Babyboom
Babyboom
Baby

Wanneer schakel je over naar vaste voeding?

2 min
Voeding
Baby

Wanneer schakel je over naar vaste voeding?

2 min
Éveil, Santé
<p>Je baby's honger is niet langer meer te stillen met louter flessen- of borstvoeding. Tijd om over te schakelen op vaste voeding dus! Hoe laat je de overgang van flessen- of borstvoeding naar vaste voeding vlot verlopen?

Wanneer je baby ongeveer 4 à 6 maanden oud is zal hij alles in zijn mond beginnen steken en regelmatig smakkende geluiden maken. Ook zal blijken dat flessen- of borstvoeding niet meer voldoende is om je baby’s honger te stillen. Dit wil zeggen dat de tijd rijp is om over te schakelen op vaste voeding.

Hoe laat je de overschakeling naar vaste vaste voeding vlot verlopen voor je baby?

Wanneer je borstvoeding geeft kan je best tot zes maanden wachten, maar vanaf dan moet je ook beginnen met vaste voeding. Begin eerst en vooral met fruit en groenten. Na een zestal maanden kan je dan ook starten met het geven van vlees, vis of een half ei. Zeker de eerste maanden moet je ervoor zorgen dat de voeding zo fijn mogelijk gesneden of geplet wordt zodat je baby zich zeker niet verslikt. Je baby moet immers nog leren te kauwen. Gebruik bij voorkeur geen mixer om de voeding fijn te mixen, maar een keukenrobot. Wanneer je voeding mixt komt er immers lucht in waardoor er vitamines verloren gaan. Voor het vlees fijn te malen kan je ook een vleesmolen gebruiken. Wanneer je overschakelt naar vaste voeding begin je ook best met het geleidelijk introduceren van nieuwe ingrediënten. In het begin geef je jouw baby best maar één soort groenten of fruit per dag zodat hij aan de smaak kan wennen. Bovendien herken je op deze manier ook sneller of je baby allergisch is voor een bepaald ingrediënt. Geef je baby aanvankelijk telkens een paar lepeltjes na de flessen- of borstvoeding. Na een tweetal weken kan je hem dan zijn eerste echte maaltijd geven. Groenten die geschikt zijn voor jouw baby zijn onder andere wortels, bloemkool, bonen, doperwten, spinazie, courgettes, pompoen, rode biet, broccoli en ontvelde tomaten. Als fruit kan je jouw baby een appel, banaan of peer geven. De groenten en fruit moet je stomen om de vitamines te behouden.

Geef je baby een gevarieerde maaltijd om zwaarlijvigheid tegen te gaan

Een gevarieerde maaltijd levert alleen maar voordelen op. Zo voorkom je eerst en vooral zwaarlijvigheid, wat een steeds meer voorkomend probleem is in onze huidige samenleving. Ook bescherm je jouw baby beter tegen bepaalde ziektes. Wanneer je baby de juiste vitamines en mineralen in de juiste verhoudingen binnenkrijgt kan dit zijn ontwikkeling en de opbouw van zijn immuunsysteem immers alleen maar ten goede komen.

Een leuk recept voor een baby die overschakelt naar vaste voeding

Een leuk receptje voor een baby die net overschakelt naar vaste voeding is volgend receptje met pompoen. Met Halloween in aantocht en pompoenen in overvloed is dit zeker een goed idee om je baby mee te verrassen. Vooral kleine pompoenen vallen bij baby’s in de smaak omdat ze lekker zoet zijn!

Voor deze maaltijd kan je een kleine pompoen van ongeveer 350 gram gebruiken en één aardappel. Snijd de pompoen en de aardappel in kleine stukjes. Vervolgens laat je de aardappel zo'n 15 à 20 minuten koken en de pompoen zo'n tien minuutjes, tot het vruchtvlees zacht is. Dan voeg je beiden ingrediënten samen en pureer je ze met een keukenrobot. Hierna is jouw gerechtje klaar om aan je baby te serveren.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding