Babyboom
Babyboom
Baby

Zindelijk worden kan je nooit forceren: enkele tips

2 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

Zindelijk worden kan je nooit forceren: enkele tips

2 min
Éveil, Santé

Het kind leren zindelijk worden is een traag en complex leerproces dat die je niet kan of mag forceren.

Om ervoor te zorgen dat dit zo goed mogelijk gebeurt, is het belangrijk dat je het geschikte moment kiest zonder ongeduldig te worden en zonder te straffen.

Er zijn hier 2 belangrijke criteria die je moet hanteren:

  • Je kind moet er op intellectueel gebied klaar voor zijn.
  • Je kind moet er op neuromusculair niveau rijp voor zijn

Het kind moet zin hebben om groot te worden en de relatie tussen de moeder en het kind moet sereen zijn om te vermijden dat zindelijkheid kwestie wordt van macht en van chantage.

Op 18 maanden is het zenuwstelsel voldoende ontwikkeld om de baby toe te laten zijn sluitspier te controleren. Het is dus op deze leeftijd dat het kind leert zich in te houden of zich te laten gaan.

Enkele tips:

  • Kunnen stappen met zelfzekerheid en met een perfect evenwicht getuigt van een voldoende ontwikkelde neuromotoriek om zindelijkheid aan te leren. Je moet dus wachten tot je kind goed kan stappen voor je het op het potje probeert te zetten.
  • Zindelijkheid aanleren is een leerproces zoals een ander dus beschouw het ook zo. Er mag geen dwang of bevel bij te pas komen. Dat heeft trouwens meestal een averechtse werking en zo heeft het kind een manier gevonden om druk op jou uit te oefenen!
  • Om je kind te doen begrijpen dat « grote mensen » naar het toilet gaan, kan je het zelf tonen en de deur eens open laten.
  • Voor een kind is stoelgang een deel van zichzelf waaraan hij even gehecht is als aan andere delen. Hij kan daarom op zijn teentjes getrapt zijn als je zijn stoelgang te snel wegspoelt. Leg je kind daarom uit dat het toilet de normale plaats is waar « pipi » en « kaka » worden doorgespoeld.
  • Leg aan je kind uit dat het aangenamer is om geen natte luiers aan te hebben. Profiteer van mooie dagen om je baby met een blote poep te laten rondlopen zodat hij het ‘aan den lijve' kan ondervinden.
  • Ieder succes is een reden om de baby te feliciteren. De kleine ongelukjes daarentegen (die onvermijdbaar zijn) moeten ongemerkt voorbijgaan.
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen