Babyboom
Babyboom
Baby

Vroeg contact met pindanoten zou kans op voedselallergie verlagen

2 min
Gezondheid van de baby, Voeding
Baby

Vroeg contact met pindanoten zou kans op voedselallergie verlagen

2 min
Éveil, Santé
Als baby's al vroeg in hun leven voeding eten waaraan veel mensen allergisch zijn, zoals eieren of pindanoten, lopen ze minder kans om er later een allergie voor te ontwikkelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Het advies van de American Academy of Pediatrics (AAP) naar zwangere vrouwen luidde nochtans lange tijd om geen pindanoten te eten tijdens de zwangerschap en hun kinderen niet meteen bloot te stellen aan pindanoten. 

Nieuw onderzoek heeft nu echter uitgewezen dat het introduceren van voedsel op jonge leeftijd eigenlijk beter is om een voedselallergie te voorkomen. Uit één studie bleek dat het percentage kinderen met pindanotenallergie maar liefst tien keer lager was bij kinderen die al van kleins af aan pindanoten kregen dan bij wie die dat nooit kreeg.

In een tweede, heel strikt onderzoek moesten jonge kinderen ofwel vroeg pindanoten eten ofwel alle pindanoten vermijden. De kinderen die vroeg met de pindanoten waren begonnen hadden 80 procent minder kans om een pindanotenallergie te ontwikkelen dan zij die dat niet hadden gedaan.

Een nieuwe studie bevestigt deze manier van denken.

Niet alleen pindanoten, maar ook eieren en vis

De auteurs van de studie in The Journal of the American Medical Association (JAMA) beoordeelden alle gegevens die beschikbaar zijn over het onderwerp en omvatten de resultaten van 146 studies in hun laatste analyse.

 

Zij vonden bewijs van ‘gematigde zekerheid’ dat het introduceren van pindanoten op jonge leeftijd, tussen 4 en 11 maanden, gekoppeld is aan een vermindering van het risico op een pinda-allergie. Eieren toonden dezelfde resultaten wanneer ze aan een baby werden gegeven tussen 4 en 6 maanden, en ook het vroege contact met vis, een andere veelvoorkomende allergeen, gaf minder kans op een allergie later. 

Nieuwe richtlijnen

De nieuwe richtlijnen helpen bij het veilig introduceren van pindanoten bij kinderen op jonge leeftijd. Als baby’s al allergisch zijn aan eieren, of een zwaar eczeem hebben dat niet op een behandeling reageert, lopen ze een verhoogd risico op het ontwikkelen van een pindanotenallergie. Hun immuunsysteem is dan namelijk al getriggerd om gevoelig te zijn voor bepaalde allergenen. Voor die baby’s wordt aangeraden om rond 4 à 6 maanden pindanoten te introduceren, rond de periode dat de vaste voeding wordt opgestart. Om zeker te zijn dat ze geen hevige reactie op de pindanoten zouden krijgen wordt er wel aangeraden dat de pindanoten bij een arts worden toegediend.

Voor twee andere groepen – baby’s met een milde tot gematigde eczeem en baby’s zonder enige allergische reacties – kan de introductie van de pindanoten geleidelijk aan thuis, vanaf 6 maanden. Let wel: volledige pindanoten zijn natuurlijk niet geschikt voor kinderen, gezien het verstikkingsgevaar.

De onderzoekers hopen nu dat door die vroege introductie van pindanoten de allergie bij de risicogroep nooit echt tot een extreme allergie ontwikkelt. Het is niet helemaal duidelijk hoe het gebeurt, maar het is heel waarschijnlijk dat de kinderen een bepaalde vorm van tolerantie opbouwen. Net zoals we kleine kinderen kunnen aanleren dat vuur gevaarlijk is, kunnen we op deze manier het immuunsysteem aanleren dat de proteïnen van pindanoten geen kwaad kunnen.

Bron: Time.com

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Mama Baas.

Ontdek nu in onze shop !
67%
Babyboom
Geschenkpakket 11-17 maanden - Frans
0.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Babyboom
Geschenkpakket 11-17 maanden - Frans
0.00
Kopen
67%
NAN
OPTIPRO 1
14.52
Kopen
Babyboom
Babyboom Geschenkpakket 11-17 maanden - Nederlands
0.00
Kopen