Babyboom
Babyboom
Baby

Wat je moet weten over flesvoeding

6 min
Borstvoeding, Voeding
Baby

Wat je moet weten over flesvoeding

6 min
Éveil, Santé
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om zes maanden borstvoeding te geven, maar dat is natuurlijk niet altijd vanzelfsprekend. Flesvoeding is gelukkig een veilig alternatief voor moedermelk.

Borstvoeding geven is niet voor iedereen de ideale manier van voeden. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor je kiest voor flesvoeding. Bijvoorbeeld wanneer je melkproductie niet goed op gang komt of wanneer voeden pijnlijk is. Of gewoon omdat je je er niet prettig bij voelt. In dat geval kun je kiezen voor flesvoeding.  


De voordelen van flesvoeding

Flesvoeding is voedzaam en betrouwbaar; je hoeft dus niet bang te zijn dat het slecht is voor je baby. Het is geruststellend dat je precies weet hoeveel je baby binnenkrijgt. Bij het geven van flesvoeding heb je geen stress of je genoeg melk aanmaakt en je hebt minder kans op borstontsteking of tepelkloven. 

Een ander voordeel van flesvoeding is dat een ander ook de voeding kan geven. Vooral met gebroken nachten is het erg prettig dat je partner deze zorg kan overnemen. Ook kun je gemakkelijker een dagje weg of weer beginnen met werken. 


Huid-op-huidcontact

Probeer van het voeden zo vaak mogelijk een intiem moment te maken. Ook bij flesvoeding kun je kiezen voor huid-op-huid contact. Geef zoveel mogelijk zelf de fles of laat je partner het doen. Zorg dat je ontspannen de fles geeft met aandacht voor je kindje. Dit contact zorgt voor een band tussen jou en je baby.


Kies voor ontluchte fles

De spijsvertering van je baby is nog in ontwikkeling, waardoor je kindje last kan krijgen van bijvoorbeeld darmkrampjes of verstopping.  Bij het gebruik van de Dr. Brown’s Options+ anti-colic fles verminder je de kans op buikkrampjes, reflux, spugen, boeren en winden. 
De innovatieve fles heeft een uniek ventielsysteem, wat je niet vindt in andere babyflessen. De fles is ontworpen door de Amerikaanse kinderarts Craig Brown en wordt vaak aanbevolen door vroedvrouwen en materniteiten. 

Tijdens het drinken wordt lucht via het ventiel naar de ruimte boven de voeding geduwd. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht in de voeding komt, waardoor het een volledig ontluchte fles is. Geen lucht in de voeding betekent dat er geen lucht in het buikje van je kindje komt. Hierdoor heeft je baby minder last van krampjes en andere ongemakken. Dit is bevorderlijk voor de spijsvertering en zodoende ook voor een betere nachtrust.  

Klinische onderzoeken onderbouwen deze toegevoegde waarde van de Dr. Brown’s fles. 
Bovendien blijven dankzij het ventielsysteem belangrijke voedingstoffen, zoals vitamine C, A en E behouden. Deze vitaminen zijn in de eerste levensjaren van cruciaal belang voor de gezondheid van elke baby.  Het anti-kolieksysteem voorkomt dat er luchtbelletjes in de voeding komen en dat de speen vacuüm wordt gezogen. Je baby kan comfortabel drinken, terwijl de melk vrijuit kan stromen, zoals bij borstvoeding. 
Dus ook al heeft je kindje geen spijsverteringsproblemen, dan profiteert je baby toch van de voordelen van de Dr. Brown’s fles. 


Reflux verminderen

Sommige kindjes hebben last van reflux. Dit is het teruggeven van voeding, omdat de sluitspier tussen hun slokdarm en maag nog niet helemaal ontwikkeld is. Veel huilen, weinig slapen, regelmatig kokhalzen, zuur spugen en het hoofdje naar achter trekken zijn kenmerken van reflux. Als de genoemde spier zich in de loop van het eerste levensjaar verder ontwikkelt, verdwijnen de klachten meestal.

Bij ‘gewone reflux’ spugen kindjes regelmatig, bij ‘verborgen reflux’ komt de maaginhoud omhoog, maar wordt het niet uitgespuugd. Het unieke ventielsysteem in de flessen van Dr. Brown’s voorkomt dat baby’s lucht binnenkrijgen tijdens het drinken. In de praktijk blijkt dat dit reflux helpt verminderen.


De juiste fles voor je kindje

Een brede halsfles of standaard halsfles

Bij Dr. Brown’s heb je keuze uit een standaard halsfles of brede halsfles. De brede halsfles heeft een borstvormige speen en wordt geadviseerd bij het afwisselend geven van borst- en flesvoeding. Het ontwerp van deze speen is geïnspireerd door de moederborst en zorgt voor een natuurlijke manier van voeden. Hierdoor wordt de kans op eventuele tepel-speenverwarring zeer klein. 
De standaard halsfles heeft een smalle speen. Deze speen wordt makkelijk geaccepteerd, ook door heel jonge baby’s.

Ontdek nu in onze shop !
Dr. Brown's
Options+ Giftset Standaardfles blauw
68.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Dr. Brown's
Options+ Giftset Standaardfles blauw
68.99
Kopen
Dr. Brown's
Options+ Anti-colic Giftset Brede halsfles roze
42.88
Kopen
Dr. Brown's
Tandenborstel flamingo
6.74
Kopen

Duurzaam materiaal

Kies je voor duurzaamheid, maak dan een keuze uit de glazen flessen van Dr. Brown’s. Deze zijn gemaakt van borosilicaat helder glas. Het materiaal is lichtgewicht en hittebestendig. Je maakt de fles makkelijk schoon. Glas verkleurt niet, geeft geen geur of smaak af en neemt dit ook niet op. Hierdoor gaat de fles lang mee. Glazen flessen zijn echter wel breekbaar. Je kunt ze beschermen met een handige beschermhoes.


Flesspenen

Comfortabel voeden

De flesspenen van Dr. Brown’s zijn gemaakt van topkwaliteit food graded siliconen. Door de zachte textuur en speciale vorm liggen ze perfect in je baby’s mond. De zachte flesspenen zijn speciaal ontworpen om eenzelfde gelijkmatige natuurlijke doorstroming te bieden als bij borstvoeding. De combinatie van fles, speen en ventielsysteem zorgt voor comfortabel voeden. 

Op deze manier wordt voeden een plezierige ervaring, zowel voor jou als voor je kindje. Vervang spenen regelmatig. Het advies is om dit na 6 weken te doen of natuurlijk eerder wanneer je slijtage van de spenen ziet. 


Flesspenen per fase

De Dr. Brown’s spenen zijn verdeeld in verschillende fasen: van prematuurspeen met een langzame doorstroming tot een Y-cut speen voor dikkere voeding. Elke fase speen heeft zijn eigen doorstroomsnelheid. De spenen groeien dus met je baby mee. Net zoals de fles van Dr. Brown’s. Met bijvoorbeeld de Sippy spout of siliconen handvatten bouw je de fles makkelijk om naar tuitbeker voor je dreumes.


Tips voor het schoonmaken van de fles

  • Voor een goede hygiëne is het belangrijk de flessen en onderdelen goed te reinigen. Steriliseren kan, maar is niet persé nodig. Afwassen is meestal voldoende.Zorg voor een proper oppervlak en schone handen. Haal de fles direct na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water. Bij gebruik van warm water gaan de melkresten stollen en wordt schoonmaken moeilijker.
  • Was ze daarna in handwarm water met afwasmiddel of in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 
    60 °C.
  • Een flessenborstel is een handig hulpmiddel. Aan de onderzijde van de Dr. Brown’s flessenborstel zit een spenenreiniger, waarmee je eenvoudig de speen proper maakt. Met het bijgeleverde reinigingsborsteltje maak je het ventielsysteem proper. Spoel alle onderdelen goed af met warm water.
  • Laat de fles en onderdelen afkoelen en drogen op een schone droge doek.

Heeft je baby een kwetsbare gezondheid of is er bijvoorbeeld sprake van spruw, dan heeft steriliseren wel de voorkeur. Gebruik voor het steriliseren een magnetronsterilisator, sterilisatiezakje of stoomsterilisator.

Steriliseer je in een pan met kokend water, zorg dan dat er voldoende water in zit. Als de fles of onderdelen de bodem of rand van de pan raken, kunnen ze vervormen.


Flesvoeding opwarmen is zo gebeurd

Voor het opwarmen van flesvoeding is een flessenwarmer een handig apparaat. De Dr. Brown’s flessenwarmer heeft tevens een sterilisatieprogramma. Door de dubbele functie is het een erg praktisch apparaat. Opwarmen in de magnetron kan ook, maar bij een te hoge temperatuur kan de voedingswaarde van de voeding verminderen en kunnen er hotspots ontstaan. Controleer altijd de temperatuur van de voeding, voordat je de fles geeft. 

Meer weten? Dr. Brown’s heeft producten voor borstvoeding en flesvoeding.

Voel je vooral niet schuldig als borstvoeding geven niet lukt. Wat je keuze ook is, je keuze is altijd goed. Volg je gevoel en kies wat voor jou en jouw kindje het beste voelt.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Dr. Brown's .

En nog meer ...
BorstvoedingVoeding