Babyboom
Babyboom
Baby

Wat doe je als aankleden voor huilbuien zorgt...

2 min
Opvoeding
Baby

Wat doe je als aankleden voor huilbuien zorgt...

2 min
Éveil, Santé
Of als je kleuter beter weet dan jij wat het aantrekken wil?

"Ook al is de kleutertijd een heerlijke tijd waarin Flora steeds meer begrijpt, ze kan soms ook behoorlijk lastig zijn! 's Morgens is het vaak een drama in huis. Flora is het helemaal niet eens met wat ik heb klaar gelegd voor de kleuterklas en dat laat ze merken ook! Wat doe je er aan als je kind steeds zo schreeuwt bij het aankleden?". Suzy is 36. Haar dochtertje, Flora, is een leuke bruinogige meid van 4 - met een hele eigen persoonlijkheid.

Waarom maakt mijn kind een drama bij het aankleden?

Flora wordt zich, net als andere kleuters, bewust van haar eigen ik. Terwijl ze nog lang niet alles alleen kan, heeft ze er een hekel aan als anderen voor haar beslissen wat ze denkt zelf te kunnen... Daarom komt Flora in opstand komen bij het aankleden, al heeft Suzy leuke kleertjes voor haar uitgezocht.

Hoe voorkom ik die huilbuien bij het aankleden?

De fase waarin kleuters lastig zijn bij het aankleden, gaat vanzelf over als ze ouder worden. Ook al vind je die huilbuien niet leuk; probeer het van de andere kant te zien - je kindje groeit en krijgt een eigen smaak! Leuk, toch!

Hier heb je alvast enkele tips die je helpen 's morgens op een ontspannen manier je kleuter klaar te maken voor de kinderopvang of de kleuterklas:

  • Laat je kind (mee)beslissen; leg 2 T-shirts klaar, in verschillende kleuren
  • Koop meerdere exemplaren van de lievelingskleren
  • Laat je kind meehelpen zich aan te kleden
  • Leid je kind af en probeer de dag te bespreken, zodat de kleding minder belangrijk wordt
  • Sluit een compromis; "Jij mag dat aandoen, als je dit erbij draagt"

Laat je kleuter (mee)beslissen over de kinderkleding van die dag!

Help je kleuter door twee of drie setjes kleding te selecteren waaruit het mag kiezen. Om te voorkomen dat je kind erop staat om in de zomer zijn favoriete wollen trui aan te doen, kun je beter alleen de kleren van het seizoen in zijn kast leggen. Je kunt ook afspreken dat jij de broek uitkiest en je kindje de trui. Meebeslissen is erg goed voor het zelfvertrouwen van je kind!

Is je kleuter erg moeilijk, dan kan je kunt ook 's avonds voor het slapengaan met elkaar afspreken. Je kind is dan slaperig, waardoor het sneller zal beslissen.

Aangekleed worden vind een kleuter vreselijk!

Misschien maakt het je kind niet uit welke kleren het draagt, maar heeft het gewoon een hekel aan het aankleden. Als je hem het gevoel geeft dat je het 'samen' doet, zal het dat misschien minder erg vinden. Lukt het alleen, wees dan enthousiast; een kleuter die zichzelf kan aankleden, is behoorlijk wat minder werk voor mama!

Mijn kleuter heeft een verschrikkelijke eigen smaak?! Kan ik dat wel toelaten?

Schaam je niet voor de soms 'creatieve' keuzes van je dreumes! Veel belonen en complimenteren als je wat mooi vindt, helpt beslist om in de toekomst betere keuzes te maken!

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Opvoeding