Babyboom
Babyboom
Baby

Waarom? Waarom? Waarom?

2 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

Waarom? Waarom? Waarom?

2 min
Éveil, Santé

De periode waarin je kind alles naar zijn mond moet brengen om het leven rond hem te begrijpen, is voorgoed voorbij! Zodra je kind kan praten, ontdekt het de wereld via zijn vragen en dankzij gesprekken.

Wapen je nu dus met geduld want je zal de indruk hebben dat er geen einde komt aan de lange reeks vragen die je kind zal afvuren: “Waarom moet ik in bad?”, “Waarom moet ik mijn tanden poetsen?”, “Waarom?”, “Waarom?”, ...

Deze vragen zijn een teken van nieuwsgierigheid en weerspiegelen de behoefte om zijn omgeving te ontdekken, te kennen en te begrijpen. Voor de ouders is het vaak moeilijk om een eenvoudige uitleg te geven terwijl het antwoord op de vraag complex is. Meestal is een kort antwoord met de meest elementaire informatie voldoende.

Het belangrijkste hierbij is dat je je kind altijd de waarheid vertelt, zelfs als je antwoord niet helemaal volledig is. Zoniet, dreig je op lange termijn aan geloofwaardigheid en vertrouwen in te boeten. Wat je wel mag doen, is zeggen dat je het antwoord zelf niet kent en dat ouders ook niet alles weten. Je kan er nog aan toevoegen dat je het antwoord zal geven zodra je zelf de info hebt.

Het is belangrijk dat het kind voelt dat het met zijn vragen bij jou terecht kan en het zal zich daardoor gewaardeerd voelen. Door positief te reageren en in de mate van het mogelijke een antwoord te formuleren, zal de nieuwsgierigheid van het kind geprikkeld worden, wat belangrijk is voor het leerproces dat het kind nog zal moeten doorlopen.

Een kind dat echter antwoorden krijgt in de aard van "Je bent daar te klein voor", "Hou op met al die vragen" of "ik krijg het op mijn zenuwen van al dat gevraag", zal ontmoedigd raken. Het kind zal dan uiteindelijk geen vragen meer durven stellen en zal jammer genoeg die gewoonte ook verliezen voor de rest van zijn ontwikkelingsproces.

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je er even genoeg van hebt en dat je even een einde wil stellen aan die lange reeks vragen. Leg dan aan je kind uit dat het nu even genoeg is maar dat jullie er later op terug kunnen komen. Zeg bijvoorbeeld: "Je vragen zijn interessant maar je hebt nu al veel vragen gesteld. Ik zal een andere keer op je andere vragen antwoorden."

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen