Babyboom
Babyboom
Baby

Verzorging na een vroeggeboorte: de kangoeroemethode

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Verzorging na een vroeggeboorte: de kangoeroemethode

2 min
Éveil, Santé

Een prematuur kindje heeft meer verzorging en meer aandacht nodig omdat zijn organisme nog niet helemaal ontwikkeld is. De artsen moeten de oorzaken van de vroeggeboorte nagaan.

Hoe dan ook, de behandeling van een prematuur kindje is gelijkaardig aan die van een kindje met een te laag geboortegewicht.

Omdat het kindje zelf nog niet kan zuigen of slikken, zal men de baby moeten voeden langs intraveneuze weg of met een maagsonde.

De couveuse

De baby heeft nood aan een gunstige omgeving om zich verder te kunnen ontwikkelen. De couveuse, een wiegje dat het milieu van de baarmoeder nabootst, is dus zeer geschikt. Maar ook als het kindje in een couveuse ligt is het ten zeerste aan te raden dat de ouders reeds een contact met de baby opbouwen: zij kunnen bijvoorbeeld het kindje aanraken en strelen doorheen de opening in de couveuse.

De kangoeroemethode

In bepaalde ziekenhuizen stapt men steeds meer over op de kangoeroe-methode, waarbij de couveuse vervangen wordt door het lichaam van de moeder, zodat de intimiteit die anders verloren gaat weer wordt hersteld. Deze therapeutische methode brengt het kind in direct contact met het lichaam van de moeder: de baby wordt aan de buik van de moeder gedrukt. De zuigeling krijgt de warmte die hij nodig heeft en te zelfder tijd wordt gezorgd voor zijn fysiologische en psychologische ontwikkeling.

De naam is natuurlijk ontleend aan de kangoeroe: een dier dat jongen werpt die nog niet zelfstandig kunnen leven, en die jongen dan beschermt en laat groeien in zijn buidel.

De methode ontstond in Latijns-Amerika, waar een tekort was aan couveuses. Tegenwoordig vindt deze methode steeds meer ingang in onze westerse wereld, dank zij de uitstekende resultaten: een couveuse wordt nagenoeg helemaal overbodig, de baby herstelt veel sneller en de ouders hebben een actieve inbreng in het herstelproces.

Ontdek nu in onze shop !
92%
MultiMam
Tepelverzorging balm
9.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
92%
MultiMam
Tepelverzorging balm
9.99
Kopen
78%
Lansinoh
Verzorgingscrème
16.00
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby