Babyboom
Babyboom
Baby

Wat zijn melkkorstjes?

5 min
Gezondheid van de baby
Baby

Wat zijn melkkorstjes?

5 min
Éveil, Santé
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben melkkorstjes niets te maken met de melk die baby drinkt. Maar wel met het feit dat deze korstjes vooral verschijnen in de periode dat baby nog bijna uitsluitend melk drinkt, dus van zijn geboorte tot de leeftijd van 6 maanden. De korstjes kunnen echter ook nog later optreden, tot de leeftijd van 3 jaar.

Ze ontstaan door een overmatige talgafscheiding, wat echter niet veroorzaakt wordt door een slechte hygiëne. Het teveel aan talg is het gevolg van hormonen die de moeder aan het eind van haar zwangerschap aan de baby doorgeeft en het overmatig transpireren van baby tijdens zijn eerste levensjaren. Hierdoor ontstaat een teveel aan talg, wat uiteindelijk zorgt voor de aanmaak en opstapeling van kleine witte huidschilfers, zodat een witte korst ontstaat die een gele kleur kan krijgen. 

Deze korstjes zijn echter volledig onschuldig en je baby voelt er niets van, ook geen jeuk. Bovendien krijgen niet alle baby’s melkkorstjes. Heeft je baby toch dergelijke korstjes, dan zullen deze mettertijd vanzelf loskomen en verdwijnen. 

Als je echter ook een rode uitslag ziet, raadpleeg je best een gezondheidsdeskundige. Dit zou immers kunnen wijzen op de minder onschuldige huidaandoening eczeem. 

Begin alsjeblieft niet aan baby’s haartjes te trekken of zijn hoofdje tot bloedens toe te schrobben. Melkkorstjes dienen met zachtheid verwijderd te worden. Dit kan op verschillende manieren, die we hieronder voor jou overlopen. Begin er zeker niet te krabben, want dat kan irritatie veroorzaken. Als de korstjes spontaan beginnen te bloeden of te etteren, moet je altijd een arts raadplegen.

Waar kunnen melkkorstjes optreden? 

Melkkorstjes kan je tegenkomen op de wenkbrauwen, het voorhoofd en de oren van je kindje, maar meestal situeren ze zich boven op je baby’s schedel. 

Hoe laat je deze korstjes verdwijnen? 

Als je baby geplaagd wordt door echt veel korstjes, grijp je best in om een verdere toename te voorkomen. Je kan dit op verschillende manieren.

  • Methode 1: met een crème voor melkkorstjes.

Wat je hiervoor nodig hebt: een crème voor melkkorstjeseen kam en een zachte borstel.

Breng de crème op de melkkorstjes van baby aan en masseer lichtjes zijn hoofdhuid. Laat deze crème een nachtje inwerken en spoel hem de volgende morgen weg met lauw water. Kam vervolgens de korstjes los en borstel ze weg uit baby’s haar. Ten slotte droog je zijn hoofdje met een handdoek

 

  • Methode 2: met je moedermelk

Wat je hiervoor nodig hebt: wat moedermelk, een kam en een zachte borstel.

Als je borstvoeding geeft, kan je een deel van je melk apart houden en er zachtjes de hoofdhuid van je baby mee masseren. Vervolgens kan je met een kam en een zeer zachte borstel de korstjes losmaken. Herhaal deze behandeling dagelijks totdat alle korstjes verdwenen zijn.

 

  • Methode 3: met vaseline

Wat je hiervoor nodig hebt: vaselinezachte shampoo en een kam.

Eerst breng je een laagje vaseline aan op baby’s korstjes en je laat dit een hele nacht intrekken (dus aanbrengen net voordat baby gaat slapen). 

De volgende morgen masseer je baby’s hoofdje met de vaseline er nog op. Daarna was je baby’s hoofdje met een licht bevochtigd washandje en zachte shampoo, én met de vaseline. Vervolgens spoel je baby’s hoofdje af. 

Maak vervolgens met een kam de korstjes los door ermee van voor naar achteren over baby’s hoofdje te gaan.

 

  • Methode 4: met liniment

Wat je hiervoor nodig hebt: liniment, een kam en een zachte borstel.

Breng 2 uur voordat baby in bad gaat liniment, op de korstjes aan. Maak na of tijdens zijn badje zijn hoofdje nat en verwijder de korstjes met een kam. Daarna borstel je zijn haartjes met zachte borstel.

  • Methode 5: met shampoo voor korstjes

Wat je hiervoor nodig hebt: shampoo voor korstjes, een kam  en een zachte borstel.

Breng de shampoo op baby’s natte haartjes aan, laat enkele minuutjes inwerken en spoel af. Ga vervolgens met een kam door zijn haartjes om de korstjes weg te kammen en borstel het haar met een zachte borstel.

 

  • Methode 6: met gel voor korstjes

Wat je hiervoor nodig hebt: gel voor korstjeszachte shampoo, een kam en een zachte borstel. Breng de gel 10 minuutjes voor baby’s haarwasbeurt aan. Kam en borstel baby’s haartjes nadat ze gewassen zijn. Vervolgens droog je zijn hoofdje met een handdoek. 

 

  • Methode 7: kokosolie, jojoba- of olijfolie, zachte shampoo, een zachte borstel en een kam.

Wat je hiervoor nodig hebt: kokosolie, jojoba- of olijfolie, een washandje, zachte shampoo, een kam en een zachte borstel.

Doe wat kokosolie, jojoba- of olijfolie in je handen en masseer hiermee de hoofdhuid van je baby. Ga dan voorzichtig met de kam zo dicht mogelijk langs de hoofdhuid van je baby om de korstjes te verwijderen. Maak daarna een washandje nat met lauw water en ga ermee over baby's hoofdhuid om de olie te verwijderen. Was daarna baby's haar met een zachte shampoo.

 

  • Methode 8: met een washandje en lauw water

Wat je hiervoor nodig hebt: een washandje

Een kwartier voor baby’s badje maak je een washandje nat met lauw water en wring je het een beetje uit. Leg het op baby’s hoofdhuid. Tijdens zijn badje hou je het washandje voldoende nat met lauw water zodat de korstjes kunnen weken. Wring het washandje vervolgens weer uit en wrijf ermee over baby’s hoofd in cirkelvormige bewegingen. Doe dit echter niet té lang, omdat je dan weer een overmatige productie van talg in de hand zou werken. 

Herhaal deze werkwijze meerdere keren als je baby veel korstjes heeft. Het is mogelijk dat na verloop van tijd de korstjes terugkomen. Als je weet dat je baby gemakkelijk korstjes aanmaakt, kan je dus best alle dagen zijn haartjes wassen, zodat de korstjes geleidelijk verminderen.

Hoe kan je de vorming van melkkorstjes voorkomen?

Op de eerste plaats was je best baby’s hoofdje iedere dag met een zachte shampoo. Bij zeer warm weer of als baby gemakkelijk transpireert aan het hoofd, was je zijn hoofdje alle dagen.

Verwijder het zweet van zijn hoofdje met een washandje. Dit remt de vorming van talg af. 

Borstel ook regelmatig baby’s haar met een zachte borstel en masseer goed zijn hoofdhuid als je zijn haartjes wast met shampoo. 

Waarom moet je de korstjes verwijderen? 

Simpelweg omdat baby's huid moet kunnen ademen. Vroeger werden korstjes niet verwijderd omdat sommige mensen dachten dat ze een extra bescherming vormden voor baby’s hoofd.

Voilà, nu weet je met welke methoden je baby kan verlossen van zijn melkkorstjes. Aarzel niet een gezondheidsdeskundige om raad te vragen als je vragen hierover hebt, als de korstjes hardnekkig zijn, ontsteken of op een andere plaats optreden dan op het hoofd en gezicht van je baby.

Ontdek nu in onze shop !
Avril
Liniment
8.94
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Avril
Liniment
8.94
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby