Kan ik echt niet meer eten wat ik wil nu de baby elk moment kan komen? Er zijn inderdaad enkele goede redenen om op te letten wat je eet tijdens de dagen dat je bent uitgerekend. Eet licht voor de bevalling!
1. Weeën kunnen met braken gepaard gaan De weeën komen steeds regelmatiger en je krijgt al wat opening. Vanaf drie centimer opening kunnen de weeën zo sterk zijn dat je lichaam reageert door braken. Als je voor je bevalling zwaar gedineerd hebt, voel jij je nu opgeblazen en - nog - slechter.
2. Stoelgang bij het persen Vroedvrouwen geven vaak het advies al naar het toilet te gaan als je weeën starten. Des te minder stoelgang je hebt, des te minder kans heb je dat je bij het persen ook stoelgang verliest. Dat komt wel vaker voor en is niet erg, maar heel wat vrouwen vinden het toch aangenamer dat het niet gebeurt.
3. Onverwachte keizersnede De hartslag van je kindje gaat opeens naar beneden. Dat is voor de artsen een goede reden om in allerijl een keizersnede uit te voeren. Vrouwen die een zwaar menu verorberd hebben, kunnen niet zo gemakkelijk onder narcose worden gebracht. Onder narcose kan je braken en het braaksel kan door de narcose in de longen terechtkomen, wat levensgevaarlijk is. Hier geldt de regel; hoe nuchterder, hoe beter.
Door de intensiteit van de bevalling en de pijn kan het zijn dat je niet aan eten moet denken tussen de weeën door. Zeker als je je ook nog eens misselijk voelt. Maar de kans is groot dat je tussen de weeën door wel wat energie gebruiken. Je eet dan het beste iets kleins, iets wat licht verteerbaar is zoals een potje yoghurt.
Van ademen tussen de weeën krijg je een droge mond. Waarschijnlijk heb je dus wel behoefte aan wat drinken tussendoor. Drinken met een rietje kan handig zijn, zodat je kunt blijven liggen als dat tijdens de bevalling je favoriete houding is. Neem gewoon waar jij zin in hebt, bijvoorbeeld water, sap, water met limonadesiroop, bouillon, thee of (karne)melk.
Lees hier wat je best eet na de bevalling.