Babyboom
Babyboom
Baby

Wanneer begin ik best met de voedingsdifferentiatie?

3 min
Voeding
Baby

Wanneer begin ik best met de voedingsdifferentiatie?

3 min
Éveil, Santé
De voedingsdifferentiatie is een sleutelfase in de ontwikkeling van je baby. Vanaf dit moment kan je kindje nieuwe smaken en texturen ontdekken en zo stap voor stap maaltijden beginnen eten die lijken op die van volwassenen.

Baby’s zijn klaar wanneer ze zo ver zijn: ieder ritme is anders!

Moedermelk is het ideale voedingsmiddel tot 6 maanden en is dan ook voldoende om in alle voedingsnoden van je kindje te voorzien. Vanaf 6 maanden, en soms zelfs tegen het eind van de 4e maand, ontwikkelt het spijsverteringssysteem steeds meer, waardoor je kindje aan dit nieuwe avontuur kan beginnen, uiteraard met jouw hulp!

Waarom dat verschil tussen 4 en 6 maanden om ermee te beginnen? Omdat dat verschilt bij elke baby. Je kinderarts kan je helpen wat dit betreft, en je kunt vertrouwen op de verschillende tekenen die je kindje kan geven om aan te tonen dat het klaar is:

  • alleen rechtzitten voor een zekere tijd
  • voorwerpen naar de mond brengen
  • interesse voor wat jullie eten; zelfs proberen om eten te pakken te krijgen
  • kauwbewegingen maken
  • een zekere vermoeidheid vertonen wat de zuigfles betreft


Bereid je baby zonder dwang voor…

Om deze voedingdifferentiatie makkelijker te maken sta je je engeltje terzijde voor deze gedeelde momenten van gezelligheid, zodat het zich die op een positieve manier kan eigen maken. Geef de nieuwe voedingsmiddelen op progressieve wijze en voeg slechts één nieuwigheid per keer toe, zodat de vertering en aanvaarding van de nieuwe smaken en texturen zo vlot mogelijk verloopt.

Weigert je baby wat je op tafel zet? Laat een paar dagen voorbijgaan alvorens het opnieuw te proberen. Het kan zijn dat je tot 10 keer toe moet proberen. In alle geval zal je kindje steeds eten naargelang de honger die het heeft, dus je kan helemaal gerust zijn.

Iedere baby is uniek, en dus zijn ook de reacties noodzakelijk verschillend. Als je hartendief tijd nodig heeft om zich aan te passen, verlies dan je geduld niet, en alles komt goed! Op 6 maanden is het niet simpel om zo veel veranderingen te moeten incasseren…

Eén ding is zeker, wat de reactie van je kindje ook is —een mondje dat wagenwijd opengaat bij elk hapje, of integendeel opeengeperste lipjes wanneer de lepel in aantocht is—, dat kleine snoetje zal voor altijd in je geheugen gegrift staan.

Vraag je je af welke voedingsmiddelen de voorkeur moeten krijgen bij het begin van de voedingsdiversificatie? Lees ons artikel “Breng in vijf stappen variatie in de voeding” [verwijzing naar het artikel].

EEN TYPEMENU VOOR JE BABY VAN 4 TOT 6 MAANDEN

Tussen 4 en 6 maanden moet melk de basis blijven van het voedingspatroon van je baby. Deze fase is onontbeerlijk, want ze is meestal het vertrekpunt voor het begin van de voedseldiversificatie. Dan kan je beginnen je kindje de allereerste vaste voeding te geven in pureevorm. In dit avontuur leert je kindje nieuwe smaken kennen om zo de smaakpapillen helemaal op punt te stellen.

Hoe plan je de verschillende maaltijden van je kindje in de dag in? Tussen 4 en 6 maanden zal je kindje ongeveer 4 “eetmomenten” per dag hebben. Het is inderdaad nog een beetje te vroeg om op die leeftijd al over “maaltijden” te spreken. Om je te helpen je daar iets bij voor te stellen, vind je hieronder een typemenu.


Ontbijt

  • Moedermelk tot verzadiging en op vraag


Middageten

  • Moedermelk
  • Groentepuree zelf gekookt of gestoomd en gemixt, zonder toegevoegd zout of vetten (boontjes, courgette, wortel, preiwit, pompoen, broccoli, enz.) OF een potje groentepuree van ongeveer 130 g.          
    Begin met een paar lepeltjes puree en vergroot de hoeveelheden stapsgewijs tot je ongeveer aan 130 g zit. Voer nieuwe groenten één voor één in zodat je baby de kans heeft zich aan elke nieuwe smaak aan te passen.


Vieruurtje

Twee weken nadat je begonnen bent me het geven van groenten:

  • Moedermelk
  • Fruitpuree kook en mix zelf fruit, goed rijp en zonder suiker toe te voegen (appel, banaan, peer, perzik, abrikoos, bosbessen, enz.) OF geef een potje fruitpuree van ongeveer 130 g.    
    Begin de eerste dag met een paar lepeltjes en vergroot de hoeveelheden stapsgewijs en laat je leiden door je kindje.


Avondeten

  • Moedermelk op vraag

Uiteraard kan je dit typemenu aanpassen naargelang de noden van je kindje en de vorderingen in de voedingsdiversificatie. Elk kind is anders, dus respecteer het ritme van het jouwe, en dring niet aan wanneer het geen honger meer heeft of gespannen wordt. Geef de voorkeur aan een zachte overgang naar onafhankelijkheid op het gebied van voeding!

Als er iets is dat je dwarszit in verband met deze essentiële fase voor je baby… praat er dan over met je arts.

Het plezier van goed eten wordt vanaf het prille begin doorgegeven. Babybio, laat de plezier voor smaak groeien.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babybio.

Ontdek nu in onze shop !
84%
Babybio
Appel - Abrikoos - Granen (vanaf 4 maanden)
2.28
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
84%
Babybio
Appel - Abrikoos - Granen (vanaf 4 maanden)
2.28
Kopen
Babybio
Slaap Lekker - Broccoli en boontjes - Rijst (vanaf 12 maanden)
2.65
Kopen
84%
Babybio
Erweten, Aardappelen & Zalm (vanaf 8 maanden)
3.90
Kopen
En nog meer ...
Voeding