Babyboom
Babyboom
Baby

Suikerbonen bij de geboorte: waarom doen we dat toch?

0 min
Familie
Baby

Suikerbonen bij de geboorte: waarom doen we dat toch?

0 min
Éveil, Santé
Suikerbonen, kakkebonen of kinnekeskak. Wil jij wel eens weten wat er achter de traditie steekt?

Bij een geboorte worden familie en vrienden steevast getrakteerd op suikerbonen. Waarom eigenlijk?

De oude Romeinen gaven al bonen bij de geboorte

De gewoonte om te trakteren bij een geboorte kunnen we al terugbrengen tot de Romeinen. Zij gaven bij een geboorte bonen, bedekt met een laagje honing. Ook in de Middeleeuwen gaf men wel eens bonen bij een geboorte, maar het werd pas een algemeen gebruik aan het einde van de 19e eeuw. De bonen staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven.

Suikerbonen worden ook wel ‘kinderkeuteltjes’, ‘kinnekeskak’ of ‘kakkebonen’ genoemd. Dit omdat men vroeger wel eens zei dat ‘het kind suiker kakt’. De bonen werden dan in een, weliswaar propere, luier gewikkeld en uitgedeeld. Misschien wel een leuk idee voor de geboorte van jouw kindje ;)

Ideeën voor het geven van suikerbonen bij de geboorte

Tegenwoordig kan je kiezen uit zeer veel, uiteenlopende ideeën om de suikerbonen te verpakken en terwijl men zich vroeger beperkte tot roze suikerbonen voor een jongen en blauwe suikerbonen voor een meisje, zijn er vandaag de dag suikerbonen te verkrijgen in alle geuren en kleuren.

Je kan natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen steken. Online vind je veel creatieve ideeën om je suikerbonen te verpakken.

Kan je ook iets anders geven bij de geboorte?

Terwijl het in België de gewoonte is om suikerbonen te geven bij de geboorte, merk je dat het er al volledig anders aan toe gaat wanneer je een kijkje gaat nemen bij onze noorderburen. In Nederland wordt er namelijk 'beschuit met muisjes' gegeven bij de geboorte van een kind. Dit is een beschuit besmeerd met boter die dan bedekt wordt met muisjes. Deze muisjes zijn eigenlijk anijszaadjes voorzien van een laagje glazuur.

In Marokko is het dan weer de gewoonte om zeven dagen na de geboorte een schaap, geit, koe of kameel te slachten. Dit dier wordt dan in drie stukken verdeeld. Het eerste stuk wordt door de familie gegeten en de andere twee stukken zijn voor vrienden en kennissen. Tijdens deze ceremonie wordt ook het hoofdhaar van het kindje geschoren. Deze ceremonie wordt opgezet om bescherming voor het kind te vragen.

Ontdek nu in onze shop !
NUK
Afwasmiddel voor flessen met schuimpompje
6.95
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
NUK
Afwasmiddel voor flessen met schuimpompje
6.95
Kopen
75%
Bambix
Groeimelk met koekjes 1-3 jaar
14.10
Kopen
Babyboom
Geschenkpakket 4-10 maanden - Nederlands
0.00
Kopen
En nog meer ...
Familie