Babyboom
Babyboom
Baby

Watervrees

2 min
Opvoeding
Baby

Watervrees

2 min
Éveil, Santé
<p>Thuis is de douche een echte nachtmerrie, in het zwembad blijft je kind aan de rand zitten, op het strand interesseert hij zich alleen maar in zand,... dan heeft je kind ongetwijfeld angst voor het water.

Kan je hier iets aan doen?

Uiteraard wel! Eerst en vooral, zal je moeten vermijden om hem nog verder te complexen te geven. Hem uitlachen met zijn angst helpt geen zier. Je zal dus een zekere geduld aan boord moeten leggen. Je kind is geen “lafaard” die water vreest. Probeer te achterhalen wanneer zijn angst precies de kop op steekt. Dit laat je toe om beter de oorzaak van zijn angst te begrijpen. Zo kan je ook een positief gedrag aannemen tegenover die angst en deze helpen te voorkomen.

Thuis wil je kind ook al niet onder de douche of al zeker zich niet onderdompelen in bad. Wellicht gaat het hier om een kleine angst. Aan jou om er voor te zorgen dat dit niet uitgroeit tot een fobie! Forceer zeker je kind niet om hem in bad te gaan.

Je kan hem wel een stapje voor zijn en hem verzekeren dat jij er bent en dat zijn broers en zussen kunnen douchen zonder dat hen ooit iets ergs overkwam. Creëer optimale omstandigheden: spelletjes in bad, washandje, zorg dat de shampoo niet in zijn ogen terecht komt,... Zet eventueel zachte muziek aan in de badkamer. Deze zal een ontspannende invloed hebben op je kind.

Op het strand lijkt een panische angst bezit te nemen van je kind! Voor de zee staat hij verlamd van angst. Deze angst kan versterkt worden door de beweging en het geluid van de golven, het geschreeuw van andere kinderen, de onrust van de ouders.... Verplicht je kind niet om in het water te gaan. Laat hem gerust spelen op het strand, zandkastelen bouwen,... Langzamerhand zal je kind minder angstig zijn in deze omgeving en open staan om wat pootje te baden...

Wat is de oorzaak?

De watervrees kan te wijten zijn aan een bewuste of onbewuste trauma. Iemand zien verdrinken, spelletjes onder vrienden waarbij iemand in het water wordt geduwd of wordt ondergedompeld,...

Bij kleine kinderen is de angst vaak te wijten aan de familiale context: grootouders, papa of mama die hun eigen angsten voor het water overdragen naar hun kinderen. Als ouder heb je dus een belangrijke rol, waarbij je je kind moet gerust stellen, hem vertrouwen geven zodat hij zijn angst kan overwinnen!

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Opvoeding