Van 0 tot 6 maanden bestaat je baby's voeding uitsluitend uit melk. Het tussendoortje is dus gewoon een maaltijd zoals elke andere maaltijd; moedermelk wanneer je borstvoeding geeft; eersteleeftijdsmelk wanneer je flesvoeding geeft.
Vanaf 6 maanden komt er meer variatie in de voeding van je baby. Je kan nu dus bijvoorbeeld een portie fruit in de vorm van een compote toevoegen aan een flesje tweedeleeftijdsmelk.
Vanaf 12 maanden begint je kindje gevarieerde en uitgebalanceerde maaltijden te eten. Het tussendoortje is een kleine maaltijd op zich en zou ideaal moeten worden samengesteld met producten uit elk van deze 3 categorieën:
Tot je kindje 3 jaar is, verandert de samenstelling van de tussendoortjes niet echt. De hoeveelheden en texturen evolueren wel mee met de leeftijd van je kindje. Zijn smaak wordt verfijnder en je kunt variëren in smaak. Het is aanbevolen dat je 500 ml groeimelk per dag geeft tot je kindje 3 jaar oud is. Candia heeft praktische flesjes van 25 cl met een slimme dop in haar assortiment: een speentje verandert de fles in een drinkfles. Ideaal voor onderweg!
Af en toe mag je kindje natuurlijk ook chocolade, confituur, gebak of andere, snelle suikers eten, maar telkens in kleine porties.
Inspiratie nodig? Wat dacht je van deze uitgebalanceerde én smakelijke tussendoortjes?
Vanaf 6 maanden: flesje melk 250 ml + peren-appel-compotje,
Vanaf 12 maanden: flesje groeimelk 250 ml + stukjes gekookte peer + 1 boudoir-koekje;
Vanaf 24 maanden: 2 verse kaasjes (bv. Petit Suisse) + geplette banaan + 2 droge koekjes (bv. Petit Beurre),
Vanaf 36 maanden: 2 sneetjes brood + stukje kaas + mandarijntje.
Tussendoortjes of vieruurtjes zijn essentieel en helpen de periode tot het avondmaal overbruggen.
Dit artikel vervangt in geen enkel geval het advies van een geneesheer of gezondheidsdeskundige. Raadpleeg bij twijfel je huisarts of een kinderarts.