De zomervakantie is een ideale periode om met zindelijkheidstraining te beginnen. Je kindje kan buiten lekker zonder luier rondlopen en voelt zo heel goed wat er gebeurt wanneer hij plast.
Zindelijk worden. Een belangrijke mijlpaal in het leven van je kind. Maar zindelijk worden kan je niet forceren. Je kindje moet er ook echt klaar voor zijn. Maar hoe weet je of het er klaar voor is?
Wanneer moet je met zindelijkheidstraining beginnen?
- Er bestaat niet echt een ideale leeftijd om te beginnen met zindelijkheidstraining, maar de meeste kinderen zijn er vanaf hun tweede verjaardag klaar voor.
- Tussen twee en drie jaar zijn ze doorgaans overdag zindelijk. Zes maanden tot een jaar later kan ook 's nachts de luier uit.
- Sommige kinderen zijn pas na het vierde jaar helemaal zindelijk. Nog niet zindelijk zijn overdag wordt slechts vanaf vijf jaar als een probleem beschouwd.
- Bedplassen is tot de leeftijd van zeven jaar ook niet abnormaal. Geen paniek dus, wanneer je kind af en toe eens een ongelukje heeft. Eén op tien kinderen plast nog wel eens in bed.
- Meisjes zijn over het algemeen wat vroeger en sneller zindelijk dan jongens.
Wanneer is je kind klaar voor zindelijkheidstraining?
Belangrijker dan de leefdtijd van je kind, is het feit of je kind er al dan niet zelf klaar voor is. Je kind kan pas zindelijk worden wanneer het aan volgende drie voorwaarden voldoet:
- 1) Je kind moet het lichamelijk kunnen. Het moet kunnen voelen dat het moet plassen en moet controle hebben over blaas en sluitspieren.
- 2) Je kind moet begrijpen dat er op een potje of het toilet geplast moet worden.
- 3) Je kind moet het zelf willen. Kindjes in de peuterpuberteit zijn volop hun eigen wil aan het ontdekken en laten die soms gelden door te weigeren op het potje te gaan. Anderen vinden die volle, natte luier echt maar niets en werken dan weer heel goed mee.
Signalen dat je kind klaar is voor zindelijkheidstraining
Mogelijke signalen waaraan je merkt dat je kind klaar is om zindelijk te worden:
- je kind geeft zelf aan dat het moet plassen
- je kind heeft regelmatig een droge luier of droge periodes van minstens twee uur
- je kind probeert zelf z'n luier uit te doen
- je kind is geïnteresseerd in de inhoud van z'n luier
- je kind is geïnteresseerd in alles wat uit z'n eigen lichaam komt
- je ziet dat je kind voelt dat het plast of een grote boodschap doet:
- het duwt z'n handjes in z'n kruis
- het begint met z'n beentjes te wiebelen
- * het kijkt geconcentreerd of benauwd
- je kind verstopt zich of gaat recht staan wanneer het moet plassen
- je kind is geïnteresseerd in het potje / toilet
- je kind is geïnteresseerd in het toiletgedrag van familieleden
Wanneer begin je best niet met zindelijkheidstraining?
- Begin niet té vroeg met zindelijkheidstraining. Je kindje moet er echt klaar voor zijn. Wanneer je te vroeg begint, duurt het over het algemeen langer vooraleer je kind zindelijk is.
- Begin niet vóór de eerste verjaardag van je kindje. Pas vanaf 18 maanden wordt je kind zich ervan bewust dat het moet plassen.
- Begin niet als er op korte termijn grote veranderingen in het leven van je kindje plaats vinden: een nieuw broertje of zusje, een verhuizing, een scheiding, een sterfgeval in de familie, ... Zulke situaties kunnen het leerproces grondig verstoren, waardoor je kind in sommige gevallen eerder stapjes achteruit in plaats van vooruit zal zetten.
- Begin niet vlak voor je kindje naar de kleuterschool gaat. Je kind zal de druk en het ongeduld voelen, waardoor het net niet lukt.
- Begin nog niet als je er op dit moment niet voldoende tijd voor kunt vrijmaken. Het begeleiden van je kind vraagt extra tijd van rustige ouders.
- Begin ook niet net omdat je er toevallig wel extra tijd voor hebt. Je kindje moet er echt wel klaar voor zijn.
- Begin niet als je kindje ziek is.
Liesbeth, redactrice